fbpx
Сьогодні
10:22 05 Тра 2018

Створення автокефалії: Філарет заявив, що УПЦ МП повинна буде перереєструватися і змінити назву

Після надання томосу на створення в Україні єдиної помісної Української автокефальної православної церкви нинішня Українська православна церква Московського патріархату муситиме увійти до неї або перереєструватися на український екзархат Російської православної церкви.

Про це заявив Святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет під час зустрічі з українською громадою у посольстві України в Бельгії, передає "Укрінформ".

"Або ви приєднуєтеся до канонічної Української православної церкви, а якщо не хочете, силою ніхто не буде примушувати. Але ви вже не матимете права називатися Українська православна церква", – наголосив Філарет.

За словами Філарета, УПЦ МП матиме право називатися українським екзархатом Російської православної церкви в Україні. Клірик зазначив, що за процедурою після створення помісної Української автокефальної православної церкви має відбутися перереєстрація статутів усіх православних парафій.

"Хто захоче до Української церкви – зареєструють свої статути як Українська церква. А хто не захоче – змушені будуть реєструватися як український екзархат Російської церкви", – пояснив глава УПЦ КП.

Патріарх Філарет висловив упевненість, що більшість українських православних парафій зареєструється за Українською церквою. При цьому він наголосив, що усі церкви в Україні матимуть рівні права, як це було і є нині.

"Частина Російської церкви залишиться в Україні. Але впливу вона не матиме на українське суспільство. І всі знатимуть, що це російська церква, і ставитимуться до неї як до російської церкви", – зазначив патріарх Філарет.

Патріарх наголосив, що Українська автокефальна православна церква буде у світі другою за чисельністю парафіян після російської, але за активністю вірян, релігійністю є і буде найбільшою.

"В Україні триває духовне відродження", – переконаний патріарх УПЦ КП.

Філарет зазначив, що за роки незалежності в Україні було побудовано 4 тис. храмів, що є найбільшим показником у світі.

Читайте нас у Facebook та Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: