fbpx
Сьогодні
Колонка 20:46 06 Бер 2023

Вдалі кейси. Як інтегруються 7+ млн переселенців в Україні та за кордоном

Щоб полегшити процес адаптації ВПО в громадах, представникам місцевої влади варто змінити фокус і побачити новостворені можливості від приїзду нових людей у міста й села. Адже, кожна родина – це і платники податків, і досвід, і розвиток. Громада теж отримує в різний спосіб переваги для себе: від спільного життя й роботи. Тому тут важливий системний підхід: від розробки повноцінної програми інтеграції зі зрозумілими показниками ефективності до роботи з кожним окремим запитом людини. Про це йдеться в презентації дослідження про інтеграцію ВПО в Україні та за кордоном, яке провели ГО "Горизонт змін" та БФ "МХП – Громаді". 

Ми проаналізували 120 практик, які, на нашу думку, допомагають в інтеграції, а не просто надають базову допомогу, якою в 90% випадків займаються громади та громадські організації. За нашими спостереженнями, можна виділити кілька категорій цих практик.

Інформаційна підтримка – перша цеглина до успішної інтеграції переселенців

Інформаційна підтримка для переселенців є дуже важливою, оскільки може допомогти їм зорієнтуватися в новій ситуації та знайти необхідну допомогу. Це може включати інформацію про права та законодавство, доступні соціальні та медичні послуги, освітні та професійні можливості, а також контакти громадських організацій та інших установ, які можуть надати допомогу. Інформаційна підтримка може бути надана через різноманітні канали, такі як інтернет, телефонні лінії допомоги, паперові та електронні буклети та багато іншого

Кейс: тут можна виділити практику Тернополя, де громадська організація "Освітньо-аналітичний центр розвитку громад" створила відеоролик/дорожню карту, який розповідав про громаду, Telegram канал, чат, роздрукував листівки, які роздавалися в місті, де реєстрували ВПО, сайт "Привітне Тернопілля". Тобто зробили максимально багато джерел, з яких можна дізнаватися інформацію про громаду.

Опора важлива: роль психологічної підтримки для ВПО

Переселенці, які змушені залишати свої домівки через війну – зазнають значного психологічного стресу. Це може призвести до тяжких емоційних станів, таких як тривога, депресія та посттравматичний стресовий розлад. Тому психологічна допомога є важливою частиною допомоги. Її можуть надавати кваліфіковані фахівці, такі як психологи, консультанти з психічного здоров'я та соціальні працівники. 

Підтримка може бути в різних форматах, включаючи індивідуальні консультації, групову терапію та онлайн-консультування. Допомагає переселенцям знайти спосіб справлятися з емоційними перешкодами, які можуть перешкоджати їх адаптації до нового середовища, повертає віру в себе та власні здібності.

Кейс: люди у громадах збираються малювати, творити щось своїми руками, варити свічки, робити браслети тощо. Такі активності мають терапевтичний ефект. А коли місцеві мешканці долучаються до таких ініціатив – ненав'язливо сприяє знайомству людей між собою та прискорює процес інтеграції. 

Захист прав переселенців: як юридичні консультації ВПО допомагають в складній ситуації

ВПО стикаються зі складними юридичними питаннями, такими як отримання статусу біженця, реєстрація місця проживання, оформлення документів на освіту чи медичну допомогу тощо. 

Зазвичай допомогу надають адвокати та представники громадських організацій, що спеціалізуються на правах людини. Юридичний супровід охоплює консультації, підготовку документів, представництво в суді тощо. 

Пошук роботи для ВПО: центри зайнятості та запуски спеціальних проєктів

  • Якщо людина приїжджає й отримує місце в гуртожитку, але відтак, заробляючи кошти – може винайняти квартиру. Але для того, щоб мати стабільний дохід і роботу, потрібна допомога в пошуку відповідних вакансій. Приміром, центри зайнятості проводять ярмарки вакансій спеціально для ВПО. У великих містах також створюють спеціальні проєкти, як от  "Заякорись в Одесі", що дають можливість дізнатися про наявні вакансії. Крім того, існують чати для роботодавців і ВПО, які можуть відслідковувати наявні вакансії та взаємодіяти між собою – успішний кейс створили на Канівщині.
  • Наступне – створення робочих місць. Уявіть, 1000 осіб прибули в громаду, але лише 200, 300 або 500 з них можуть бути працевлаштовані, адже немає відповідної кількості вакансій. Очевидно, що треба докласти зусиль, щоб створити нові робочі місця. У цьому можуть допомогти практики релокації бізнесу, коли компанії переїжджають разом зі своїми працівниками та надають можливість для проживання. Або компанії переїжджають та на місці знаходять нових працівників. Існують хороші приклади стимулювання релокації, наприклад, у Львівській області, де надається фінансова підтримка підприємствам, які переїжджають, щоб допомогти їм освоїтися та працювати, а також допомагають з житлом для працівників та надають гранти на закупівлю обладнання тощо.
  • Допомога у перепрофілюванні є важливою для тих, хто приїхав на захід або центр України зі Сходу, де звикли працювати на великих підприємствах, заводах і фабриках, яких немає в інших регіонах. Однак, знайти роботу у своєму фаху стає викликом. Чи не краще допомогти цим людям набути нову професію? Швачки потрібні на багатьох підприємствах, тому навчання шити може бути варіантом. Також варто розглянути курси з IT, SMM, хендмейд тощо.

Кейс: Черкащина, благодійний фонд "Родина ЛГ" реалізував кілька проєктів з працевлаштуванням, в тому числі у сфері соціальних мереж та ІТ. Курси, проведені у рамках проєкту "Горизонт змін", дозволили людям знайти роботу у сфері, пов'язаній з цими напрямками. Підтримка підприємництва та розвиток навичок, що потрібні для створення власної справи, також сприяє працевлаштуванню. Навчання бізнес-плануванню, отримання грантів на створення бізнесу та створення сприятливих умов є важливими елементами цього процесу. Наприклад, вже існує б'юті-коворкінг, де фахівці з різних напрямків (перукарі, майстри манікюру/педікюру, косметологи) можуть винаймати робоче місце і надавати свої послуги.

Виклики в питанні  інтеграції внутрішньо переміщених українців

Перед громадами постає завдання системної роботи в декількох напрямках, таких як надання інформаційної підтримки ВПО, психологічної та юридичної допомоги, культурних та освітніх заходів, а також проблеми працевлаштування – створення нових робочих місць, перепрофілювання та розвиток підприємництва.

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну, питання інтеграції внутрішньо переміщених осіб набуло надзвичайної важливості. 16 лютого 2023 року, в Міністерстві реінтеграції оприлюднили нову Стратегію державної політики щодо внутрішньо переміщених осіб, яка передбачає 5 стратегічних цілей: здатність держави реагувати на виклики щодо підтримки внутрішньо переміщених осіб, безпечна евакуація людей з небезпечних районів, задоволення їхніх гуманітарних потреб, сприяння адаптації ВПО на новому місці проживання, інтеграція ВПО в нових громадах, підтримка безпечного повернення до покинутого місця проживання та реінтеграції людини.

На місцевому рівні деякі громади вже працюють системно над усіма цими напрямками, але більшість ще має пройти цей шлях. Інтеграція ВПО в нових громадах вимагає зусиль не тільки від місцевої влади, а й від бізнесу та мешканців. 

174

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: