fbpx
Сьогодні
11:12 02 Сер 2021

Як в Україні створюють альтернативний мейнстрим у музиці

Музика — це відображення суспільства. І якщо поглянути на смаки більшості українських користувачів Apple music, то в Top 100: Ukraine on Apple music ми побачимо багато російських треків. На 19 місці цього ж рейтингу майорить пісня «Гуси» Wellboy, який скопіював мотив в агутіна та шнурова.

Саме через такий стан речей в Україні з'являються ентузіасти, що хочуть підірвати статус-кво, розвиваючи українську альтернативну музику. А допомагає їм у цьому лейбл звукозапису Dnipropop.

Про те, як Dnipropop підтримує та просуває молодь, я дізнався від його засновників та резидентів.

Dnipropop

Лого Dnipropop. Джерело: Dnipropop 

Dnipropop: створення та мета

Євген Гордєєв, один із засновників лейбла, ділиться: «Історія створення Dnipropop у 2020 році почалась у Дніпрі з нічного клубу Модуль. Я з цією локацією в симбіозі з 2017 року. На локації є інфраструктура: дві студії звукозапису, звукове обладнання, можливість послухати та записати звуки вокалу або інструментів еталонної висоти.

Євген Гончаров, співзасновник, продовжує оповідь колеги: «Дві студії звукозапису це:

  1. Студія Макса Андруха (барабанщик DZ`OB) та електроакустичного гурту DZ`OB. Ми тісно товаришували та співпрацювали з Максом та DZ`OB ще задовго до того, як навіть з'явилася ідея створення лейбла. Вони виступали на нашій сцені в Модулі, проводили тут репетиції. У якийсь момент Максу потрібно було переїздити з попереднього місця дислокації, а в нас на той час була вільна кімната, у якій ми думали робити кафе, але все ж таки студія була пріоритетніша для нас. Тоді ми зрозуміли, що треба об'єднуватися. Він одразу переїхав до нас, що поліпшило наші можливості зі звукозапису та концертної діяльності. Інколи ми позичаємо в нього його обладнання, інколи він допомагає нам проводити концерти як звукорежисер. Ми ж надаємо йому приміщення під студію та майданчик для репетицій гурту. Виходить плідне та взаємовигідне співіснування, внаслідок якого стався наш перший вініловий випуск DZ`OB — DECONSTRUCTION.
  2. Студія Юри Буличева (учасник Monotonne) та гурту Monotonne. Тут історія майже один в один схожа на історію з Андрухом. Давно товаришували, а потім з'явилася площа та можливість запросити Юру. Уже після переїзду хлопців, коли ми зрозуміли, що наші можливості зі звукозапису та зведенню виросли й у нас створена ціла екосистема із виробництва музики, ми зрозуміли, що настав час запускати свій власний музичний лейбл. Юра став головним звукоінженером, наразі він займається майстерингом треків виконавців, яких ми випускаємо».
Dnipropop

Клуб "Модуль". Джерело: Module

Євген Гордєєв продовжує: «Тобто була техніка та люди, концертів не було, хотілося щось робити. Треба було придумати альтернативну діяльність концертам. Спочатку був фестиваль Інтерсіті Live, онлайн-фест, який безпосередньо зроблений кількома організаціями, серед яких Модуль. Це був один рід діяльності, лейбл — ще один. Тобто це — намагання існувати попри ті складні обставини. Підводні камені настільки чисельні й нудні, що не бачимо жодного сенсу в тому, аби витрачати на це розлогість відповіді. Це складно в бюрократичному, фінансовому, фізичному, психологічному й діалоговому аспектах. Але якби не було локдауну, то не факт, що був би лейбл. Бо якби був тур по Європі у Kurs Välut (гурт Євгена), як це планувалося, то який тут лейбл? Ми б поїхали в Амстердам і не до лейбла було б, бо йшлося би про активну концертну діяльність. 

Складнощі тут на кожному кроці, уся ця ініціатива тримається виключно на ірраціональному відчутті спільної мети. За мету ми ставимо погратися в альтернативний власний мейнстрим, який буде поширюватися серед снобів. Якщо пройтися по дніпровській набережній і почути, що народ ставить послухати, коли сидить за шашликами — ти розумієш глибину проблеми одразу. Проблема досить велика і тривалий час буде виправлятися ентузіастами. Цей ентузіазм, пов'язаний із відчуттям токсичної провінційності, тобто коли ти живеш у контексті, який потребує стилістичних змін. Йдеться про окремий погляд на електронну музику та пісенну творчість — перпендикулярчик стильовий збоку».

Підтримка та пропозиції музикантам

Євген Гордєєв розповідає: «Я розробив лекції, які частково представлені в ютубчику, на них я спілкуюся з молоддю. Коли я був у Маріуполі, вся зала дітей разом зі мною зробила воркшопи й за годину створила пісню зі своїх сенсів. Я маю настрій робити наголос не на технічній складовій, а на атмосфері і як ми стилістично обставимо пісню. Бо в ютубі можна навчитися, як робити сайдчейн компресію або еквалізацію, та ніхто не пояснює найцікавіше:

  • як зробити прикольний трек, щоб він мав, як я називаю, «попфермент», коли пісня в'їдається в мозок і гуляє там ще певну кількість часу;
  • як зробити афористичність текстової складової, щоб текст на язичку катався зручно і його цікаво було співати собі в голові.
Dnipropop

Євген Гордєєв: майстер-клас "Мелодія та текст". Джерело: ModuleDnipro 

Особисто я більше допомагаю, ніж вчу щось. Бо якщо новачок прийшов і щось прикольне приніс — я іноді сижу по пів ночі й допомагаю з аранжуванням. Тобто я роблю більш м'ясистий мікс, підсверлю щось, свого додам, але так, щоб не псувати першозадум. Ми намагаємося створити альтернативний пул артистів і проєктів, які хотілося б слухати. З молоддю відбувається стихійний щоденний контакт, коли вони мені показують, що виник якийсь новий вид фонку або останнє віяння хейтерпопу (музичні піджанри). І ми це все в курилці обсмоктуємо, ділимося враженнями, щось затіваємо своє збоку. Також вони показують свої демки. Я навіть схильний давати молодим свої старі ігрові картриджі з ігрових консолей, як: аналоговий Groombox та Gameboy 86-го року».

Окрім таких милих моментів, про які розповів Євген, лейбл має конкретні пропозиції артистам, які будуть представляти Dnipropop:

  • Просування артиста/групу;
  • Букінґ (продаж квитків) на концерти та фестивалі;
  • Захист авторських прав;
  • Знімання кліпів на камери лейбла та на локаціях лейбла;
  • Свобода співробітництва з іншими лейблами.

Щоб стати резидентом та публікувати свою музику від Dnipropop, музика аплікантів має відповідати певним вимогам.

Вимоги до треків

За словами Євгена, треки мають бути оригінальними, схилятися до красивого, цікавого мінімалу та ризикованості. Попри те, що брак досвіду молодих резидентів вимагає колективної фільтрації музики, майже всі претенденти на лейбл зрозуміли, що треба надсилати.

«У Dnipropop немає жодного примусу з мого боку робити так, а не інакше, — каже Євген Гордєєв. — Але демки фільтруються адміністрацією лейбла, де сидить 4 людини й ми приблизно розуміємо, що може бути, що не може, що стидно, а що ні і все решта.

Чесно зізнаюся, що демок наразі профіцит такий, що ми самі виходимо на виконавців, які нам цікаві», — зізнається Євген, та все ж додає, що демки можна надсилати на фейсбук-сторінку Kurs Valüt.

Результати

«Якщо казати про результати, то я розраховував активувати сплячі таланти: діячів, які в стіл пишуть, вагаються, стісняються, — пояснює Євген Гордєєв.— Бо якщо діяч знає, що в нього є певна перспектива бути почутим, бути поміченим або влитися в ком'юніті однодумців — це для людей достатня мотивація. Досить не часто звучить грошовий аспект у перемовинах. Це навіть не розглядається поки. Йдеться про те, аби видати від нашої спільноти щось незвичне: того ж DZ'OB, десь MC Brekhunets помірковано новий промайне або десь техніцо злобніньке, або покоцане електро.

Результат лейбла вже переважив мої очікування в рази: пару десятків артистів наробили цікавого стафу. Я на це зовсім не розраховував. Я думав буде максимум шість проєктів. Нічого подібного! Звідкись повинирювали дуже цікаві постаті, які напрацювали готового матеріалу, який лише бери й публікуй».

І дійсно, Dnipropop вже має чим похвалитися. За десять місяців існування лейбл випустив 4 альбоми: альбом MONO резидента Monotonne та три збірки, залучивши більше двох десятків імен. Крім цього, нещодавній випуск платівок DZ'OB Deconstruction став першим випуском вінілових платівок у Dnipropop.

Євген Гончаров додає: "У нас у пулі резидентів є два гурти, які тісно з нами співпрацюють, представляються усюди як підписанти Dnipropop, але досі не мають сольних релізів на лейблі. Це проєкт Антона Шиферсона Ship Her Son, який планував видавати релізи на нашому лейблі, але несподівано виграв головний приз на премії Jager Music Awards у номінації Young Blood. Нагородою за перемогу було видання альбому на вінілі під їхнім брендом JagerVibes. Ми пораділи за Антона та без вагань відпустили його, бо розуміли, що це для нього великий поштовх у кар'єрі і йому так буде найкраще. А реліз для Dnipropop хай буде наступним.

Схожа історія трапилася із гуртом Kurs Valut, творцем якого є сам Євген Гордєєв. Солідний німецький лейбл запропонував їм видати другий альбом на вінілі, що і сталося. Іронія в тому, що Євген є одним зі співзасновників та головою лейбла Dnipropop, а випустився не в себе вдома. Але так статусніше як для гурту, так і для нашого лейбла, а реліз на Dnipropop буде наступним».

Гордєєв пояснює: «Ми з однодумцями створюємо «хмару» (сховище) для проєктів, які були б альтернативою поганій музиці. Наприклад, є в Дніпрі проєкт Postfactum, які тріпхопчик грають англомовний. Це молоді улюбленці адміністрації, бо вони роблять дійсно цікаво, у західний бік, без огляду на наші ротації (в адміністрації). Тобто це одразу робиться під щось міжнародне, що я заохочую 4 руками».

Учасник Postfactum Ілля Маско: "Ми записуємо свій вокал на студії Dnipropop, там нам дуже допомагають порадами як молодим музикантам".

Dnipropop

Postfactum на концерті в Модулі. Джерело: Postfactum

Думки учасників про лейбл

Walakos: «Моє знайомство із ком'юніті розпочалося ще до створення лейбла із вечірок Abstract Beats та виїзних музичних кемпів у Драгобраті. Більш щільно ми почали взаємодіяти, коли я полишив Дніпро. Саме в одному з драгобратських таборів я написав більшу частину своєї "живої" (для лайвів) програми, а згодом зіграв її в Модулі, на фесті «Інтерсіті Live 4.0» та на минулорічному Dragobro Music Camp. Ці виступи показали слабкі місця в програмі, надали впевненості на лайвах, дали «спробувати на смак» зацікавленість публіки (що важливо для нетанцювальної електроніки) та дали змогу заявити про себе як про самостійного артиста. Що казати, цей досвід дає наснагу рухатись далі, працювати над програмою та технічною складовою процесу, готуючись до лайвів. Для мене це найцікавіше в музичній частині мого життя.

Dnipropop

Walakos. Джерело: фото Arsen Dzodzaiev

Dnipropop, на мою думку, — явище, що можна позначити тегом «попри все». Місто, що наразі фактично позбавлене андерграунду; місто, звідки їде більшість креативників та творчої інтелігенції; часи, коли важко кожному, не кажучи про митців — саме в таких умовах існує та розвивається лейбл. Це викликає неабияку повагу.

Чи потрібен лейбл молодому музиці? Звісно, можна все зробити власноруч. І я притримуюсь стратегії «не чекати нічого від людей», але якщо хтось організує тобі виступ або зайвий раз розкаже про тебе в пресі — це економить дуже багато ресурсу і викликає вдячність. Тож із лейблом, звісно, краще, ніж самотужки».

Антон Шиферсон: «Я сам входжу в колектив Dnipropop і відповідаю за дистриб'юцію релізів лейбла на стрімінгові сервіси та, частково, за дизайн. Мені складно щось відповісти про перші враження, тому що я є частиною всіх процесів і передумов до створення лейбла задовго до його запуску.

Я вважаю, що в нас потужна команда з великим досвідом, з якою чудово працюється, хоча деякі процеси завжди можна поліпшувати — це звичайний процес розвитку чогось новоспеченого. 

Потрібен лейбл музикантам чи ні — вирішувати музикантам, але Dnipropop може допомогти з мастерингом, дистриб'юцією, артворками, просуванням, букінґом, тож артист, який споріднений із нами духом і музикою, може зосередитися на головному: на створенні і випуску цієї музики серед однодумців на лейблі, у якого вже є налагоджені процеси, авдиторія і професіонали в команді, які горять своєю ідеєю лупати сю скалу».

Джерело коштів

Минулого року лейбл вчасно зібрав на Спільнокошті Великої ідеї 141 тисячу гривень із запланованих 130 тисяч гривень, тим самим подвоївши останню суму завдяки Міжнародному Фонду Відродження. Хоча це не був безтурботний процес.

«У грудні минулого року була донейшн кампанія для невідкладних витрат, як аплоуди (публікація музики на стімінгових платформах), реклама, мерч тощо, — пояснює Євген Гордєєв. — Люди пожертвували гроші, але їх було достатньо складно вивести з організацій, з якими ми співпрацювали. Нецікаві моменти із законодавством відтермінували ці транзакції. Наші звукові продюсери, менеджери, технічна підтримка і я в тому числі не маємо жодних зисків із цього. Усі донати реінвестуються, наприклад, у промоцію або штамповку вінілових дисків у Європі».

Плани

Планами з нами ділиться Євген Гордєєв: "Майбутнє буде таке, що буде фестиваль у вересні в Дніпрі, на острові в спорожнілому зоопарку. Це фестиваль Дніпропопу, і ми будемо намагатися залучити трушних артистів з України та закордону, які нам подобаються і яких ми вважаємо побратимами. Ми їх залучимо, а вони потім покажуть свої стильові, аудіовізуальні та музичні дива.

Дехто присилає нам матеріали з Франції та Харкова, ми їх структуруємо й це буде міжнародна історія. Ми просто оформимо це в окреме видання. Отако.

У принципі, є в планах запустити радіо нонстоп, яке буду 24/7 крутити музику в ютубі, тільки назбираємо матеріал у ротацію й почнеться бугі-вугі. Тобто будуть звучати треки резидентів та інших, хто класно звучить. Ми лише запитаємо чи можна їхні треки взяти в ротацію, і, у принципі, музиканти ідуть на зустріч дуже швидко".

Ініціатива Dnipropop почалася з ідеї. Тож якщо ви маєте круті ідеї — не вагайтеся втілити їх у життя!

1239

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: