fbpx
Сьогодні
21:06 11 Тра 2018

Військовій службі правопорядку бракує повноважень, – очільник

Реформа правоохоронної системи 2012-го відібрала у нас практично весь набір важелів, які ВСП могло виконувати, і з правоохоронного формування вона фактично перетворилася на звичайний підрозділ ЗСУ.

Про це заявив начальник Головного управління ВСП Збройних Сил України генерал-майор Ігор Криштун в інтерв'ю для ІА «Рубрика».

«Військова прокуратура сьогодні не може провадити досудове розслідування й усі матеріали передає в Нацполіцію. Чи здатна остання повноцінно розслідувати злочини, які стосуються військових – питання риторичне. Є певна логіка в тім, щоб таке слідство вело Державне бюро розслідувань, але його лише формують. А нам тим часом треба вирішувати конкретні проблеми. Приміром, за самовільне залишення частини на термін понад 10 діб військового можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Але Військова служба правопорядку не має права ні порушувати кримінальне провадження, ні розслідувати його», – розповів начальник ВСП.

«Ми готуємо, разом з командирами частин, документи на таких військовослужбовців, передаємо їх у прокуратуру, а вона у свою чергу – в Нацполіцію, яка і проводить досудове розслідування. А це затягує час розслідування. Водночас військова поліція у країнах НАТО проводить досудові розслідування й передає справи в суди. Словом, у нас попереду іще багато цікавої і важливої роботи», – зауважив Криштун.

Він також розповів, що у 2014 році, коли різко збільшилась кількість злочинів у районі АТО, Військовій службі правопорядку важко було щось цьому протиставити. Військову прокуратуру тоді ще не створили, поліція перебувала на старті реформи, а ВСП часто були єдиними, хто намагався і щось робив для протидії такій злочинності.

«У 2016 році нам додали прав і ми почали складати адмінпротоколи щодо військових, які вживали спиртні напої, наркотичні речовини чи порушували громадський порядок», – зазначив він.

Читайте більше в ексклюзивному інтерв'ю «Військова поліція: 4 роки у правовому вакуумі».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: