fbpx
Сьогодні
09:40 02 Чер 2018

Вчені відкрили ген, який зробив з мавпи людину

Американські генетики змогли розшифрувати ген, який став причиною еволюції мавпи у людину.

Відповідне відкриття зробили генетики з університету Каліфорнії в Санта-Крузі.

Повний текст дослідження був опублікований в журналі Cell.

Вони відкрили в людській ДНК унікальний ген NOTCH2NL, який відповідає за наявність у людини великого мозку і унікальну структуру кори великих півкуль.

Для прикаду, геноми шимпанзе і людини збігаються на 99%, однак у людей зовсім інакше влаштовані нервові закінчення.

"Основні риси людини – великі розміри мозку і уповільнений розвиток нервової системи всередині материнської утроби", – розповів генетик Девід Гаусслер.

В ділянці генетичного коду, вивченого вченими, знаходиться набір генів з сімейства NOTCH2 – він відповідає за розвиток "донейронів" і формування майбутнього мозку в зародку.

При цього у людей є один ген, якого немає в інших приматів – NOTCH2NL, який з'явився у наших предків близько 4 млн років тому.

Спочатку відбулася помилка при відтворенні першої хромосоми і таким чином ген був вмонтований у ДНК перших Homo, проте він ніяк не впливав на організм і став сміттєвим.

Наступна мутація призвела до того, що в геномі протолюдей з'явилася нова ділянка ДНК через зайвий ген – це радикально змінило програму розвитку нервоной системи.

"Одна стовбурова клітина, що бере участь в зростанні мозку, може дати життя двом нейронам або ще одній заготівлі і одній нервовій клітині. NOTCH2NL змушує їх вибирати другий варіант, що дозволило нашому мозку вирости в обсязі", – вважають науковці.

Читайте нас у Facebook та Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: