fbpx
Сьогодні
Спецпроект 14:44 15 Бер 2019

Як влаштована німецька партійна ідеологія на прикладі ХДС

Фото dw.com

🔶 Колонка опублікована в рамках серії «Молодь змінить Україну» у партнерстві з Фондом родини Богдана Гаврилишина. Це однойменна програма підтримки активних молодих українських професіоналів, що включає локальні школи, втілення проектів місцевого розвитку і поїздку для найактивніших в одну з 6-ти країн Європи задля вивчення європейського досвіду 🔶

Німеччина – одна з передових країн Європи за рівнем політичного плюралізму. Прямим доказом цього є різноманіття партій за ідеологічною спрямованістю. Кожна з них має свою систему цінностей, які партія сповідує і дотримується, що робить її надзвичайно привабливою для своєї цільової аудиторії. Найбільшою популярністю у німецьких виборців користуються партії з християнсько-демократичною та соціально-демократичною ідеологією, про що свідчить їхня більшість у Бундестагу та ландтагах. Ліберальна, зелена та ліва партії також мають підтримку німецького електорату.

Найшановнішою партією Німеччини є Християнсько-демократичний союз Німеччини (ХДС).  Вона була заснована після Другої світової війни Конрадом Аденауером, і до тепер утримує провідне місце на політичній арені Німеччини. Саме представниками союзу були розроблені та втілені  економічні та соціальні реформи, які змогли трансформувати Німеччину з розбитої війною в стабільну країну. Ефективність політики ХДС сприяє утриманню стабільної довіри німців. Маючи п'ятсот тисяч членів по всій Німеччині, багато членів ХДС обіймають найвищі посади в державі. Перша людина країни – федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель – є представником християнських демократів. На сьогоднішній день члени ХДС мають найбільшу кількість місць у Бундестазі (255 з 631). Значна кількість членів ХДС була обрана до місцевих органів врядування та до парламентських органів федеральних земель. Загальна кількість депутатів ХДС у  ландтагах складає 563 особи.

ХДС дотримується системи цінностей християнської демократії. Головне її гасло –«Свобода-справедливість-солідарність». Опираючись на християнську етику, ставлять на перший план індивідуальність людини: її свободу, унікальність, потреби та права. У сфері суспільних відносин головним для християнських демократів є суспільне благо, соціальна справедливість, демократія та солідарність. Основою економічних відносин християнські демократи бачать соціальну ринкову економіку. Християнські демократи виступають за чесну торгівлю і збереження навколишнього середовища, проводять мирну зовнішню політику. У питаннях внутрішньої політики християнські демократи керуються принципом субсидіарності – виступаючи за обмеження централізованого впливу держави на місцевому рівні та передання більшості владних повноважень до місцевих громад. Незважаючи на назву ідеології, християнські демократи толерантні до будь-яких релігій. Вони захищають свободу совісті та віросповідання і поважають права етнічних меншин. Позиціонуючи себе як праву партію ХДС поділяє декотрі консервативні принципи, як повагу до традицій, авторитет, сім'ю.  Християнська мораль має досить потужний вплив на світогляд членів ХДС. Тому вони категорично виступають проти нетрадиційних шлюбів, абортів та евтаназії.

Всі партії  Німеччини, що пройшли до Бундестагу та ландтагів мають прозоре фінансування. Процедури фінансування партій Німеччини достатньо відкриті, тому виборці можуть з легкістю їх перевірити. Фінансовий вплив бізнесу на партії в Німеччині обмежений, і керівництво кожної політичної сили обирає різні джерела фінансування, не пов'язані з бізнесовим лобізмом.

Християнсько-демократичний союз Німеччини має лише два види фінансування. У фінансуванні партії не бере участі ні держава, ні бізнес.

Перший вид фінансування ХДС – це спеціальні платежі. Сюди відносять фінансову допомогу від різних політичних фондів Німеччини, таких як, наприклад, Фонд Конрада Аденауера та міжнародних політичних союзів та об'єднань, що підтримують ідею християнської демократії.

Другим видом фінансування є членські внески партійців. Кожен з партійців сплачує певний відсоток від своїх доходів. Якщо ж члена партії обирають на політичну посаду, відсоток його членського внеску збільшується. Відповідно чим вищу посаду обіймає партієць – тим більше внесків він платить у партію. Найбільш впливові представники ХДС близько третини своїх доходів віддають на членські внески.

В німецькому парламенті діяльність депутатів постійно відслідковується. Розвинена система публічності і прозорості за діяльністю народних обранців дає виборцям можливість контролювати діяльність депутатів та зводить до мінімуму прояви лобізму. Крім цього, парламентська діяльність депутатів Бундестагу суворо регламентується. За невиконання або байдуже виконання своєї роботи депутати сплачують штрафи. Одна система штрафів сплачується за пасивність депутата під час законотворчої роботи, роботи в фракціях, комітетах і робочих групах. Інша система штрафів існує як покарання за відсутність депутата на пленарній сесії. Враховуючи те, що середня зарплата депутатів Бундестагу складає вісім тисяч євро в місяць, штрафи сумою в дві тисячі євро стимулюють німецьких народних обранців добросовісно виконувати свої обов'язки.

3146

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: