fbpx
Сьогодні
Колонка 16:03 27 Тра 2020

Інструменти електронної демократії: для чого вони нам?

Якщо ви – громадський активіст, то ви знаєте відповідь на це запитання. Вам відомо, що інструменти електронної демократії дозволяють змінювати місто навколо вас, вносити нові пропозиції, отримувати бюджет на них та втілювати їх у життя. Але якщо (поки що!) ви далекі від цієї теми, то цей процес може здаватися незрозумілим та навіть складним. Втім, це не так. Саме тому ми розкажемо, навіщо нам інструменти електронної демократії, що саме вони дозволяють робити і чому ними може скористатися кожен на користь свого міста. 

Отож, припустимо, поруч із вами – занедбаний парк. І ваша мрія – побачити цей парк доглянутим і сучасним.

Що ви можете зробити як небайдужий мешканець? Приміром, подати петицію. 

Отже, ви заходите на сервіс «Місцеві петиції» на Платформі електронної демократії E-DEM e-dem.ua. Детально викладаєте вашу ідею. Потім – агітуєте друзів, сусідів і просто небайдужих людей підтримати цю петицію. Робити це можна у соцмережах, міських пабліках, на громадських зібраннях тощо.

Петиція, яка набирає потрібну кількість підписів, розглядається міською радою. На порталі з'являється відповідь про те, що влада міста готова підтримати ініціативу, але наразі в бюджеті на це не закладено коштів. 

Ви як громадський активіст не збираєтеся зупинятись і чекати, поки в бюджеті з'являться кошти під реалізацію вашої ідеї. 

Незабаром у місті стартує конкурс громадського бюджету. Тож ви не гаєте часу! Спочатку пишете проєкт. Подаєте його через онлайн-сервіс «Громадський бюджет», який теж розташований на Платформі e-dem.ua. Цей проєкт успішно проходить оцінювання і виставляється на голосування. 

Але ви розумієте, що для підтримки проєкту необхідна більш потужна промоція, ніж для петиції. Тож ви знімаєте відеоролик, викладаєте його на ютубі, на своїх сторінках у соціальних медіа, залучаєте родичів, друзів, знайомих, колег поширювати цю інформацію. 

Зрештою проєкт набирає чи не найбільшу кількість підписів і визнається переможцем. Вас запрошують до робочої групи, відповідальної за його впровадження. І, нарешті, за деякий час проєкт реалізований! Ваша мрія здійснена, і оновлений парк урочисто відкривають для мешканців міста!

Але ви як людина з активною громадською позицією бажаєте йти далі!

Справа в тому, що біля парку не працює освітлення. І ви стурбовані тим, що темної пори доби мешканцям некомфортно у ньому гуляти. Тут ви звертаєтесь до сервісу «Відкрите місто» і повідомляєте про проблему. 

Ваше звернення потрапляє до профільної організації, відповідальної за освітлення в місті. Безпосередньо на порталі ви слідкуєте за шляхом вирішення проблеми. І нарешті – хеппі енд! Парк відкритий – освітлення працює!

Але тепер трішки про культуру. Ви – не тільки громадський активіст, а ще й патріот. І у вас виникла ідея присвоїти цьому парку ім'я видатного містянина. Тож ви за допомогою сервісу «Консультації з громадськістю» пропонуєте міській владі винести на обговорення цю ідею. 

Як результат – міська влада ініціює опитування, в якому зібрані імена найбільш видатних мешканців. За два тижні за результатами голосування містян обирають варіант, який зібрав найбільшу кількість відгуків. А ще за кілька днів виходить розпорядження про присвоєння парку імені видатного місцевого героя. 

Ось так, використовуючи різні інструменти електронної демократії, можна домогтися важливих змін у своїй громаді. 

Олександра Піденко. Національна модераторка платформи EDEM. Програма «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP), Фонд Східна Європа

13039

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: