fbpx
Сьогодні
Що відбувається 09:05 30 Чер 2021

Ще партнери або вже майже суперники? Як розвиватимуться відносини Зеленського і Разумкова

English version here

Кожен крок спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова давно вже розглядається під збільшувальним склом. Чи то несподіваний вихід досить пафосного промо-ролика про його робочий день, завуальована шпилька на адресу Банкової в черговому інтерв'ю або відмова голосувати разом з усіма за нові санкції на засіданні РНБО. Все це відразу ж викликає масу питань у ЗМІ: чи не збирається друга за Конституцією людина в державі піти від першої? Чи не починає він поволі власну кампанію? Чи може з нього вийти сильний конкурент для Володимира Зеленського, який все ще залишається найбільш рейтинговим політиком в Україні?

Минулий День Конституції підкинув нові питання і деталі — читайте про них у матеріалі «Рубрики».

«Разумков знаходиться на розтяжці»

разумков рада

25 червня спікер Верховної Ради скликав журналістів на пресконференцію. Офіційним приводом стало святкування, що наближалося, але присутні у дворику не могли не відзначити, що буквально за день до цього велике інтерв'ю «1+1» дав Володимир Зеленський. 

Немає нічого дивного в тому, що багато хто з журналістів побачив у цьому своєрідну відповідь Банковій і ставили спікеру відповідні питання. Втім, в команді Разумкова виключили будь-які підкилимні ігри. «Дата пресконференції була вибрана спеціально під День Конституції. Проводити її було найлогічніше перед вихідними в п'ятницю. Ніякого зв'язку з інтерв'ю президента тут немає», — повідомив «Рубриці» співрозмовник з команди голови Верховної Ради.

Зрозуміло, самому Разумкову теж поставили запитання про взаємини з президентом на пресконференції. Судячи з виразу обличчя голови Верховної Ради, цей момент його вельми втомив, але він знову відповів. І можна не сумніватися, що з наближенням президентських перегонів відповідатиме на нього все частіше. 

«Я продовжую працювати, вважаю себе членом команди президента. Головне в команді — ті принципи, з якими ми сюди прийшли, і ті обіцянки, які ми давали. Мені здається, що свої я не зрадив», сказав Разумков.

Водночас спікер Ради у властивій йому акуратній манері вколов Зеленського за ідею виносити важливі для держави питання на всеукраїнський референдум: за його словами, потрібні для цього два мільярди гривень можна витратити з більшою користю, а питання про територіальну цілісність України взагалі не можна виносити на всенародне обговорення, оскільки це суперечить закону про референдум. 

Втім, все це було сказано у вкрай стриманій формі, тому звинуватити Разумкова в атаці на ОП точно не можна. 

«Зараз вони партнери. Обставини складаються так, що один без одного вони обійтися не можуть. Тому змушені спільно існувати та погоджувати свої цілі й інтереси. Зрозуміло, що далі проблем з Разумковим у Зеленського буде більше. Оскільки зараз спікер перебуває на розтяжці. З одного боку, як політтехнолог він розуміє, що посада спікера раз по раз ставала найвищою точкою в політичній кар'єрі, після якої слідувало падіння вниз. 

З іншого боку, напевно, є група товаришів, які грають на амбіціях. А Дмитро Олександрович — людина амбітна, але час від часу йому потрібно позначати незалежність, щоб до нього не втратили інтерес. Чим далі — тим більше у Зеленського виникатиме підозри. Не виключено, що їх політичні шляхи кардинально розійдуться», — зазначив у розмові з виданням політолог і керівник аналітичного центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов.

Банкова намагалася загнати Разумкова «в стійло», але без успіху 

зеленський разумков

Нинішній спікер Ради був найважливішою частиною суперуспішної кампанії Зеленського, за що й отримав місце, де, здається, зміг проявити свої сильні якості найкраще. 

Однак уже з перших днів перебування на посаді Разумков дав зрозуміти, що не збирається розчинятися в «обіймах Банкової». Це викликало передбачуваний ріст напруги у взаєминах — причому не тільки між спікером і президентом, але також і між їх людьми — на Банковій і Грушевського. Про присутні конфлікти «Рубриці» розповіли відразу кілька джерел, що знаходяться «по обидві сторони барикад». Кажуть, що непорозуміння виникало і з Юлією Мендель, що йде з поста прессекретаря президента. Як воно буде з приходом в ОП нової «голови, що говорить», покаже час, але є підозра, що джерело проблеми нікуди не зникне. Офіс президента хоче все контролювати, а Разумков не бажає втрачати свою незалежність: спроба зняти його з посади буде небезпечна відкритою війною у Верховній Раді — занадто великий ризик для Зеленського.

«Можливо, конфліктний момент настане задовго до виборів президента. Не виключаю, що вже цієї осені. Мій прогноз щодо гарячого літа починає збуватися, а за ним піде гаряча осінь. Зеленського спробують похитати, а для цього у нього потрібно вибити точку опори. Можливо, удар буде саме в напрямку Верховної Ради», — прогнозує Андрій Золотарьов.

Які перспективи Разумкова

разумков дмитро

Спікер Верховної Ради не дарма вважається одним з найперспективніших політиків нової хвилі. Він відмінно знає, як себе поводити, не втручається в скандали, а заодно поступово пробує розширювати своє поле діяльності. Наприклад, здійснює поїздки в регіони, які багатьма сприймаються як своєрідні піар-акції. 

Однак зараз особистий рейтинг Разумкова в останніх президентських опитуваннях не дотягує навіть до 3%. Чи може він розраховувати на більше в найближчому майбутньому?

«Він дуже розумний, явно займає своє місце у Верховній Раді, але якщо Разумкову хочеться більшого, то йому доведеться визначатися. Йти в ногу з чинною владою йому не дуже з руки. Є приклад того ж Гройсмана, який сильно постраждав через сусідство з Порошенком — частина антирейтингу перекинулася і на нього. У Зеленського поки що немає такого токсичного "хвоста", але й розвернутися з ним в парі вкрай важко. Навіщо Банковій конкурент? Тому потрібно йти на конфлікт, а це теж загрожує чималими ризиками. Бути другою людиною в державі з пристойною часткою незалежності не так вже й погано. Йому є що втрачати», — вважає політичний експерт Дмитро Антоненко. 

Разумков навряд чи може розраховувати на різке зростання рейтингів з поточної позиції спікера — тому з наближенням виборів йому доведеться розв'язати непросту дилему: гнатися за журавлем в небі або віддати перевагу зберегти приємну синицю в руках. Якщо він вибере перший варіант, то Україну очікує вкрай цікава сутичка колишніх партнерів, які розійшлися через політичні амбіції.

23856

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: