fbpx
Сьогодні
Корисності 15:28 30 Січ 2023

Волонтер в окупації: як зробити свій телефон безпечним

Попри небезпеку на тимчасово окупованих територіях, волонтери продовжують допомагати: розвозять продукти, ліки, одяг, чинять спротив та передають важливу інформацію ЗСУ. За нагоди окупанти ретельно перевіряють телефони в пошуках проукраїнських листувань, фотографій чи навіть долученості до міжнародних організацій. У таких умовах важливо максимально захистити себе від можливих підозр чи агресії з боку окупантів.

English version here

У чому проблема?

Волонтерство в окупації дуже ризиковане: постійно є небезпека потрапити "на підвал" чи в полон. Більшість волонтерів на тимчасово окупованих територіях розвозять продукти та ліки по містах, сусідніх селах та цілих районах.

Серед них був і Ярослав Жук, якого викрали російські окупанти в Мелітополі 17 червня 2022 року. Протягом двох місяців його катували у підвалі, застосовуючи електрострум та паяльну лампу, а опісля фейкових зізнань під примусом, Ярослава насильно вивезли до Криму, де й досі утримують в одному із сімферопольських СІЗО.

Херсонський активіст Нахмет Ісмаїлов теж пережив побиття в підвалі через те, що волонтерив. За його словами, окупанти не любили тих, хто допомагає. Російські солдати увірвалися до чоловіка додому і тоді вивезли невідомому напрямку. Нахмета протримали у підвалі п'ять годин і весь цей час били й катували струмом. Тоді волонтера відвезли назад додому і ще два місяці прослуховували його телефон.

На жаль, схожих історій зараз безліч. Окуповуючи те чи те місто, росіяни влаштовують там справжні полювання на людей з відкритою проукраїнською позицією. Щойно вони знаходять в телефоні підтвердження волонтерській діяльності "підозрюваного", той опиняється у небезпеці.

волонтерство, війна

Яке рішення?

Разом із Української Волонтерською Службою у рамках проєкту "Близькі" ми зібрали кілька порад, які допоможуть зберегти безпеку на випадок таких перевірок.

  • Максимально "почистьте" ваш телефон. Видаліть:
    • усю інформацію про себе як активіста з соціальних мереж та просторів Інтернету;
    • контакти людей, яких ви не знаєте, зі своїх соцмереж;
    • інформацію, спільні дописи, відмітки ваших близьких у соцмережах;
    • фотографії, пов'язані з волонтерством чи активізмом, а також  перевірте папку "Видалені" на вашому ґаджеті, щоб інформація не залишилась там;
    • листування, історію пошуку й відвідувань сайтів, а також кеш браузера;

За потреби налаштуйте функцію автоматичного видалення повідомлень. Не забудьте вимкнути створення резервних копій чатів у месенджерах. Якщо ви обговорюєте щось з іншими волонтерами, ви можете користуватися голосовими повідомленнями. Видаляйте їх з обох сторін після того, як прослухали войс. Проте важливо не видаляти повністю все, адже це теж може викликати підозру.

  • Будьте обережними у своїх соцмережах:
    • закрийте свої сторінки та зробіть їх приватними;
    • публікуйте дописи про допомогу не одразу, а за кілька днів чи тижнів, змініть геолокацію;
    • для того, щоб зменшити увагу до вас, ви можете перейти на публікацію дописів російською мовою;
    • використовуйте блюр (розмивання) для заднього фону на фотографіях;
    • для спілкування користуйтеся месенджерами Signal, Threema або секретними чатами в Telegram, за можливості спілкуйтеся голосовими, а не текстовими повідомленнями. 

телефон волонтера

Варто враховувати, що росіяни можуть запідозрити вас у спілкуванні з українськими військовими, якщо побачать на телефоні додаток Signal.

  • Приховуйте вашу активність в Інтернеті через VPN-сервіси, наприклад, Psiphon, Tunnelbear, також Clear VPN (для останнього промокод на рік: SAVEUKRAINE). Якщо вебсайт Psiphon або посилання для завантаження блокуються чи цензуруються, ви можете відправити запит на [email protected], щоб завантаження надіслали вам електронною поштою.  Якщо у вас не працює VPN, використовуйте ТОR-браузер, який захищає лише трафік вашого браузера, натомість VPN шифрує весь трафік усіх застосунків та служб пристрою. Щоб перевірити, чи працює VPN або TOR, відкрийте сайт 2ip.ua та переконайтеся, що ваша IP-адреса та місце перебування змінилися.
  • Не зберігайте телефонних номерів і контактів інших волонтерів, активістів чи військових. Будь-які контакти цих людей можуть дати привід до їх обшуків окупантами. Якщо потрібно зберегти важливі контакти, не підписуйте їх реальними іменами та прізвищами. Підписуйте простими та зрозумілими словами, наприклад "Тітка Олена".

У рамках проєкту "Близькі" Українська Волонтерська служба працює одразу в кількох напрямках. Якщо ви волонтерите на прифронтових, деокупованих або тимчасово окупованих територіях, ви можете безкоштовно:

Якщо у вас є запитання, звертайтеся на електронну скриньку проєкту: [email protected]

Рубрика:
eРубрика
1
653

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: