fbpx
Сегодня
Урбан 18:30 16 Сен 2018

Общественное пространство - для людей: 8 самодельных локаций в США

Как собственными силами можно делать городское пространство более комфортным (укр.)

«Рубрика» продовжує досліджувати міські громадські простори, і цього разу ми «відправляємось» до Сполучених Штатів Америки.

Охопити все їх різноманіття не уявляється можливим, тому зупинимося лише на DYI-простори (від Do It Yourself — «зроби це сам»).

Практика DYI – одна з найпоширеніших у тактичному урбанізмі, і передбачає облаштування громадської території власними силами містян за допомоги підручних засобів. У США ж міські активісти навчилися залучати до своїх ініціатив бізнес і владу, що дозволило їм зробити не просто популярні, а часто ще й прибуткові громадські простори.

Як? Читайте в нашому огляді 😉

Ocean Avenue Portable Parklet / Портативний парклет Оушен авеню

Де: територія Оушен авеню, Сан-Франциско. З 2015 року – Публічної бібліотеки Ingleside (1298 Ocean Ave, San Francisco, CA 94112)
Коли: 2014 — наразі
Опис: Протягом шкільного семестру 9 студентів з місцевих навчальних закладів розробили та побудували портативний паркет. Вони створили креслення, діаграми, масштабні моделі та проводили інші дослідження для роботи за допомогою дизайнерських ідей та деталей. Студенти працювали з складними дизайнерськими параметрами, необхідними для забезпечення безпеки користувачів і універсального доступу (disabled).

Допомогли з фінансуванням втілення парклету у життя ініціатива Управління з розвитку економіки та робочої сили в Сан-Франциско) Управління керівництва Йі, Фонд насіння, Фонд Томаса Ф. Уайт та Архітектура VIA.

Swissnex 'Event Machine' Parklet

Де: Монтгомері, Сан-Франциско
Коли: Червень — грудень 2015
Опис: ще один парклет у Сан-Франциско, створений місцевою громадою спільно з архітекторами ETH Zurich's Urban-Think Tank, Gehl Architects і містобудування з UC Berkeley. Мета – охопити публічні переговори, групові дискусії, семінари, покази. Коли ця зона не задіяна для заходів, парклет пропонує перехожим місце, щоб зупинитися, сісти і насолодитися яскравою атмосферою історичного кварталу Джексон-сквер.

Streetscrabble

Де: Сіетл, Вашингтон
Коли: 2014 рік
Опис: містяни Сієтла вирішили створити вуличний ігровий простір у вигляді наземної гри Scrabble, яким можуть користуватися як діти так і дорослі. Кожен може взяти участь у грі, а вуличні турніри зі Scrabble стали чудовою традицією району.

Сезонний простір ReSurfaced

Де: Луїсвілл, Кентуккі
Коли: 2014 рік
Опис: Наприкінці літа у Луїсвіллі в 2014 році міська спільна ініціатива під назвою ReSurfaced використала легкий, швидший та дешевший підхід, тимчасово перетворюючи вільне місце в центрі міста у 16000 квадратних футів у відкритий простір-сад і кафе. З четверга до неділі, з 19 вересня до 25 жовтня 2014 р., новостворений сезоний простір став місцем повного дня проведення заходів та громадського призначення: місцеві бізнесмени відвідували кафе в обід, молоді люди приходили подивитися місцеві гурти, ді-джеїв та відвідати поезії ввечері, а сім'ї та подружжя приїжджали подивитись фільми під відкритим небом та пограти настільний теніс вночі.

Простір, створений активістами, не просто став важливим місцем концентрації міської активності, але й мав комерційний успіх – ReSurfaced продемонстрував економічний потенціал та переваги поступового активізації неефективних місць громади.

«Трикутники»

Де: Філадельфія, США
Коли: 2013 – 2014 рр.
Опис: цей проект у районі Грей-Феррі у Філадельфії демонструє, як кілька активістів, що працюють із організацією SOSNA, знайшли зацікавлені сторони для фінансування проекту «Трикутники» — першого створення громадського простору у місті власними силами місцевих жителів та активістів. «Трикутники» стали місцем концентрації культурних та розважальних подій. Після більш ніж дев'яти років планування та відтворення, влітку 2013 року команда досягла перемоги, успішно провівши серію джазових концертів та показів фільмів під відкритим небом.

Зі зростаючою підтримкою власників бізнесу та мешканців, SOSNA почала пропонувати донорам можливість придбати бляшки з іменами, які підтверджують їхню підтримку, після чого ці бляшки кріпилися до стільців, горщиків з рослинами та іншої меблів у «Трикутниках». Таким чином активісти зібрали більше 10 000 доларів США щоб зробити все необхідне для створення зручного простору – від освітлення та меблів до ремонту старого громадського фонтану. Надлишкові кошти були внесені в операційний фонд для оплати постійного програмування, як вантажні машини, кіносеанси та жива музика.

Тимчасовий простір на вихідні

Де: Даллас, США
Коли: 2015 рік
Опис: Два місцевих жителя вирішили перетворити проїжджу частину в пішохідну локацію. Для цього вони домоглися згода влади, зібрали $1000 і створили новий простір.
З чотирьохполосної дороги прибрали дві смуги, і відразу з'явилася купа вільного місця: тут вам і велодоріжка, і кафе, і озеленення, і навіть піаніно.

Parkmobile / Парк на колесах

Parkmobile / Парк на колесах

Де: Сан-Франциско
Коли: з 2005 року
Опис: для вирішення проблеми високої щільності населення, в багатьох районах Сан-Франциско постала проблема відсутності комфортних публічних місць для відпочинку. Щоб вирішити цю проблему, громадські активісти створили новий тип «міських меблів» — parkmobile.

Parkmobile — це контейнери на колесах із рослинами та лавками, які їздять містом та паркуються у районах, де відсутні публічні місця для відпочинку. Так у городян з'явилася можливість почитати книжку, перекусити або просто відпочити на сонечку, сидячи в крихітних парках на колесах.

Cigna Sunday Streets (SSHTX)

Де: Х'юстон
Коли: 2012 рік
Опис: Ініціатива була підтримана мером Анріес Паркер і очолюється коаліцією громадських і приватних партнерів. Кожного року Х'юстон відкриває ділянку вулиць, як правило, призначених для автомобілів та інших транспортних засобів. Це дозволяє їздити на велосипеді, гуляти, танцювати, спілкуватися і власними руками створювати локації для активності.

15
5434

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: