fbpx
Сьогодні
Колонка 18:21 03 Бер 2023

Яких змін зазнала сфера доставки їжі протягом року війни

Більш ніж 365 днів триває боротьба з російським агресором. Але нас не змогли спинити ані терористичні атаки, ані танки, ані балістичні ракети чи військова авіація, ані блекаути. Не спинили вони і доставку їжі – ми в Bolt Food адаптувались,  продовжували працювати, та доставляти людям замовлення незважаючи ні на що

Ще рік тому ніхто в світі не вірив, що Україна вистоїть, що український бізнес продовжить працювати та підтримувати економіку. Звісно, рівень індустрії онлайн-замовлень впав через війну, окупацію частини територій, переміщення населення та зменшену купівельну спроможність громадян, і все це негативно вплинуло на індустрію доставки їжі також. Але ми не тільки вистояли, а й продовжуємо зростати та розвиватися.

Як це було із самого початку 

З першого дня повномасштабного вторгнення ми не зупиняли роботу сервісу Bolt Food ні на день, кур'єри доставляли їжу сім'ям і тим людям, які потребували допомоги в умовах війни. 

З 24 лютого до початку квітня 2022 року наш бізнес впав до 4%. І хоча ми не зупиняли роботу сервісу в жодному з міст, єдине місто, в якому, на початку березня, фактично послуга з доставки їжі функціонувала, – це Львів. Через окупаційні російські війська, які в той час дійшли майже до Києва, ведення бізнесу було ускладненим, тож ми сфокусувались  на благодійності. Запустили проєкт «Герої доставки» у Києві, Дніпрі та Одесі, щоб допомагати маломобільним групам населення безкоштовно отримувати їжу, воду та товари першої необхідності. Разом з ресторанами збирали пожертви та передавали їх волонтерам. У цей важкий для країни період усі підприємства зосередили свою увагу не на бізнес-планах, а на соціальних проєктах для допомоги українцям. 

Напевно, найскладнішим рішенням цього року було продовжувати працювати та не закривати наш додаток у перші дні та тижні війни. З одного боку, ми розуміли, що під загрозою безпека кур'єрів і ресторанів. З іншого – багатьом людям треба було отримувати їжу, а ресторанам – триматися на плаву, адже вони мали отримувати дохід. І ми вирішили продовжувати працювати та надавати послуги, поки на платформі є кур'єри, які були готові доставляти замовлення, та ресторани, які продовжують готувати їжу. Також ми попросили українців робити  замовлення лише в разі необхідності. Ми оновили та донесли всім кур'єрам і ресторанам правила безпеки та поводження в умовах воєнного часу. І сьогодні можу сказати, що це було правильне рішення. Ми допомагали і допомагаємо українцям, зосередившись на тому, щоби бути корисними країні, адже вся Україна була включена в режим волонтера і цілодобового кол-центру.

З квітня, коли російські війська відступили з Київщини, розпочалось поступове відновлення бізнесу в столиці. Люди стали повертатись до рідних міст і домівок, ресторани поступово відновлювали роботу, Київ почав «оживати». Бізнеси адаптувались до ситуації й допомагали один одному: присутність закладів харчування на онлайн-платформах давала змогу збільшити об'єми замовлень, а різноманітність ресторанів забезпечувала роботою більшу кількість кур'єрів. 

Відповідальність бізнесу в умовах війни

Безперечно, на нас – колосальна відповідальність як роботодавців, як бізнесу, що продовжує працювати під час війни. Нам було важливо зберегти можливість заробляти гроші нашим співробітникам, кур'єрам та ресторанам. Тож ми навчалися працювати в нових умовах війни. 

Щомісяця ми залучали і залучаємо до Bolt Food все більше і більше кур'єрів і ресторанів-партнерів, кількість яких на сьогодні значно виросла і продовжує збільшуватися – щомісячно ми додаємо близько 200 локацій. На сьогодні на платформі Bolt Food нараховується  більш ніж 2500 активних закладів. А активних кур'єрів у січні було вже понад декілька тисяч! 

Наша команда, як і багато інших українських компаній, щодня вчилась працювати за нових умов – спочатку повітряні тривоги, потім відсутність електроенергії, світла та зв'язку. Так, світло зникало під час випікання піци, інтернет – у процесі розрахунку, ліфт зупинявся на тривалий час разом з кур'єром, який привіз теплу їжу… Було багато проблем, з якими стикалася сфера доставки їжі на різних етапах функціонування, багато питань, які нам доводилося вирішувати, і змін, які компанія запроваджувала, намагаючись не створювати дискомфорт для споживача. 

Ми завжди приділяємо велику увагу залученню нових користувачів та загальній кількості користувачів на платформі. З початку війни бачили, що  кількість клієнтів значно впала, адже  багато  хто вимушено виїхав за кордон чи не мав змоги на той момент замовляти їжу, з багатьох різних причин. На сьогоднішній день за кількістю активних користувачів ми вийшли до показників довоєнного рівня, але вже  за рахунок залучення абсолютно нових клієнтів. 

В цілому оцінюємо, що сегмент доставки їжі відновився на 70-80% довоєнного обсягу. За  кількістю замовлень ми вже перевищили довоєнні показники на 10-15%, за рахунок збільшення нашої долі ринку. Наразі ми оцінюємо її від 30 до 50% в залежності від міст,  де ми представлені – наша доля ринку значно зросла за цей рік, адже все більше і більше споживачів обирають саме Bolt Food.

Звичайно ж ситуація дуже різна від міста до міста. Наприклад, незламний Харків працює, але там відкрились лише близько 30% ресторанів з тих, що були рік тому. У Вінниці ми запустились влітку 2022 року і стрімко розвиваємось. У містах-мільйонниках, Києві, Львові чи Дніпрі сервіс Bolt Food давно займає сильні позиції, та продовжує постійно розвиватись, ми реагуємо на побажання клієнтів та вдосконалюємо якість сервісу. 

Загалом, доставка їжі досить новий бізнес як в Україні, так і глобально: 5 років для індустрії в цілому – це дуже небагато. Тож ми постійно вчимось і покращуємось, запроваджуємо нові функції та підходи для контролю якості. Все для того, щоб споживач завжди отримував вчасно і якісно приготовану їжу. 

Блекаут і онлайн-бізнес: це можливо!

Ситуація з електроенергією була особливо складною в листопаді- грудні 2022 року, але і заклади харчування, і доставка їжі продовжували працювати. Зрозуміло, що після оформлення замовлення в додатку робота розпочинається, насамперед, на кухні ресторану з приготування страви. Тому ефективність будь-якого сервісу доставки безпосередньо залежить від закладів харчування. Вимкнення електроенергії надзвичайно болісно вдарило по цій галузі, адже деякі ресторани просто не можуть працювати без енергопостачання, а на генератори переходили не всі. 

Проте в умовах постійних змін бізнес змушений бути гнучким, швидко адаптуватися та знаходити ресурси для подальшої роботи. Насправді кількість замовлень навіть збільшилась, адже світла не було і в будинках людей, тож замовляти готову їжу додому стало не просто зручно – іноді це був ще й єдиний спосіб поїсти гаряче. 

Однак немає питань, які неможливо було б вирішити. Люди здебільшого із розумінням ставлись до різних ситуацій, тому що знають, як нелегко працювати в таких умовах. У додатку зараз ми завчасно попереджаємо користувачів, що в разі відсутності електроенергії кур'єри доставляють замовлення лише до 5-го поверху. Тому завжди є можливість обговорити ситуацію та знайти рішення. Кур'єр може домовитись із замовником, щоб той спустився та забрав замовлення. Інколи самі клієнти вигадують досить креативні способи, як це зробити. Наприклад, забрати замовлення з десятого поверху за допомогою спінінга. 

Наша мета – продовжувати працювати і покращувати сервіс, даючи можливість людям швидко та доступно отримувати гарячу смачну їжу вдома, а ресторанам і курʼєрам – додатковий дохід. 

Ми будемо розширяти як регіональне представництво, так і кількість ресторанів, з якими працюємо, тож стежте за нашими новинами. Давайте наближати перемогу разом!

2132

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: