fbpx
Сьогодні
Колонка 17:53 25 Тра 2021

Один у полі не воїн, або Як в Україні створюються локальні Клуби директорів?

Рік тому ми вперше написали про формат добровільного об'єднання керівників освітніх закладів  громади чи міста у спільноту — Клуб директорів. Цей формат народився під час освітньої програми для 14 громад, який наша організація реалізувала у 2019 році. У 2020 році ми побачили важливість продовжувати цей формат, адже під час локдауну директори освітніх закладів зіштовхнулися з новими викликами, які мали вирішувати самостійно. Цей процес був би швидшим та менш стресовим, якби вони були частиною спільноти таких же управлінців і могли спільно знайти рішення для виклику. Це одна, але не єдина причина, чому важливо розвивати Клуби директорів.

Отож, навіщо засновувати спільноту директорів у Вашому місті/громаді:

  • мати постійну підтримку від колег;
  • спільно шукати рішення щодо викликів;
  • обмін досвідом та ефективними практиками;
  • підвищення кваліфікації, адже ваші колеги є експертами з різних питань і вам точно є чим поділитися, тож ви можете організовувати тренінги, майстер-класи тощо в рамках спільноти;
  • менторство молодих директорів. Чи пам'ятаєте ви свої перші місяці на посаді керівника освітнього закладу? Чи хотілося б вам тоді мати ментора, наставника, який допоможе в перших кроках? Клуб може стати місцем, де ви отримаєте цю пітримку.
  • єдиний голос директорів з місцевою владою. Є частина питань, які є важливими для всіх директорів міста/громади. Така спільнота може бути "рупором" всіх директорів, спільно будуючи взаємодію з владою;
  • зворотній зв'язок на документи, які є на громадському обговоренні від МОН. 

У 2020-2021 році "Про.Світ" реалізовував освітню програму для директорів шкіл "Студії освітніх управлінців", де частиною практик, які втілювали директори, було створення та розвиток Клубів директорів у своїх містах та громадах. Завдяки цьому проєкту народилося ще 11 клубів директорів в східних та південних регіонах, до яких увійшло 90+ директорів. Ви можете приєднатися до вже існуючих або створити свій. Отож, завдяки освітній програмі з'явилися Клуби директорів у Лисичанську, Рубіжному, Одесі, Миколаєві, Маріуполі, Каховці, Краматорську, Костянтинівці та Тавричанській громаді. 

Важливим елементом Клубів директорів є їх добровільність та свобода вибору форматів. Іншими словами, немає єдиних правил та норм створення Клубів. Кожен\на засновник/ця формують спільноту в залежності від своїх потреб. Наприклад, Тетяна Екзархо, директорка Маріупольської спеціалізованої школи №63, створила Клуб директорів, який об'єднує молодих директорів освітніх закладів. Директори, які нещодавно на посаді, мають схожі виклики, тому їм важлива підтримка один одного. Про досвід Тетяни команда "Про.Світ" детальніше розповіла у матеріалі за посиланням

Один у полі не воїн, або Як в Україні створюються локальні Клуби директорів?

Ще один цікавий формат народився в Миколаєві. Окрім вже звичних форматів (обмін досвідом, тренінги, лекції), у Клубі також обговорюють рекомендації до законів. Такий формат обговорень дозволяє директорам на місцях висловлювати свою думку щодо постанов, законів, актів, долучатися до процесу співтворення документів, які потім безпосередньо впливають на їх діяльність. Положення, зміни до них, державні цільові програми розвитку проходять громадські обговорення, що можна відслідковувати на сайті МОН, як і закони, які є у вільному доступі на сайті Верховної ради. Завдяки долученню однієї із засновниць Клубу в Миколаєві до Консультативної ради з питань середньої освіти при Президентові України, в учасників Клубу з'явилося більше мотивації спільно обговорювати питання законодавства та документообігу. Перші засідання були присвячені обговоренню "Підготовки до інституційного аудиту та вибудови внутрішньої системи забезпечення якості освіти". Проте зазначу, що навіть якщо у Клубі немає члена Консультативної ради, учасники можуть так само обговорювати питання законів, документообігу і спільно проявляти свою позицію у взаємодії з владою.

У спільноти директорів Рубіжного давня історія: він існує вже близько 10 років. Нещодавно до спільноти доєдналися і директори дошкільних закладів освіти, що

допомагає ширше поглянути на питання освіти в місті. Спільнота має тісний контакт із місцевою владою, представляє інтереси закладів освіти на депутатській раді, роботі комісії з соціальних питань. Завдяки спільній роботі клубу директорів рішенням міської ради розглянуто питання про зміни в штатному розписі, а саме: введено ставки сестри медичної, медичної сестри з дієтичного харчування, інженера-електроніка, комірника. На підставі листа клубу директорів з 2019 року міською радою виділяються кошти для придбання дезінфекційних засобів. Клуб директорів часто звертається до управління освіти, міського голови, депутатської ради з питань фінансування, проблем закладів освіти тощо. Останнім було відкритий лист до міської влади з питання проблеми фінансування з капітального, поточного ремонту. Розміщуючи інформацію про роботу освітніх закладів, питань для батьків в міській пресі, спільнота директорів стає ближчою до громади. 

Клуб директорів у Лисичанську, який заснували Марина Мілішкевич та Людмила Колесник, сфокусований на розвитку членів спільноти. Наприклад, були проведені інтенсиви-практикуми із залученням спікерів для розкриття тем візії, місії та стратегії закладів освіти, напрацьовані плани розвитку. Незважаючи на те, що Клуб існує кілька місяців, учасники вже запрошували директорів шкіл з інших міст для проведення тренінгів. Зокрема, до Лисичанського Клубу директорів приїздила Аліна Архіпова, співзасновниця клубу в Миколаєві (про це вище), яка розкрила тему інституційного аудиту. У результаті більше колег приєдналося саме тоді, коли були запрошені фахівці. Завдяки взаємодії на спільному навчанні були налагоджені комунікації між учасниками клубу, розпочався тісний обмін матеріалами та досвідом.

Важливо, щоб перед створення Клубу директорів, засновники чітко розуміли, навіщо вони його створюють. Коли буде створена спільнота, учасники мають разом визначити умови, які допоможуть Клубу розвиватися, а членам Клубу почуватися комфортно. Ми створили для цього  шаблон документу засновників, де буде міститися вся основна інформація про Клуб, а також програма його роботи та рефлексії. Також Центрі інноваційної освіти "Про.Світ" ініціював створення Всеукраїнського клубу директорів. Це закрита спільнота, у якій учасники можуть отримувати практичні поради і обмінюватись досвідом з колегами з усіх куточків України. Долучайтесь!

Перед директорами шкіл кожного дня постає багато викликів, і Клуби директорів — це той простір, де можна їх обговорити, напрацювати рішення. Створюйте свої спільноти підтримки та довіри!

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю Центру інноваційної освіти "Про.Світ" і не обов'язково відображає позицію Європейського Союзу.

4403

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: