fbpx
Сегодня
Небайдужа 17:15 19 Июн 2024

Стать водительницей грузовика в Украине: как работает курс, обучающий женщин “мужской” профессии

“Рубрика” рассказывает о первых в Украине курсах для женщин, желающих водить грузовики, и о пути украинок, которые уже его прошли и ищут себя в новой профессии. О том, чему учат на курсах, тяжелая ли это работа и готовы ли работодатели нанимать женщин водительницами фур — дальше в нашем материале. (укр.)

English version here

У чому проблема?

"Відбудовувати та відновлювати Україну потрібно вже сьогодні". Такі слова прозвучали у Стокгольмі восени 2023 року. Так з'явилась ідея першого шведського проєкту Reskilling Ukraine. Мета проєкту — допомога у відбудові України через освітні програми зі здобуття та підвищення кваліфікації, що відповідають актуальним викликам та потребам суспільства під час та після війни.

"Ми провели детальне дослідження різноманітних сфер і виявили, що в Україні щоденно збільшується попит на водіїв вантажівок та водіїв пасажирських автобусів. Багато чоловіків йдуть захищати країну, в тому числі й ті, хто працює за кермом великогабаритного транспорту. Нестачу водіїв почали відчувати як на приватних, так і на комунальних підприємствах. Адже водії вантажівок забезпечують функціонування не лише критичної інфраструктури, а й функціонування бізнесу", — розповідає Олександра Панасюк, програмна координаторка Reskilling Ukraine.

Також у команді побачили, що непрацевлаштованих жінок більше, ніж чоловіків — за статистикою, серед 100% безробітних в Україні близько 70% складають саме жінки.

Яке рішення?

Проєкт Reskilling Ukraine вирішив дати українкам можливість пройти перекваліфікацію, опанувати нову професію та надалі працевлаштуватися, заробляти та приносити країні користь. Курс водіння для жінок від Reskilling Ukraine — це безоплатна навчальна програма, яка надає можливість жінкам отримати професію водійки вантажних автомобілів, а також навчитися водити пасажирські автобуси. Проєкт реалізує шведська неприбуткова організація Beredskapslyftet в партнерстві із Scania Україна. Scania вже впроваджували раніше подібну програму з навчання жінок в Аргентині, тож їхній досвід став дуже у пригоді.

Як це працює?

Як стати водійкою вантажівки в Україні

стати водійкою вантажівки

Теоретичні заняття на курсі OnTrack з перекваліфікації для жінок. Фото з архіву Reskilling Ukraine.

У рамках проєкту українки можуть безоплатно пройти теорію та практику водіння, щоб скласти іспит на водійське посвідчення категорії С та D. Навчання проводять у Київській та Тернопільській областях.

Загалом проєкт пропонує дві навчальні програми:

  • OnTrack: програма перекваліфікації на водійку вантажівки (вантажні автомобілі масою понад 7,5 тонн);  
  • BusDrive: програма перекваліфікації на водійку пасажирського автобуса.

Курси містять теоретичну та практичну частину. Теоретична частина проходить онлайн, практична частина — у Києві або Тернополі. Під час навчання організатори також оплачують майбутнім водійкам проживання в готелі, харчування та трансферами до локацій, передбачених програмами.

стати водійкою вантажівки

З інструкторами проєкту. Фото з архіву Анни Яшної

Вимоги до кандидаток: 

  • Наявність водійського посвідчення категорії B.
  • Досвід водіння від 3-х років. 
  • Кожна кандидатка має скласти короткий тест із 10 запитань зі знання Правил дорожнього руху.

"У нас є пріоритетні групи жінок, з якими ми працюємо. Ми приділяємо посилену увагу жінкам ВПО, тим, у кого в родині є військові, ветерани або загиблі захисники. Жінки старше 50 років — також наша пріоритетна група. Ми радо співпрацюємо з ветеранками та колишніми військовослужбовицями, матерями, які виховують дітей самостійно. Це ті групи жінок, які потребують додаткової підтримки. Однак найголовнішим для нас при виборі учасниць є мотивація справді змінити професію та почати працювати водійкою пасажирського автобуса або вантажівки. Тому кожна жінка в Україні може стати нашою учасницею", — говорить комунікаційна менеджерка проєкту Reskilling Ukraine Вікторія Посєва.

"Найважливіше те, що ми можемо допомогти жінкам перекваліфікуватися та надалі розпочати роботу в перевезеннях. Нас усіх об'єднує одне — бажання допомогти якомога більшій кількості жінок відкрити для себе нову професію водійки", —  говорить Олександра Панасюк. У межах проєкту вона відповідає за організацію навчального процесу, аби для кожної учасниці досвід на проєкті був найприємнішим. 

А це точно працює?

Учасниці проєкту Reskilling Ukraine отримують права категорії С

Учасниці проєкту отримують права категорії С. Фото з архіву Reskilling Ukraine.

За час існування проєкту українки подали 210 заявок на курс BusDrive (водіння пасажирських автобусів) та понад 1000 — на OnTrack (водіння вантажівок).

Вікторія Посєва розповідає, що причин, чому жінки обирають професію водія вантажівки, досить багато: хтось хоче допомагати державі, хтось — змінити сферу діяльності та розпочати новий професійний шлях. Також у проєкті є жінки, які з різних причин не можуть повернутися до роботи, яку мали раніше. Проєкт допомагає їм не лише опанувати нову професію, а й проводить кар'єрно-менторську підтримку після закінчення навчання та отримання нового водійського посвідчення.

Учасниці проєкту Reskilling Ukraine на екскурсії в Trans Logistics

На екскурсії в Trans Logistics. Фото з архіву Анни Яшної

Окрім водіння, учасниці проходять тренінг з домедичної допомоги, отже зможуть врятувати життя людині в разі аварії. Також вони відвідують логістичні центри та підприємства, серед яких ОККО, компанії Fozzy Group, Trans Logistics, Havi тощо. На цих екскурсіях водійки дізнаються про роботу "зсередини" — про те, як працюють великі підприємства та шляхи розвитку у цих компаніях.

Про мотивацію, можливості та рівні права

Анна Яшна — одна з випускниць курсу OnTrack. За освітою вона інженерка-екологиня, а за професією — бухгалтерка. З початку великої війни жінка активно займається волонтерською діяльністю, зокрема, переганяє автівки в зону бойових дій та звідти на ремонт. Анна каже, думки про отримання категорії для водіння вантажівок були в неї вже давно.

стати водійкою вантажівки

Анна Яшна вчиться підіймати кабіну вантажівки. Фото з архіву Анни Яшної

"Саме за кермом я почуваюся найбільш комфортно. Та все ж реакція від оточуючих і в тому числі упередження були різні. Від «Навіщо воно тобі треба» до «Це не жіноча справа». Для мене це не стало перепоною, тому що чудово пам'ятаю ще ті часи, коли я навчалась на категорію В. Тоді теж дивились на дівчат за кермом з підозрою, але минув час і зараз нікого не здивує дівчина за кермом автомобіля. Я впевнена, скоро жінки за кермом вантажівок теж не будуть дивувати, тим більш, що для деяких країн це вже давно звична справа. А враховуючи, що в нашій країні йде війна, це ще й необхідне рішення", — ділиться Анна Яшна.

стати водійкою вантажівки

Кріплення вантажу. Фото з архіву Анни Яшної

Жінка розповідає, робота водійкою вантажівки — нелегка справа, адже вимагає не лише вміння кермувати. Наприклад, для того, щоб підняти дуже важку кабіну  вантажівки, потрібно й руками попрацювати: "Я думала, воно просто кнопочкою робиться", — сміється Анна. Також досить непросто кріпити вантаж — там треба і знання фізики, й певна сила та витримка. Але за словами випускниці, наші жінки можуть впоратись абсолютно з усім.

"Зі слів наших інструкторів з водіння, жінки більш відповідальні і легше піддаються навчанню, — впевнена Анна Яшна. — За потреби й бажання ми можемо подолати будь-які перешкоди та професійні бар'єри і стати найкращими в своїй галузі".

стати водійкою вантажівки

Яна Захожа за кермом вантажівки Сканія. Фото з архіву героїні.

Яна Захожа за основною професією нутриціологиня. Покидати повністю свою професію не планує, але поєднувати — так. Ази керування авто дівчина освоювала ще підліткою.

"Мій тато дуже вправний водій, далекобійник з величезним досвідом, навичками та вміннями. Усю сильну базу я отримала від нього. Пізніше ми їздили з ним по Україні, я просилася з ним в рейс, сиділа поруч", — ділиться Яна. Під час великої війни вона також приганяла для ЗСУ машини з-за кордону, і з часом зіткнулася із ситуацією, коли стало не вистачати наявної категорії водіння.

Яна Захожа вважає, для того, щоб водити вантажівку, не важлива стать. На проєкті вона переконалася в цьому ще раз, познайомившись там з жінками, які мали досвіду значно більше за деяких чоловіків.

Дівчина з сертифікатом навчання водіїв Scania

Яна Захожа з сертифікатом. Фото з архіву героїні.

"Мені здається, що поділ на «чоловічі» та «жіночі» професії — упередження ще радянського часу. Є професія — є людина яка може, вміє чи хоче цим займатися. Для порівняння — є ж чоловіки, які працюють у сфері краси. Тому необхідність чи бажання — справа відносна. Я слідкую за дівчатами та жінками, які вже давно працюють далекобійницями. Це дуже круто! Їм все вдається!" — каже Яна Захожа.

Сама Яна теж зупинятися не планує, у найближчому майбутньому хоче отримати ще й категорію СЕ (вантажний автомобіль з причепом), щоб отримати ще більше можливостей.

"Роботу водійкою можна поєднувати з доглядом за дітьми та проведенням часу з сім'єю. Це просто ще одна можливість, яка відкрилась для жінок внаслідок процесів, що відбуваються в Україні. Європейські країни вже пройшли цей шлях, і ми знаємо, що це можливо — вільно обирати професії «до душі». Незалежно від статі, місця проживання та попереднього досвіду", — коментує комунікаційна менеджерка проєкту Вікторія Посєва.

На її думку, проєкт має не лише навчити та перекваліфікувати жінок, але й стати частиною просвітницької роботи у суспільстві щодо зниження гендерного дисбалансу у певних професійних сферах.

Чи готові роботодавці бачити жінок за кермом вантажівок?

"Ми маємо великий запит від роботодавців на водійок вантажівок. Багато з них прямо зараз готові брати на роботу випускниць проєкту", — відповідає Вікторія Посєва. — "І вони розуміють, що це питання не лише бізнесу, але й функціонування критичної інфраструктури та економіки України".

Пані Вікторія відзначає, після запуску проєкту реакція аудиторії та українців переважно була позитивною. Суспільство готове до змін та розуміє актуальність проблеми. 

"В нас є контакти з великими роботодавцями, які створюють адаптаційні програми для жінок, які лише входять у професію. Це і новий процес онбордингу, і адаптація робочого графіку та часу, який працює водійка. Також вони готові оплачувати додаткове навчання водійок на інші категорії, пропонують оплачуване стажування та повні програми адаптації на робочому місці. Вони створюють нові роздягальні, адаптують та механізують численні процеси на виробництвах, аби жінки могли комфортно та без шкоди для здоров'я виконувати роботу", — каже Вікторія Посєва.

Слухачки курсу OnTrack на екскурсії в Fozzy Group

Слухачки курсу OnTrack на екскурсії в Fozzy Group. Фото з архіву Анни Яшної

До прикладу, однією з таких компаній, де вже працюють жінки-водійки, є Fozzy Group. Двоє жінок приєдналися до компанії кілька місяців тому. Раніше вони були водійками таксі та тролейбуса, а тепер кермують 10-тонними вантажівками від "Сканії".

"Проєкт Reskilling Ukraine — дуже важливий. По-перше, це відчутна допомога як українському бізнесу, так і нашому суспільству у подоланні кризи у сфері людського капіталу. Адже програма пропонує жінкам перекваліфікуватися на затребувану викликами часу професію чи набути нову. По-друге, це гарна співпраця і для нас. Адже ми також ділимося досвідом з учасницями програми, влаштовуємо дні відкритих дверей та знайомимо з нашою компанією. Відтак, дівчата розуміють, що мають потенційне місце роботи з гарними умовами, якщо забажають розпочати кар'єру водійки після навчання", — коментує HR-директорка "Сільпо" Любов Українець.

За словами пані Любові, у компанії вже спілкуються з усіма учасницями курсу OnTrack, і будуть раді бачити їх у себе після випуску.

Що зупиняє жінок від роботи водійкою вантажівки або автобуса?

Страх перед невідомістю та засудження з боку оточення, нерозуміння від інших, чому саме автобус або вантажівка. Також те, що часто робота водія ваговоза передбачає роботу вантажника.

"Це і правда залежить від роботодавця. Є компанії, які розмежовують ці професії, але є й ті, що досі поєднують їх. Проте не кожна людина може працювати з вантажами. Це навіть не питання чоловік ти чи жінка. Це питання фізичних можливостей різних людей", — впевнені у проєкті.

Ті жінки, які є учасницями та випускницями проєкту, не бояться цих викликів, і раді опанувати нову професію.

Скільки жінок уже закінчили курси та коли можна долучитися?

На сьогодні навчання у проєкті закінчили 66 жінок — це 4 групи випускниць у Києві й одна в Тернополі, понад 100 вже зараховані у літні групи. На початку червня розпочала практичні заняття перша у Тернопільській області група водійок автобуса.

До кінця року в межах проєкту планується перекваліфікувати на водійок пасажирського автобуса та вантажівки 300 жінок. Організатори сподіваються, що зможуть продовжити та розширити проєкт і у 2025 році.

"Кожна з наших випускниць — смілива, розумна та відважна жінка, яка відкриває для себе нову професію попри все. Ми пишаємося ними, і вони — наша найбільша мотивація працювати та робити більше і для них, і для України", — кажуть в Reskilling Ukraine.

Наразі проєкт запрошує жінок на перекваліфікаційну програму "BusDrive — водійка пасажирського автобуса". Це безоплатна програма, що складається з теоретичної частини онлайн та практичної у Тернопільській області. Найближчий курс стартує 1 липня. Якщо ви хочете стати водійкою автобуса, реєстрація у групу відкрита за посиланням.

2142

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: