fbpx
Сьогодні
Експлейнер 15:27 01 Лют 2024

Як правильно зафіксувати на свій ґаджет шкоду від обстрілу: пояснення юристки-документаторки

Зняти на відео або фото — це те, що можна і треба робити після “прильоту”, коли вже є змога безпечно оглянути свою постраждалу домівку. Потім ці файли треба підвантажити до заявки в “Дії”. Така первинна фіксація наслідків російського обстрілу надважлива, щоб отримати відшкодування за пошкоджене чи зруйноване в результаті російської агресії майно. Як усе зробити правильно і які витяги та акти потім додати до заявки в “Дії”, “Рубриці” розповіла юристка-документаторка громадської організації “Правозахисна група «Січ»” Юлія Полєхіна.

У чому проблема?

Обсяг шкоди від російських обстрілів щодня збільшується. Крім працівників спеціальних служб, фіксувати ці пошкодження й руйнування мають і самі постраждалі мешканці. Це потрібно, щоб подати заявку в "Дії" чи Центрі надання адміністративних послуг і потім отримати компенсацію за зруйноване чи пошкоджене майно. 

Важливо і технічно правильно провести фіксацію, і потім зібрати всі необхідні підтвердні документи. На жаль, у випадку масованих обстрілів ні правоохоронці та надзвичайники, ні волонтери часом не встигають одразу допомогти всім постраждалим з документами. 

Яке рішення?

Ми звернулися за порадами, як правильно зафіксувати наслідки "прильоту" і які документи варто зібрати, до юристки-документаторки громадської організації "Правозахисна група «Січ»" Юлії Полєхіної. Вона допомагає фіксувати російські злочини й зокрема пошкодження та руйнування житла цивільних громадян у Дніпрі й на Дніпропетровщині.

Юлія Полєхіна

Юристка-документаторка ГО Правозахисна група «Січ»" Юлія Полєхіна / Фото надане Юлією Полєхіною

Як це працює?

Як правильно фіксувати пошкодження на відео та фото

Насамперед треба дбати про власну безпеку. Після обстрілу можливі подальші руйнування постраждалого будинку, тому найперше подумайте про свою безпеку, а вже потім про те, як зафіксувати те, що сталося.

Ясна річ, що після такої події мешканці будинку, який зазнав ушкоджень, переживають сильний стрес, і це впливає на можливості належно зафіксувати пошкодження.

Але якщо є така змога, то фільмування пошкоджень чи руйнувань краще робити без пауз, радить Юлія Полєхіна. 

Якщо так зробити не вдається, то кожен новий фрагмент треба починати на тому місці, куди вказувала камера, коли знімали попередній фрагмент. Або наблизити, якщо людина відійшла на безпечну відстань. Мають бути й загальні кадри, щоб надати загальний план місця російського злочину. 

як правильно зафіксувати наслідки обстрілу

Ліквідація наслідків російського обстрілу в Солом'янському районі столиці 2 січня 2024 року / Фото Миколи Тимченка

Також варто зробити кадр з небом та горизонтом, щоб можна було побачити певну масштабність. І зробити круговий огляд для пояснення контексту і розуміння наслідків руйнувань. 

Обов'язково мають бути великі плани певних ключових деталей. Можна це зробити з кількох боків: спереду, з лівого і правого боку. 

Треба рухатися повільно, не смикати камеру, можна наближати, віддаляти об'єкти.

Слід засвідчити місце і час події, якщо є можливість, встановити точний реальний час і локацію на своєму ґаджеті під час знімання.

Коментуйте те, що знімаєте

Важливо також записати голосом якомога більше деталей про дату і місце події. 

Юристка-документаторка пояснює: "Зазвичай, коли ми робимо відеофіксацію, на початку називаємо своє прізвище, ім'я та по батькові, місце роботи, контактний номер телефону. Також зазначаємо, що цей матеріал знятий у таку-то дату, о такій-то годині. І також які люди, що можуть надати додаткову інформацію про те, що сталося, присутні під час знімання. Ще ми зазначаємо, у який спосіб проводилася фіксація: наприклад, дивлячись на сцену злочину з вікна або на перехресті таких-то вулиць".

Дуже важливо також коментувати все, що ви знімаєте, каже Юлія Полєхіна. Наприклад: "Це моя квартира, яка знаходиться за такою-то адресою. Внаслідок ракетного обстрілу відбулося руйнування такої-то кімнати, стелі…." 

Деякі юристи також радять зазначати інформацію про пристрій, з допомогою якого відбувається фіксація злочину. Наприклад, модель телефона, серійний номер. Та в реальних ситуаціях руйнувань цього фактично не роблять, адже люди перебувають у дуже складному психологічному стані. 

Коли відбувається фотографування, дуже важливо, щоб у налаштуваннях камери була встановлена дата.

російський обстріл в Солом'янському районі Києва, 2 січня 2024

Руйнування внаслідок російського обстрілу в Солом'янському районі Києва, 2 січня 2024 року / Фото Миколи Тимченка

Радять також знімати так, щоб було видно, яка погода, а також щоб у кадрі були якісь орієнтири: гора або річка, дорожній вказівник, які допоможуть зрозуміти, що цей будинок справді стоїть саме там.

"Ці поради можуть звучати досить складно для реалізації. Але якщо ми хочемо, щоб у майбутньому це було доказом, то, звісно, маємо робити все максимально правильно", — каже Юлія Полєхіна.

Більш технічно просунуті жителі можуть допомогти постраждалим мешканцям поважного віку. Можна провести фіксацію на камеру власного ґаджета, але при цьому зазначити, ким ви є цим людям, як ви тут опинились, і всі перераховані вище деталі.

Який документ мають надати правоохоронці

"Коли відбулося руйнування після обстрілу, то звісно, минає певний час, поки приїде поліція і ДСНС. Коли поліція приїжджає, вона також фіксує злочин. Не потрібно казати правоохоронцям: «Я вже все зафіксувала, дайте мені витяг з ЄРДР»", — про всяк випадок зазначає юристка. 

Поліціянти складають заяву про злочин, беруть у людини пояснення. Якщо це власник будинку, то він фігуруватиме в документах як потерпіла особа, якщо це людина, яка проходила повз, то швидше за все її свідчення оформлять як покази свідків. Далі правоохоронці складають також огляд, але це все для кримінального провадження, зауважує Юлія Полєхіна. 

"Зазвичай, якщо це багатоквартирний будинок, це не окреме провадження для кожної квартири, а одне провадження для всіх. Або ж поліцейські будуть долучати потерпілих вже до наявних проваджень. Одразу після події вони не видають витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР), тому що в польових умовах це зробити нереально", — каже юристка-документаторка.

як правильно зафіксувати наслідки обстрілу

На скриншоті: Перша сторінка сайту Єдиного реєстру досудових розслідувань. Отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань можуть лише учасники кримінального провадження. Для цього необхідно звернутись до органу, в якому відкрито провадження

Наприклад, після масштабного російського обстрілу 29 грудня 2023 року по Дніпру було понад 200 потерпілих. Для того, щоб внести всіх у базу, потрібен час, зазначає Юлія Полєхіна, яка допомагала документувати ці російські злочини. 

Тобто потім потерпілим треба самим прийти до відповідного органу поліції й отримати цей витяг. Цей документ — доказ того, що злочин зафіксовано й Україна веде або буде вести відповідне розслідування. Це дуже потрібний документ для майбутніх трибуналів. 

Якщо в результаті обстрілу є задимлення або пожежа, то, звичайно, приїжджають працівники ДСНС. Вони також складають акти про пожежу внаслідок російської агресії. 

обстріл в Солом'янському районі Києва, 2 січня 2024

На фото: Працівники ДСНС гасять пожежу в постраждалому від російського обстрілу будинку в Солом'янському районі Києва, 2 січня 2024 року / Фото Миколи Тимченка

Людина має право отримати копію й цього акта, бо це теж є підтвердженням наслідку ракетного обстрілу. У випадку масштабної події за копією цього документа так само варто потім звернутися окремо.

як правильно зафіксувати наслідки обстрілу

На фото: Один із постраждалих від обстрілу російською балістикою київських будинків, 13 грудня 2023 року / Фото Миколи Тимченка

Які документи надають органи місцевого самоврядування

Далі також виїжджають на обстеження уповноважені представники органів місцевого самоврядування. Вони ще не дають оцінку пошкоджень, а фіксують факти руйнування і складають відповідні акти. В ідеалі на сайті органу місцевого самоврядування має розміщуватися інформація про те, коли й за якими адресами буде проходити таке обстеження, але зазвичай через складні умови воєнного часу цього не відбувається, каже Юлія Полєхіна. 

Акт обстеження зруйнованого чи пошкодженого майна від органу місцевого самоврядування потерпілі мешканці також мають отримати на руки. Можливий варіант, коли його дадуть сфотографувати. Нагадаємо, "Рубрика" нещодавно розповідала про те, які проблеми з таким актом виникли в мешканців одного з київських постраждалих будинків.

як правильно зафіксувати наслідки обстрілу

Перша сторінка копії акта технічного обстеження будинку в Києві на вул. Остафія Дашкевича, 4а. Мешканці отримали його з допомогою місцевого депутата і виявили невідповідності / Фото Миколи Тимченка

І вже наступний етап — власне оцінка пошкоджень, після якої буде визначено суму компенсації, яку зможуть отримати постраждалі мешканці. Щоб отримати компенсацію, постраждалий власник чи власниця житла мають надати згоду на обстеження житла комісією місцевої влади.

Якщо в документах є помилки чи невідповідності

Якщо людина не згодна з даними акта комісійного обстеження або звіту технічного обстеження, вона має право подати заперечення до комісії протягом п'яти днів з дати проведення цього обстеження. Ці заперечення мають бути розглянуті й враховані під час складання чек-листа такого рішення, пояснює Юлія Полєхіна.

Якщо є фінансові можливості, можна звернутися до експертної особи, яка проведе незалежну оцінку пошкоджень чи руйнувань. Тоді постраждалі мешканці зможуть оскаржити рішення комісії в суді.

За спостереженнями Юлії Полєхіної, сумніше виглядає ситуація в сільській місцевості: там дуже важко знайти людей певної кваліфікації для оцінки пошкодженого майна. На жаль, інколи людям доводиться викликати таких незалежних експертів і платити їм гроші, щоб оскаржити некомпетентний акт.

На жаль, у таких ситуаціях неможливо застрахуватися від помилок, адже в стресовому стані перебувають і ті фахівці, які фіксують злочин. Інколи й прізвище неправильно записують, і дати народження, коли людей багато. Але це можна виправити, заспокоює юристка: люди мають звернутися до слідчого, який веде їхню справу, щоб внести зміни в ЄРДР. Це, на жаль, забере час. 

як правильно зафіксувати наслідки обстрілу

Порятунок постраждалих унаслідок російського обстрілу мешканців будинку в Солом'янському районі Києва, 2 січня 2024 року / Фото Миколи Тимченка

Усі зазначені вище документи мають бути долучені до заявки в "Дії" або надані безпосередньо фахівцям у Центрі надання адміністративних послуг, щоб надалі отримати від держави компенсацію, наголошує юристка-документаторка.

Також радять збирати чеки про придбання майна (холодильника, пральної машинки, іншої побутової техніки тощо), щоб потім можна було довести втрату чи пошкодження і цього майна. Але так у реальності роблять не всі, тому певна кількість пошкодженого майна буде не облікованою, на жаль. 

Якщо ж такі чеки збереглися, то коли людина прийде до органу поліції, вона може сказати: "Я є потерпілою за такою-то адресою і, окрім зруйнованого житла, зафіксованого вами, в мене ще пошкоджений холодильник такою вартістю, мікрохвильовка такою вартістю", — радить Юлія Полєхіна.

Спочатку зафіксувати пошкодження, а тоді щось прибирати

Юристка-документаторка ГО "Правозахисна група Січ»" зазначає:

"Ми прекрасно розуміємо, що у випадках масштабних обстрілів комісія може приїхати для огляду не того дня і навіть не наступного. Звісно, що люди починають як мінімум щось прибирати або й відбудовувати. Тому дуже важливо до того, як щось прибирати чи вставляти, зафіксувати всі пошкодження відповідно до наведених вище порад".

як правильно зафіксувати наслідки обстрілу

Мешканець постраждалого від російського обстрілу будинку в Дніпровському районі Києва прибирає оселю від уламків скла / Фото Миколи Тимченка

Якщо ж мешканці до того відбудують щось самі, то право на компенсацію вони не втратять, але ця процедура проходитиме складніше, припускає з огляду на вже наявний досвід юристка.

А це справді працює?

Нині ці всі зусилля з фіксації пошкоджень і руйнувань від російських обстрілів потрібні для того, щоб людина отримала хоч би якусь компенсацію за пошкоджене чи зруйноване майно від української держави та місцевої влади. 

Як повідомила у грудні 2023 року голова парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк, надійшло понад 60 тисяч заяв громадян на компенсацію за пошкоджене внаслідок розв'язаної росією війни житло. Понад 30 тисяч таких заяв пройшли верифікацію, і люди отримали компенсації. Станом на початок січня одна родина вже придбала власне нове житло замість зруйнованого за житловий сертифікат.

Щодо міжнародних судів і можливості отримання відшкодування від країни-агресора, то особиста думка Юлії Полєхіної така: на сьогодні єдиний варіант, щоб усі потерпілі бути залучені — створення окремого трибуналу на кшталт Міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії.

Ми створили цей матеріал як учасник мережі "Вікно Відновлення". Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

952

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: