fbpx
Сьогодні
Колонка 09:05 29 Сер 2021

Нікотин зі смаком крем-брюле: чого варті електронні цигарки?

English version here

Фото: Рубрика

Система нагрівання тютюну від IQOS, тютюн для перорального споживання від British American Tobacco, електронні пристрої від Juul Labs Inc… Не дивуйтесь, що слово «цигарки» і не згадується в цьому переліку: його маркетологи уникають вживати, адже з ним пов'язано занадто багато неприємних асоціацій. Наразі не є новиною те, що паління спричиняє катастрофічні наслідки, а саме: 90% смертей від раку легень, серцево-судинні захворювання, суттєве підвищення тиску, зміни структури шкіри, а також руйнівний вплив на нервову систему. З цими загальновідомими фактами ніхто не сперечається, навіть найбільші компанії-виробники тютюнових виробів.

Саме тому на полицях ви побачите не шкідливі «цигарки», а «електронні пристрої для паління» (хоча різниця між ними може бути мала). За допомогою такого прийому багатомільйонні тютюнові корпорації намагаються створити враження корисної альтернативи: новомодні девайси не повинні викликати у покупців жодних асоціацій зі словами «залежність», «рак», «загроза для здоров'я». Простіше ж себе переконувати, що електронні пристрої містять у собі лише ароматизовану водичку, чи не так?

Наразі світові лідери у нікотиновій ніші, зокрема компанії British American Tobacco, Philip Morris International та Altria Group активно пропагують відмову населення від паління, адже сперечатись з очевидною загрозою нікотину і тютюну для здоров'я вже безглуздо. Наприклад, Altria Group запустила кампанію Moving Beyond Smoking, основною метою якої є зменшення кількості населення, що палить, а тютюновий гігант Philip Morris International — ініціативу Unsmoke your mind. На перший погляд здається, що компанії, основний дохід яких становить продаж тютюнових виробів, такими закликами ставлять себе у невигідне становище. Проте не поспішаймо з висновками й уважно погляньмо між рядками тексту на їхніх веб-сайтах.

Жодна з цих компаній прямо не пропонує вам зібратись з силою духу і різко кинути шкідливу звичку. Замість цього вони пропонують безліч «альтернатив», які «нібито допоможуть» вам поступово і безболісно відмовитись від паління, а по факту тільки прив'яжуть ще більше до шкідливої звички.

Водночас ці компанії запевняють, що більшість людей (73%) помиляються, вважаючи, що нікотин є основною причиною раку, і не усвідомлюють усіх властивостей цієї речовини. Виявляється, це тисячі інших хімікатів, а не нікотин, винні у шкідливості цигарок. Наголошуючи на проблемі залежності молоді від цигарок, вони оптимістично зазначають: кількість тютюнозалежної молоді з 1997 року знизилась на 85%. Досить радикальне припущення, враховуючи те, що кожного дня майже 2500 неповнолітніх пробують свою першу цигарку

Виходить так, що залежна людина, купуючи електронну цигарку, бачить у ній  ефективний засіб для поступової відмови від паління. А в результаті… ще більше впадає у полон нікотинової залежності.

Електронні цигарки нікотин в металевій обгортці

По-перше, електронні цигарки — це пристрої, що працюють на батарейках і містять у собі рідину, яка перетворюється під впливом температури на пар і потрапляє в дихальні шляхи. З часом рідина в картриджі електронного пристрою закінчується, тому користувачу е-цигарки необхідно їх постійно поновлювати. Причому рідини для таких картриджів доступні в безлічі ароматах: ваніль, крем-брюле, лимон, полуниця… Таке різноманіття смаків розраховане, в першу чергу, на молодь, яка таким чином легше «підсідає» на паління. І це працює: згідно з розрахунками Centers for Disease Control and Prevention (федеральне агентство МОЗ США) саме привабливий запах є тим, що змушує неповнолітніх обирати е-цигарку. Жодного специфічного аромату тютюну лише легкий шлейф ароматизатора.

 Наразі одним із найбільших світових виробників таких «альтернативних» цигарок є американська компанія Juul Labs Inc, яка ще досить недавно контролювала близько 76% ринку е-цигарок. З моменту запуску компанії в 2015 році споживання е-цигарок серед молоді зросло більш ніж на 70% і це призвело до того, що Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) оголосило своєрідну «епідемію» паління серед неповнолітніх. Між іншим, близько 31% підлітків, що почали вживати електронні цигарки, протягом наступних півроку перейшли на звичайні аналоги.

Стати залежним від такої «альтернативи» просто: стартовий набір бренду JUUL включає сам електронних пристрій, зарядний пристрій і 4 картриджі з різними смаками. Коштує таке задоволення 50$.

електронні цигарки

На перший погляд це здається чудовою альтернативою звичайним цигаркам, але зверніть увагу: речовина в картриджах від Juul Labs Inc містить нікотин. Причому, згідно з дослідженням Стенфордського університету, після 10 хвилин паління такої цигарки рівень нікотину в крові людини можна порівняти з рівнем нікотину після паління звичайної цигарки, а один картридж Juul Labs Inc містить порцію нікотину, рівноцінну… 20 звичайним цигаркам (майже ціла упаковка)! 

Цікаво, що приблизно 2/3 користувачів бренду JUUL у віці 15-24 років навіть не підозрюють про вміст нікотину у цигарках JUUL. Такі показники є загрозливими, адже вживання навіть невеликої дози нікотину в підлітковому віці може завдати шкоди частинам мозку, які відповідають за концентрацію уваги, пам'ять, настрій та контроль імпульсів.

Довгий час компанія Juul Labs Inc вміло користувалась своєю популярністю. Для того, щоб максимально розширити коло своїх споживачів, компанія вирішила удосконалити свої пристрої наступним чином: додати у картриджі своїх пристроїв нікотинові солі. Саме вони запобігають утворенню видимого диму, коли споживач палить. Завдяки цій властивості е-цигарки JUUL можна використовувати будь-де: у навчальному закладі, ресторані чи будь-якому іншому громадському місці, де паління є традиційно забороненим. Оскільки сама по собі цигарка нагадує флешку за розміром і дизайном, то «вирахувати» споживача JUUL досить складно. Причому нікотинові солі полегшують сам процес паління: не виникає неприємного першіння у горлі і характерного кашлю.

тютюнова реклама в Україні

Інші небезпеки

Навіть якщо не враховувати традиційний нікотин, то можна знайти багато інших неочевидних небезпек: науковці Єльського університету нещодавно виявили, що ароматизовані речовини JUUL містять отруйні сполуки та хімічні речовини, які не зазначаються у складі виробником, зокрема спиртові розчинники без запаху. До таких же висновків прийшли й у Стенфордській школі медицини: ароматизовані рідини, навіть якщо вони не містять нікотину, можуть завдати серйозної шкоди серцево-судинній системі, а пар — збільшувати уразливість до пневмонії і спричиняти респіраторні захворювання. Тільки уявіть: на знімку легені 18-річного юнака, який 2 роки споживав е-цигарки JUUL, нагадують легені 70-річного чоловіка.

Проте найбільш неочікуваним виявилось те, що такі е-цигарки можуть… вибухати. Наслідком таких спонтанних вибухів можуть бути серйозні травми та опіки. Причина в тому, що електронні пристрої працюють від батарейок і далеко не рідкістю є несправності в роботі акумулятора, які і провокують неочікувані інциденти. 

Проте головним у цій всій історії є одне запитання: ви знаєте, хто є одним з найбільших інвесторів Juul Labs Inc? Компанія Altria Group наразі володіє 35% акцій компанії (які вона придбала у 2019 році). Причому здійснені ці інвестиції були якраз у той період, коли побоювання щодо небезпеки е-цигарок стали нагальним питанням серед громадськості. Іронічно, що якраз останні 2 роки і стали точкою відліку, з якої почалось масове падіння неймовірного успіху е-цигарок від Juul Labs Inc. 

Продукт не для молоді

Позови проти компанії почали подавати ще в далекому 2015, з самого початку виробництва ароматизованих електронних пристроїв. Наприклад, у жовтні 2015 року суд призначив приблизно 2 млн доларів компенсації постраждалій жінці з Каліфорнії за травми, які та отримала внаслідок неочікуваного вибуху електронної цигарки. З того часу прокурори близько 39 штатів США почали розслідувати законність маркетингової кампанії Juul Labs Inc, що спрямована на таргетинг молоді, а також безпеку споживання  е-цигарок.

Наслідки таких численних процесів для Juul Labs Inc доволі відчутні: у 2018 році компанія припинила продавати свої картриджі в більш ніж 90 000 роздрібних магазинах. Вже у 2019 році вона була вимушена згорнути випуск картриджів з ароматами деяких фруктів, а також огірка, крем-брюле і м'яти до тих пір, поки FDA не підтвердить їхню безпечність для здоров'я людей. Такі радикальні дії компанії були спрямовані на те, щоб хоча б призупинити судові процеси проти неї, і коштували компанії орієнтовно 8,4 млрд доларів збитку. Значного удару JUUL завдало й рішення адміністрації Дональда Трампа збільшити дозволений вік покупців е-цигарок до 21.

 Проте ніякий з дрібних позовів проти компанії не здатен навіть зрівнятись із тим масштабним розслідуванням, з яким зіткнулась Juul Labs Inc в 2019 році. Генеральний прокурор штату Північна Кароліна звинуватив компанію у оманливій маркетинговій політиці, спрямованій на молодих людей, а також наданні некоректної інформації споживачам щодо вмісту нікотину в е-цигарках. Втрати Juul Labs Inc від епохального рішення суду у 2021 році були гігантськими, зокрема: 

  1. Сплата штрафу у розмірі 40 млн. доларів.
  2. Згортання маркетингових кампаній, спрямованих на підлітків віком до 21 року. Причому компанії тепер забороняється використовувати у рекламі моделей молодше 35 років в межах штату. 
  3. Відмова компанії від використання реклами в соціальних мережах і у вигляді плакатів поблизу навчальних закладів, на спортивних заходах та концертах. Відомо, що до реклами своїх товарів Juul Labs Inc раніше залучала таких зірок як Ніколас Кейдж, Imagine Dragons, Дженніфер Лоуренс, Крістен Стюарт тощо, а також платила відомим блогерам по 1000 доларів за один пост-рекламу в соціальних мережах. 
  4. Маркетологи Juul Labs Inc відтепер не повинні у рекламі порівнювати шкоду від споживання е-цигарок і звичайних, виставляючи перший варіант у виграшному світлі.
  5. Заборона на продаж е-цигарок через Інтернет без визначення віку покупця незалежною системою перевірки.
  6. Juul Labs Inc забороняється розширювати свою лінійку картриджів новими ароматами чи збільшувати рівень нікотину без попереднього схвалення FDA. Дійсно, FDA тривалий час розглядало е-цигарки на предмет безпечності і в результаті довгих розмірковувань і затягувань… відтермінувала прийняття рішення до 2022 року, що дає можливість е-цигарковим корпораціям провести додаткові дослідження, що підтверджували б безпечність їхньої продукції. Цікавий факт: Juul Labs Inc заплатила American Journal of Health Behaviour 51 000 доларів за те, щоб весь їхній номер за травень-червень був заповнений дослідженнями, що підтверджують безпеку е-цигарок JUUL. Більше того, цей журнал знаходиться у відкритому доступі, адже компанія додатково забезпечила безкоштовний доступ до цього випуску всіх бажаючих. 

Проте не схоже, щоб подібні затягування з боку FDA були здатні суттєво поліпшити становище Juul Labs Inc, адже частка компанії на ринку «альтернативних» цигарок і так вже зменшилась до 45%, тоді як ще у 2018 році вона становила… 75%. За цей час продажі компанії впали на 500 мільйонів доларів. Робочий персонал скоротили на три чверті. Виробництво було припинене в 14 країнах. 

Не варто забувати й про тиск таких організацій як American Heart Association (Американська кардіологічна асоціація), American Lung Association (Американська асоціація пульмонологів), American Academy of Pediatrics (Американська академія педіатрії) і American Cancer Society Cancer Action Network (Американське товариство боротьби проти раку), які неодноразово звертались до FDA з проханням відхилити заяви щодо авторизації продукції від Juul Labs Inc. Варто додати, що ще у 2019 році FDA опублікувало «попереджувальний лист» (warning letter) до Juul Labs Inc, у якому звинувачувала компанію у маркетингу і дистрибуції нікотинової продукції без попереднього схвалення FDA.

 Репутацію Juul Labs Inc підриває й той факт, що наразі зафіксовано більше 530 випадків серйозних відхилень у функціонуванні легень і навіть летальних випадків, спричинених вживанням постраждалими е-цигарок. 

На додачу до цих всіх проблем Juul Labs Inc, результати нещодавніх досліджень показують, що підлітки, які палять електронні пристрої, мають у 7 разів більше шансів заразитись Covid-19. Повністю об'єктивні такі висновки чи ні? Однозначно стверджувати важко, але рейтинги Juul Labs Inc від таких новин однозначно вищими не стануть.

електронні цигарки

Тим не менше, «е-цигарковий лідер» все ще не втрачає надії врятувати об'єми своїх продажів. За даними неприбуткової дослідницької групи Center for Responsive Politics, Juul Labs Inc витратила 3,9 млн доларів на федеральне лобіювання у 2020 році. При цьому компанія Altria Group, що є найбільшим інвестором Juul Labs Inc, витратила 11 млн доларів. Непогано, чи не так?

На сьогодні не йдеться про відмову від е-цигарок як таких: варто визнати, що вони є досить непоганою альтернативою їхнім традиційним замінникам. Майже 7 з 10 залежних людей стверджують, що хочуть кинути «шкідливу звичку». Що ж, «електронне паління» дає їм такий шанс. Так, один картридж містить дозу нікотину, рівноцінну 20 звичайним цигаркам, – проте завжди є поняття міри і зовсім не обов'язково випалювати цілий картридж за день.

Наразі згідно із законопроєктом №3628, з 1 січня 2021 року в Україні діє заборона на продаж е-цигарок людям, які не досягли 18 років. За порушення будуть вимагати штраф у розмірі від 6 800 до 13 600 гривень. 

Очевидно, що опонентам паління і здорового способу життя тепер доведеться вести боротьбу одразу на два «фронти»: проти традиційних цигарок та проти їхніх оманливих електронних альтернатив, шкода яких є далеко не для всіх очевидною. Кінець цієї битви все ще далекий від свого логічного завершення: «е-цигаркові» компанії будуть шукати численні докази безпечності їхньої продукції, їхні противники – показувати нищівний вплив ароматизованих пристроїв на здоров'я людей. Хто з них переможе?

4901

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: