fbpx
Сьогодні
11:49 24 Кві 2018

Кремль залякуватиме членів Московського патріархату, аби вони не переходили до Помістної церкви, - Мінкульт

Росія чинитиме значний тиск на представників Московського патріархату в Україні, які бажають увійти до майбутньої Помістної церкви в Україні.

Про це заявив директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш.

"Там (в УПЦ Московського патріархату – ред.) є група тих ієрархів, які однозначно зорієнтовані на Москву, і які не бачать свого духовного поступу без московського центру. З іншого боку, є інша група, яка реалістично налаштована. Але треба розуміти, що їхня позиція є дуже вразливою, тому вони будуть обережними", – пояснив він.

При цьому, наголосив Юраш, на цю проукраїнську групу всередині УПЦ МП зараз здійснюватиметься величезний тиск.

"Їм будуть погрожувати канонічними санкціями і будь-яими іншими карами. Але від 1991 року ситуація змінилася, коли їх можна було легкло зламати і змінити їхню позицію", – додав він.

Зокрема, 1-3 листопада 1991 року, після того як було проголошено незалежність України, тодішній голова Української православної церкви в єдності з Московським патріархатом, митрополит Київський і Галицький Філарет зібрав усіх 16 українських православних архієреїв і всі вони підписали прохання до патріарха Алєксія II (Рідігера) з проханням дарувати автокефалію.

Однак, за деякий час, нагадав урядовець, з цих 16 підписів 14 було відкликано.

"Якби ієрархи в той час дотрималися свого звернення, якби вони були послідовними в підтримці українського першоієрарха, я думаю, ми би не мали сьогодні цих проблем (з визнанням канонічності УПЦ КП – ред.)", – підсумував Юраш.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: