fbpx
Сьогодні
Колонка 17:05 09 Бер 2022

Північніше Кореї. Росія стане новою КНДР чи буде кривава битва?

КНДР та росія — це геть різні історії, браття та сестри. Дозвольте вставити п'ять дукатів тому, хто досі слідкував за Герметичним Королівством Кімів.

Зараз пишуть, і добре, що РФ може піти шляхом КНДРізації. Тобто закриття себе від світу і опорі на свої сили (на Півночі це відомо як Чучхе). Це навіть не комунізм/соціалізм у чистому вигляді, бо на них Кіми забили ще у 1970х.

Втім, тут є деякі нюанси. Режим Путіна дійсно може закрити країну від світу, навіть обрубивши інет. Це поверне росіян у Радянський Союз, так. Але не перетворить на нову Північну Корею.

РФ банально набагато більш розвинута технологічно та суспільно, ніж Корея. Це величезна держава, дуже неоднорідна етнічно, національно, релігійно. Там тільки суб'єктів федерації 84 (без Криму, бо він наш). Там — на відміну від північних корейців — глобалізоване населення, яке звикло до західного рівня життя та плюшок.

Корея ж — моноетнічний бункер, який виник з розділення єдиної монархії після WWII. Конституція Півдня, до речі, досі вважає ті землі своїми, ледь не окупованими. Перший час Північна була багатше Південної, бо мала і має важку промисловість.

Але потім була війна 1950-1953, де за Сеул вписалися Штати. Підписано лише перемир'я, але залізна завіса тоді ж впала. Пхеньян пішов по шляху Еритреї і Туркменістану.

Тож там дуууже малоймовірні якісь відцентрові процеси,бо просто нема куди. КНР тримає їх як буфер, Південь — ідеологічно ворог. Об'єдналися навколо лідера і виживають, пускаючи ракети.

Якщо Кім помре (ну, здоров'я у нього так собі), це не означає падіння. Буде або сестра, або дядько, або армія. Країна виживе.

Щодо РФ я такої впевненості не маю. Забагато народів, які будуть не проти звалити з тюрми, де стає все гірше. Багато де є ресурси, які тупо захоплять місцеві князьки або й варлорди. Алмази, нафта, газ, діаманти, ліс, важкі метали. За все це буде кривава битва…

Такі справи.

742

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: