fbpx
Сьогодні
Офіційно 14:42 14 Кві 2018

Росія забезпечувала "політичне прикриття" застосуванню хімічної зброї в Сирії, - доповідь Франції

Міністерство оборони Франції опублікувало доповідь про підпільну розробку хімічної зброї в Сирії, в якій зазначається, що Росія забезпечувала "політичне прикриття" застосуванню отруйних речовин режимом Асада.

Франція заявляє, що Сирія продовжує підпільно виробляти отруйні речовини попри те, що в 2013 році ООН ухвалила резолюцію про знищення сирійської хімзброї.

У доповіді стверджується, що 7 квітня в Думі сталася саме хімічна атака. Це випливає з численних відео та фотодоказів, характер яких вказує на те, що вони не були сфабриковані. З великою часткою ймовірності можна стверджувати, що за хімічною атакою в Думі стоїть сирійський режим, стверджується в документі.

У доповіді зазначено, що з квітня 2017 року за режиму Асада почастішали випадки застосування хімічної зброї. Так, 4 квітня в Хан-Шейхуні десятки людей загинули внаслідок застосування зарину. Також у багатьох випадках використовувався хлор. 17 листопада 2017 року хімічну зброю застосували в селі Хараста.

Міноборони Франції зазначає, що військова присутність Росії надає режиму Асада перевагу в повітрі і повну свободу військових дій.

"Росія безперечно надавала активну військову підтримку під час операцій з узяття під контроль Східної Гути. Вона також забезпечувала сирійському режиму постійне політичне прикриття щодо використання хімічної зброї, і в РБ ООН, і в Організації з заборони хімічної зброї", – йдеться в заключній частині доповіді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: