fbpx
Сьогодні
12:37 23 Кві 2018

Надання автокефалії УПЦ може спричинити “ланцюгову реакцію” в інших церквах, - експерт

Російська православна церква Московського патріархату буде всіляко заважати процесу надання автокефалії Українській Православній Церкві.

Про це в ексклюзивному коментарі Рубриці повідомив український релігієзнавець, доктор філософських наук, член Української Асоціації релігієзнавців Олександр Саган. Далі – пряма мова.

"РПЦ буде заважати процесу надання автокефалії УПЦ, адже недопущення цього для російської церкви є дуже принциповим питанням. По-перше, зараз історія РПЦ тягне свої витоки саме з хрещення на Дніпрі, і якщо українська церква отримає намісництво, то російська не зможе вважати початком своєї історії 988 рік, а повинна буде починати її з 1448 року, коли вони саме проголосили автокефалію своєї церкви.

По-друге, важливим є питання кількісного наповнення парафій Московського патріархату, тому що на території України знаходиться значна кількість громад, які на сьогодні перебувають у Московській патріархії. Це понад 12 тисяч. І якщо вони навіть частково відійдуть, то Московський патріархат втратить у кількісному наповненні, і перестане бути однією з найбільших православних церков в Україні.

По-третє, надання автокефалії українській церкві може спричинити «ланцюгову реакцію», тобто відхід від Московської патріархії інших православних церков, які є в незалежних державах. Наприклад, у Молдові, Білорусії чи Казахстані.

Тому зрозуміло, що Московський патріархат буде включати максимум своїх зусиль, щоб завадити процесу надання автокефалії Українській Православній Церкві".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: