fbpx
Сьогодні
Колонка 12:15 06 Чер 2024

Для Балти зелене відновлення – це “вікно можливостей” у розвитку громади на довгі роки вперед

У рамках проєкту DiXi Group із зеленого відновлення українських громад ми вже поділилися вісьма унікальними історіями з Харківщини, Чернігівщини, Миколаївщини та Полтавщини.  На черзі – містечко Балта з Одеської області.

Зелене відновлення є унікальним комплексом заходів, який вирішує цілий спектр важливих завдань. Стимулює економічне зростання, створює екологічні та соціальні переваги, сприяє децентралізації енергетики, ефективному використанню ресурсів, що позитивно впливає на зростання зайнятості та доходів. Також ставка на розвиток зеленої енергетики та інвестиції в низьковуглецеву інфраструктуру зменшують рівень забруднення навколишнього середовища та запобігають втраті біорізноманіття. Іншими словами, зелене відновлення є стратегічною доцільністю, яка відкриває "вікно можливостей" для розвитку громади на довгі роки вперед. Балтська міська рада Одеської області це чітко усвідомлює, і тому сьогодні створює необхідні умови для залучення зелених інвестиції та підвищення енергоефективності.

Одним з важливих кроків на шляху громади до впровадження енергоефективних заходів стало укладання меморандуму про співпрацю з DiXi Group, результатом якого буде розробка Муніципального енергетичного плану.

"Ми ставимо перед собою амбітне завдання: формування нового типу мислення серед населення, заснованого на розумінні цінності споживаних ресурсів, позитивного впливу енергозбереження на екологію. Хочемо, щоб жителі громади були свідомими та відповідальними споживачами енергоресурсів. Переваги від розвитку зеленого відновлення колосальні. Вони здатні суттєво змінити якість нашого життя. Але для цього нам потрібне чітке розуміння власних можливостей, ресурсів, енергетичного потенціалу та план дій. Ми дуже розраховуємо на фахову допомогу і підтримку  DiXi Group. Їх досвід, знання та експертиза – те, що потрібно сьогодні нам на шляху до підвищення енергоефективності в громаді", – пояснює міський голова Балти Сергій Мазур.

Для Балти зелене відновлення – це

У Балті є позитивний досвід впровадження енергоефективних ініціатив. Наприклад в рамках проєкту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» була здійснена  комплексна термомодернізація та модернізація інженерних мереж у Бендзарівській школі.

Також громада має суттєвий енергетичний потенціал, але, на жаль, поки немає інструментів та ресурсів, аби його реалізувати на повну. Зокрема на території громади є достатня кількість земельних ділянок непридатних для сільськогосподарської діяльності. Їх не те що можливо –  потрібно використовувати для  розміщення  сонячних  та вітрових електростанцій, переконані в Балті. Географічне розташування та ландшафт цьому сприяють якнайкраще. Однак наразі подібних енергетичних об'єктів вкрай мало. Не вистачає балтській громаді й підприємств, які б у своїй діяльності могли використовувати відходи сільськогосподарського виробництва, гілля дерев, що залишається після санітарних обрізок тощо – в якості сировини для виробництва паливних пелетів та брикетів.  

Ключові завдання з підвищення енергоефективності, які ставить перед собою громада  наступні:

  • провести аудит об'єктів бюджетної сфери (заклади освіти, культури, медичні заклади) для визначення втрат тепла;
  • послідовно переобладнати котли систем опалення бюджетних закладів на роботу із паливними пелетами та брикетами. Це збільшить попит на біопаливо, сприятиме створенню конкуренції на ринку, що позитивно вплине на вартість енергетичного продукту. Громада заощадить на опалюванні будівель, а місцеві підприємства з виробництва біопалива зможуть розвиватись;
  • зменшити річне споживання енергоресурсів;
  • збільшити кількість ОСББ у місті.

"Я вірю, що створення енергетичного плану громади і подальша його поетапна реалізація стане для нас проривом у сфері енергоефективності. Зменшення використання викопних енергоресурсів і перехід на біопаливо та ВДЕ покращить екологію: зменшить викиди шкідливих речовин, позитивно вплине на якісний склад повітря, водного фонду, тощо. Це також дозволить громаді не тільки економити кошти на енергоресурсах, а й збільшити надходження до місцевого бюджету за рахунок орендної плати. Вивільнені в результаті впровадження енергоефективних проєктів кошти можуть бути направлені на соціальні та інфраструктурні проєкти. Це покращить умови та якість життя мешканців громади", – зазначає міський голова Балти.

Проєкт реалізується громадською організацією DiXi Group за підтримки  уряду Нідерландів (програма MATRA) та Європейського кліматичного фонду (ECF).

273

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: