fbpx
Сегодня
Актуально 09:20 27 Янв 2020

Вирус, который срывает джекпот? Что известно о новой болезни из Китая

Тысячи больных, три закрытых на карантин города-миллионника и проверки китайских рейсов в аэропортах мира. Разобрались с тем, что такое новый коронавирус, впервые ли это в истории, когда разработают лекарства и стоит ли паниковать (укр.)

Фото Reuters

Хвороба з міста Ухань поки називається 2019-nCoV. Англійське скорочення значить "коронавірус". Коронавіруси родина з приблизно 39 вірусів, які схожі на корони (звідки й назва). Але лише сім з них (включаючи уханський) можуть заражати людей. Зазвичай, вони викликають різні респіраторні захворювання, як-от ГРВІ, у складних випадках пневмонію. Хвороба впливає на тканини легенів, через що вони наповнюються рідиною,  людина не може дихати і помирає. Відомі з 1965 року, коронавіруси довгі десятиліття нічим особливим не виділялись. Але настав Міленіум і коронавіруси зірвали свій джекпот. 

З початком нової ери, сталися два випадки, коли мутація (або рекомбінація геному вірусу) ставала причиною серйозних спалахів. У 2002-2003 роках світ сколихнула так звана "атипова пневмонія" або SARS (Тяжкий гострий респіраторний синдром). Він теж прийшов з Китаю, з провінції Гуаньдун. Тоді захворіла 8461 людина, з них 916 людей померло (тобто смертність склала 10%). Тут "нульовий пацієнт" відомий, на відміну від вірусу з Уханя. 

Пройшло 10 років і новий спалах стався на Близькому Сході. Це вже був MERS (Близькосхідний респіраторний синдром). Станом на минулий рік світ побачив 2494 випадки, з яких 858 стали летальними. Вірус з Уханя забрав життя 56 людей, а захворіло близько 2000. Але це лише офіційні дані, реальні цифри можуть бути значно, значно вищими. 

Новий вірус поширюється значно швидше, ніж його попередник

Новий вірус поширюється значно швидше, ніж його попередник

Уханський вірус може перевершити всі попередні показники: йому знадобилося лише 56 днів, щоб перейти позначку у 2000 хворих. "Атипова пневмонія" досягла цього показника лише за 137 днів. До того ж, уханська хвороба може інфікувати і здорових людей (зазвичай, ГРВІ та грип атакують дітей та людей похилого віку з ослабленим імунітетом). Підтверджена можливість передачі від людини до людини. Все почалося на ринку, де у тому числі продавали живих диких тварин на м'ясо. Наразі, такі ринки та навіть продажі в мережі Інтернет китайська влада заборонила. Ще одна проблема вірус може переживати багато мутацій після кожного розмноження. Це ускладнює пошук вакцини та ліків (ні того, ні того поки немає, про це нижче). 

Більше того, люди під час інкубаційного періоду (приблизно 10 днів за останніми даними) теж можуть заражати інших. Хвороба може протікати безсимптомно на ранніх етапах, стверджують перші дослідження. 2019-nCoV на 70% свого геному схожий на SARS, входить з ним до однієї лінії. Ба більше, "точка входу" у них одна й та сама рецептори ACE2. Вірус використовує свої "присоски", щоб зачепитися за рецептор, а потім вприскує у клітину свою РНК. Що далі, ми знаємо поширення та самореплікація. Коли хвороба виявляє себе, перші симптоми проблеми з диханням, висока температура та діарея

Первинний та вторинний резервуари поки невідомі, але, як завжди, підозрюють кажанів. Вони переносять багато вірусів (включаючи Еболу) без проблем для себе. Вони з'являються, коли кажан передає вірус іншій тварині. А от на яке створіння хвороба стрибнула далі поки загадка. Це дуже важливо встановити, бо тоді стане зрозуміло, як інфікувались люди. Ще одна особливість цього спалаху у так званих "супер-поширювачах" людях, які заразили більше 10 інших осіб. Але це виняток. Зазвичай, одна людина передає хворобу 2-3 іншим.  Вимірювати рівень смертності на початку епідемії не варто, він не буде точним, до того ж, дані явно занижені. 

І хоча вірус продовжує поширюватись, ризик за межами Китаю залишається низьким. У Європі випадки зафіксовані лише у Франції. Так, вони є у США та Канаді, але одиничні. Тому ВООЗ поки що не оголосило уханську пневмонію світовою загрозою. Головне завдання зупинити захворювання всередині Китаю. Але те, як це робиться, може викликати страх. 

Що можна зробити: ізоляція та пошуки вакцини 

Владі Китаю не позаздриш спалах стався напередодні головного свята країни Місячного Нового Року, коли майже вся гігантська країна мала зрушити з місця та поїхати до родичів або за кордон. Місто Ухань знаходиться під повним карантином, ще з десяток інших місць під частковим. Спортивні та розважальні програми скасовані. Поїздки на автобусах між містами та тури для туристів зупинені.

коронавірус

Щоб зупинити виїзд з Уханя, дороги просто завалюють камінням

В Ухані зі швидкістю світла будують нові госпіталі на тисячі місць (непряме визнання, що хворих насправді набагато більше). Існуючі госпіталі повністю забиті. Люди чекають лікарів у чергах по кілька годин. З магазинів винесли майже все, що було їстівного, а з аптек все, що було захисного, насамперед маски. Носити їх тепер обов'язково. Китайців, які прибувають у світові аеропорти тепер сканують. І як є хоча б мінімальна підозра відправляють на карантин. 

Втім, військові та медичні експерти кажуть, що повна ізоляція величезного мегаполісу (Ухань більший за Лондон та Нью-Йорк) неефективна та подекуди небезпечна практика. Все одно повністю "закрити" місто неможливо і люди продовжать з нього виходити, часто ризикуючи життям. В Ухані (і не тільки там) зупинили рух громадського транспорту та заборонили навіть приватні автомобілі. У місті не вистачає їжі та засобів дезинфекції і захисту, лікарні змушені звертатися за пожертвами. 

Географічно, Ухань величезний транспортний хаб, з нього ведуть 20 головних доріг по всьому Китаю. І це не кажучи вже про небо, вокзал та річки. Потрібні величезні зусилля поліції та армії, щоб справді тримати місто закритим. А ще місто оточують передмістя і села. 

Все це ускладнює прибуття допомоги та доступ експертів. Для держави це теж "влетить у копієчку", бо в Ухані стоять заводи, у тому числі автомобільні ("Пежо-Сітроен"). "Свинячий грип" почався у Мексиці. Там зупиняли служби у церквах, ресторани працювали лише на виніс, польоти туди заборонили. І він все одно став епідемією через три дні. 

А поки Китай переживає своє власне "пекло", вчені намагаються розробити вакцину. За останніми даними, вона може бути готова за 3-6 місяців. Звісно, ніхто не гарантує її 100% ефективність і на тести потрібно більше часу. Зараз команда з Китаю об'єдналася з трьома інститутами в США. 

Досвід  вивчення SARS значно пришвидшив розробку вакцини для 2019-nCoV, кажуть вчені. Хоча від самої "атипової пневмонії" щеплення так і не створили. Невідомо, чи вакцина буде готова до завершення спалаху вірусу, чи вже після. Якщо хвиля вірусу зупиниться, то гроші на проекти по розробці можуть просто не дати або перевести вчених на інші проекти. Наприклад, коли "атипова пневмонія" стихла, то спеціалістів перекинули на вивчення її брата MERS. 

Хоча спеціальних ліків немає, вдалося вилікувати десятки людей, тобто хвороба хоч і небезпечна, але не безнадійна

Немає сенсу панікувати: поки що 

Наразі в Україні немає заражених новим коронавірусом, але все ж є сенс утриматись від замовлення посилок з Китаю та подорожей туди у найближчому майбутньому. Вірус стає сильнішим, це визнає китайська влада. В Україні при МОЗ та Кабміні створені оперативні штаби з моніторингу ситуації, а китайських пасажирів, як вже було сказано вище, будуть окремо перевіряти. Тож панікувати сенсу немає

Репутації КНР, між тим, нанесений серйозний удар, від якого країна буде відходити доволі довго. Це економічні, людські, спортивні, іміджеві втрати. Може, зі зникненням диких ринків, загроза знизиться через зменшення скупчень людей поряд з тваринами. Але ніхто не застрахований від нових подібних вірусів у майбутньому. Кожна епідемія чогось вчить навіть таку закриту країну, як Китай. Реакція на нову епідемію була набагато краща та швидша (подекуди занадто), ніж на SARS. У той же час верхівка Китаю ще більше зміцнила свої позиції щодо контролю над популяцією, тримаючі у карантині мільйони людей. 

37842

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: