fbpx
Сьогодні
Колонка 11:09 09 Бер 2023

Прозорість та підзвітність допомоги США: чому це корисно для України

Чим більше іноземної допомоги отримає Україна, тим швидше вона зможе відбити російську агресію та припинити війну. Але ця допомога вимагає прозорості, щоб Україна могла продовжувати залучати більше допомоги від тих країн, які надали величезну підтримку, а також від нових партнерів.

English version here

defense.gov

Великі надходження вимагають нагляду

Сполучені Штати є найбільшим донором економічної та військової допомоги, адже надають значно більше, ніж інші партнери. Забезпечення прозорості на кожному етапі має важливе значення для збереження довіри у цих відносинах. У 2022 році Сполучені Штати виділили Україні майже 50 мільярдів доларів військової, економічної та гуманітарної допомоги — і немає чітких ознак того, що війна найближчим часом закінчиться. Враховуючи великі обсяги допомоги, що надходить в країну, Україна має бути готовою до координації комплексних зусиль з нагляду.

Без перебільшення успіх України на полі бою багато в чому залежить від військової та економічної допомоги. Це добре сформулював державний секретар США Ентоні Блінкен: «Якщо росія припинить воювати, закінчиться війна. Якщо Україна припинить воювати, закінчиться Україна».

Війна триває, потреби України зростають з кожним днем, випробовуючи можливості донорів і їх готовність підтримувати війну невідомо як довго, створюючи дилему «донор-реципієнт». Поки що це суттєво не вплинуло на співпрацю Києва та Вашингтона, але затримка допомоги зараз лише затягує війну. Це коштує життя українцям і, можливо, вимагатиме більшої військової участі, у випадку якщо агресія росії не обмежиться Україною. Допомога Україні у відновленні її міжнародно визнаних кордонів надсилає чіткий сигнал про те, що агресія не винагороджується, і адміністрація США має намір робити все можливе, щоб підтримати Україну.

Водночас деякі опитування показують, що кількість американців, які підтримують подальшу допомогу Україні, за останні дев'ять місяців впала з 60% до 48%. Основною причиною цього може бути те, що деякі американці вважають, що оскільки їхній уряд дав Україні найбільше, то інші країни не так сильно допомагають Україні, і їм потрібно виконувати свою роль краще.Є вагома причина, чому вони можуть так думати: адміністрація Байдена розробила одну важливу особливість, яка суттєво відрізняє зусилля Америки від дій інших країн: її стратегію комунікації. Сполучені Штати завжди прозорі у своєму наративі про зміст, обсяг і мету військової допомоги Україні. Але деякі європейські країни були менш схильні до такої прозорості, побоюючись, що це погіршить їхні відносини з росією. Таким чином, Україна повинна докласти такі ж зусилля щодо прозорості.

Фундаментальна допомога США допомагає Україні воювати 

US fundamental aid helps Ukraine fighting 

rand.org

Щоб деокупувати свої землі та забезпечити подальше існування, уряд України має забезпечити кілька речей. По-перше, забезпечити винагороду державним службовцям, які цілодобово працювали, щоб відстоювати більшу підтримку на міжнародному рівні. Україна повинна запевнити своїх партнерів у тому, що допомога добре організована, доставляється тим, хто її потребує, і про неї відповідним чином звітується, а також що в органах, які її розподіляють, немає корупції. Майже за рік USAID надав 13 мільярдів доларів прямої допомоги державному бюджету. У цій сфері головна наглядова установа України, Рахункова палата, тісно співпрацює з американським урядом, щоб переконатися, що Україна спроможна провести комплексний аудит допомоги, яку вона отримує.

Крім того, в інтересах донора допомогти Україні в її зусиллях щодо забезпечення прозорості, якщо це необхідно. Державні чиновники України розуміють, що майбутнє країни залежить не лише від успіхів на полі бою, а й від здатності Києва підтримувати економічну ситуацію в країні. У цьому сенсі забезпечення прозорості та відкритості є шляхом до успіху Києва та Вашингтона. Такі дії – якщо вони пройдуть гладко – допоможуть Києву залучити більше допомоги в переговорах щодо післявоєнної відбудови, але українські інституції повинні будуть довести свою ефективність самостійно.

Зусилля США у наданні військової допомоги є сигналом для інших донорів

Забезпечення прозорості військової допомоги стає більш складним для будь-якого донора у військовому конфлікті. Певною мірою це може бути складним питанням для України, оскільки обсяги допомоги зростають, зокрема, у зв'язку з надходженням до країни танків і ракет великої дальності. Однак раніше це не було проблемою, принаймні в публічному спілкуванні між США та Україною.

Ще один важливий аспект допомоги США Україні у війні полягає в тому, що союзники США сприймають їх як приклад, який вони хотіли б наслідувати, у тому числі що стосується подальшої допомоги. Зокрема, Німеччина не бажала першою відправити танки в Україну, і зробила це лише після того, як США пообіцяли зробити те саме. Це ж стосується і системи ППО Patriot, оскільки європейські союзники поспішили надати таку допомогу слідом за американським керівництвом. Саме тому прозорість допомоги США є одним із першочергових пріоритетів України, коли йдеться про шляхи збільшення цієї підтримки.

Більше того, вкрай важливо прискорити зусилля з нагляду до того, як росія почне свій контрнаступ, оскільки можливості нагляду, ймовірно, будуть обмежені у таких обставинах. До цього офіційні особи США провели лише дві особисті перевірки важкого озброєння станом на листопад 2022 року, вимагаючи посиленого нагляду. У майбутньому спостерігачі працюватимуть ближче до лінії фронту, що потребуватиме більше зусиль українських військових для їх охорони. Проте Україна виграє в короткостроковій і довгостроковій перспективі, тому ризик вартий цього.

Україна повинна вітати зусилля США з нагляду за військовою допомогою, щоб переконатися, що більше країн побачать, як їх зброя діє на фронті. Цю ж стратегію можна застосувати щодо економічної допомоги на конкретних прикладах, щоб вийти з тіні корупційних скандалів. Українські чиновники говорили кожній міжнародній делегації, яка відвідувала Київ, що вони готові показати їм все і довести, що допомога йде куди потрібно.

Ensuring transparency in military aid becomes more challenging for any donor in the military conflict. To some extent, it may be a challenging issue for Ukraine as the amount of aid is growing, in particular, in light of tanks and long-range missiles coming to the country soon. However, it hasn't been an issue before, at least in public US-Ukraine communication.

494

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: