fbpx
Сьогодні
14:55 16 Лип 2018

Харків може залишитись без води цього тижня, Житомир і Кривий Ріг - на черзі

Харків може залишитися без води вже в цю суботу, а Миколаїв, Кривий Ріг, Житомир можуть залишитись без очищеної питної води в серпні.

Про це розповіла віце-президент Української асоціації водоканалів Ольга Бабій в ефірі Громадського радіо.

"Така ситуація по всіх містах, це просто питання часу. В якихось містах запасів хлору на 17 днів, в якихось  — 20", – відзначила вона.

За її словами, єдиний виробник необхідної сировини "ДніпроАзот" зупинився на технологічні ремонті роботи близько двох місяців тому, а потім просто не вийшов на виробництво.

"ДніпроАзот" — це компанія, яка виробляла і добрива, і соляну кислоту, і хлор, тому вони зупинили виробництво (через підвищення ціни на газ – ред.), оскільки основний їхній продукт – це добрива.

Тепер, щоб запустити виробництво хлору, всі виробничі та адміністративні витрати їм доведеться покласти на виробництво хлору. Відповідно, через це хлор має здорожчати в три рази.

"Якщо середньо ринкова ціна однієї тони рідкого хлору була 17-20 тисяч гривень, то зараз вона буде йти в розрізі від 42 до 56 тисяч гривень в залежності від логістики", – зазначила Бабій.

"ДніпроАзот" звернувся до Антимонопольного комітету з проханням надати йому дозвіл на таку ціну, але у зв'язку з тим, що вони не є визнаним монополістом де-юре, (але де-факто є), це не так просто. Антимонопольний комітет має розглянути заяву "ДніпроАзот" і дати на неї висновок. Буде він позитивний чи негативний, ми поки не знаємо", – додала вона.

За словами Бабій, на випадок якщо "ДніпроАзот" не буде у вівторок запущено в роботу, водоканали шукають альтернативний імпорт.

"Вже прийшли певні поставки з Румунії, ми ведемо перемовини з Польщею, Братислава підтвердила нам можливість відвантаження", – відзначила вона.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: