fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 12:25 23 Кві 2018

Священний Синод може розглянути рішення про надання автокефалії УПЦ вже у травні, - експерт

Фото АРФото АР

Святий і Священний Синод Константинопольського Патріархату може розглянути рішення про надання автокефалії Українській Православній Церкві (УПЦ) на найближчому засіданні, яке відбудеться 31 травня.

Про це в ексклюзивному коментарі "Рубриці" повідомив український релігієзнавець, доктор філософських наук, член Української Асоціації релігієзнавців Олександр Саган.

«Є певна процедура, яка буде запущена Константинопольським Патріархом щодо розгляду важливого питання надання автокефалії Українській Православній Церкві. Важливого не тільки для УПЦ, але й для Константинопольського патріархату, бо він ще раз підтвердить, що Україна є канонічною територією саме Константинопольського патріарха. Тож будемо чекати рішення Синоду. Щодо термінів розгляду, то процес почнеться на найближчих засіданнях Синоду. Це може бути 31 травня – одне з найближчих засідань, або в червні. На одному з цих засідань, сподіваємося, питання буде не лише розглянуте, а й проголосовано, і Патріарх підпише Томус – спеціальну грамоту про надання автокефалії, і фактично це вже буде процедура проголошення Томасу в Україні», – пояснив він.

Саган підкреслив, що мова йде не про створення, а про конституювання єдиної помісної церкви в Україні.

Варто зазначити, що ми говоримо про конституювання, а не створення єдиної помісної церкви в Україні, оскільки церкви вже є, їх створювати з нуля зовсім не треба. Йдеться про те, що буде визнано українське православ'я у світовому православ'ї. Не буди цих образливих ярликів «канонічний», «не канонічний», які під собою не мають ніяких підстав, тому що ані Київський патріархат, ані українська церква на сьогодні ніяких канонів не порушують

Олександр Саган

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: