fbpx
Сьогодні
Кейси 13:42 01 Лис 2023

“Для нас це — справа честі”: як працює добровольчий будбатальйон “Добробат”

“Рубрика” поговорила з керівником організації про роботу в деокупованих громадах, про те, чому створення укриттів — це не лише про безпеку, але і про економіку, та про подальші плани вже понад 46 тисяч волонтерів.

English version here

У чому проблема?

Ще на початку літа 2023 року в Україні порахували кількість пошкоджених будинків українців. Ця цифра становила понад 163 тисячі. Загальна площа пошкоджених або зруйнованих об'єктів — 87 мільйонів квадратних метрів. Це 8,6% від загальної площі житлового фонду України. Сотні та тисячі домівок українців, що були пошкоджені внаслідок російської окупації та обстрілів, потребують нагального відновлення. Кількість руйнувань збільшується щодня, адже атаки армії рф на цивільні об'єкти не припиняються.

Яке рішення?

На противагу руйнівним діям агресора, наша країна продовжує відбудову. На деокупованих територіях — у Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській, Миколаївській, Запорізькій та Херсонській областях відновлювати домівки місцевим жителям допомагають волонтери добровольчого будівельного батальйону "Добробат". Серед його завдань — і відбудова та покращення об'єктів соціальної інфраструктури.

Як це працює?

"Наша допомога — це найменше, що можемо зробити у підтримку"

ГО "Добробат" — неприбуткова організація, створена на початку квітня 2022 року. Тоді спільнота поставила перед собою мету: нагальне відновлення житла та соціальної інфраструктури на деокупованих територіях. Щоденно волонтери з сімох батальйонів "Добробату" — Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Миколаївської, Херсонської областей та Запоріжжя допомагають громадам оговтатися та наводити лад після того, як там "похазяйнували" російські "освободітєлі" —  розбирають завали, перекривають зруйновані дахи, ремонтують стіні, вставляють вікна, пошкоджені внаслідок повномасштабного вторгнення армії рф. 

будбатальйон Добробат

Ремонт даху в Димері

Роботи не припиняються ні на день. До прикладу, просто зараз у Димері, що на Київщині, волонтери "Добробату" ладнають покрівлю багатоквартирного будинку. Цей будинок зазнав руйнувань ще на початку повномасштабної війни внаслідок бойових дій в регіоні. Важливо встигнути до холодів, аби мешканці 75-и квартир у будинку були захищеними взимку.

будбатальйон Добробат

Ремонт будинку у Ягідному

Дім у Ягідному (на фото вище) також був зруйнований на початку повномасштабної війни. В нього влучила російська ракета. Минулого року силами волонтерів "Добробату" будинок відбудували й частина мешканців повернулися до своїх осель. Однак деякі з квартир ще потребують ремонту. З проханням про допомогу до добробатівців звернувся пан Михайло — один із мешканців будинку. В "Добробаті" розповідають:

"Чоловікові довелося пережити справжні жахіття: одного із синів чоловіка вбили російські військові, ще один син зник безвісти. Відновлення квартири доньки Михайла — це найменше, що можемо зробити у підтримку".

будбатальйон Добробат

Роботи "Добробату" в селі Білка

На Сумщині в селі Білка волонтерська команда працює в будинку літнього чоловіка — ветеран Другої світової війни. Війна, яку розвʼязали росіяни, стала другою війною, яку йому доводиться переживати. Будинок, у якому мешкав пан Борис, опинився на лінії фронту під час визволення Тростянця від російської окупації. Три ворожих снаряди розірвалися зовсім поруч, пошкодивши стіни та дах. На жаль, будівлю визнали непридатною до подальшої експлуатації. Тож волонтери Сумського будбату почали його демонтаж. Наразі розібрали підлогу, фронтон та розпочали демонтаж внутрішніх стін. Дивитися на це боляче — у цих стінах пройшло все життя ветерана, але є надія, що на місці зруйнованого для пана Бориса з часом зʼявиться новий будинок.

будбатальйон Добробат

Відбудова будинку в Степовій Долині. В цьому селі майже кожен будинок пошкоджений, чи повністю розтрощений внаслідок ворожих обстрілів.

На початку жовтня на Миколаївщині добробатівці виїздили до сіл Прибузьке, Первомайське та Степова Долина. Дім, у якому мешкала жінка в Прибузькому, був значно зруйнований внаслідок ворожих обстрілів "Градами" та мінами. Чоловік господині помер, тому жінка звернулася за допомогою до добробатівців, які відбудували зруйновану покрівлю. Так само волонтери поладнали дахи будинків місцевих у Первомайському та Степовій Долині, аби їх господарі мали змогу повернутися додому.

Усі ці кейси — мала частина обʼєктів, на яких побували волонтери "Добробату" лише за перший тиждень жовтня. Загалом з моменту створення спільноти добровольці будівельного батальйону допомогли у відбудові постраждалих домівок майже 3 тисячам сімей, нагально відновили більш ніж 250 покрівель, також завдяки зусиллям спільноти 150+ будинків знову засяяли новими вікнами.

Сила єднання, відкритості та взаємодопомоги

будбатальйон Добробат

Команда Херсонського будбату на відбудові домівки жінки з селища Олександрівка. Тут розчистили територію від будівельного сміття, демонтували потрощені двері та змонтували нові.

Секрет ефективної роботи "Добробату" — у постійній взаємодії з громадами

Крім того, волонтери спільноти прагнуть не лише відновлювати зруйноване, а й будувати міцне ком'юніті, що ґрунтується на спільних цінностях. Місія організації — показати, що разом українці здатні побороти будь-які випробування та побудувати нове, краще майбутнє.

"Для нас тут важливий індивідуальний підхід, тому кожен конкретний випадок взаємодії з місцевою громадою відрізняється від іншого. Ми спілкуємося і з самими громадами, і з громадськими організаціями, і з місцевими адміністраціями, керуючись принципом «люди для людей». «Добробат» — це взагалі людиноцентричний проєкт, в основі якого філософія об'єднання усіх навколо відбудови й покращення умов життя в країні", — говорить виконавчий директор добровольчого будівельного батальйону "Добробат" Дмитро Іванов.

В організації зазначають: як правило, українські громади відкриті до співпраці й усіляко сприяють волонтерам. Прикладом вдалої співпраці та взаєморозуміння з місцевою владою можна назвати Ірпінь, де органи місцевого самоврядування перебувають у постійному контакті з "Добробатом". Тут не тільки запрошують волонтерів на об'єкти, а і всіляко допомагають — швидко надають матеріали й транспорт. В результаті волонтери спільноти вже закінчили роботу на понад 110 об'єктах, включно з багатоквартирними будинками. Наразі в місті, яке зазнало значних руйнувань у перші дні війни, вже не залишилося завалів.

Завдяки тому ж самому рецепту — відкритості — "Добробату" вдається залучати до відновлення України й західних партнерів. Зокрема серед них уряди Латвії, Естонії, Бельгії, агенція США з міжнародного розвитку (USAID). Дмитро Іванов каже, що партнерів приваблює насамперед прозорість організації та відсутність забюрократизованості.

"Єдине, чого нам зараз може не вистачати — це людського ресурсу, адже в країні нині понад 180 тисяч пошкоджених окупантами об'єктів, і для їхнього відновлення «Добробату», на жаль, банально бракує робочих рук", — додає директор волонтерської організації.

Як запросити  "Добробат" до себе чи стати його волонтером?

будбатальйон Добробат

Волонтери "Добробату" розбирають зруйнований будинок в Ірпені

За словами Дмитра Іванова, "Добробат" завжди відкритий і до звернень з різних регіонів України.

"Скажімо, наш сайт збудований так, щоб там легко було знайти форму і заповнити заявку на відновлення того чи іншого об'єкту. Там же можна знайти всі контакти засновників, амбасадорів та інших членів команди «Добробату». Також з нами можна зв'язатися за допомогою Телеграм-боту або через офіційну пошту. До того ж мій особистий контакт або контакти керівників наших підрозділів на місцях у семи регіонах України, в яких ми на сьогодні працюємо, добре відомі більшості місцевих керівників або очільників громад, тому завдання покликати волонтерів «Добробату» на допомогу не становить особливих труднощів", — пояснює керівник організації.

Нині в добровольчому батальйоні вже близько 46 тисяч добровольців. Це люди різних професій: вчителі, лікарі, бізнесмени, моряки, залізничники — будь-хто може вільно стати до лав волонтерів.

"Процес не стоїть на місці й ми щодня розширюємо нашу діяльність та готові робити ще більше. Тут хочеться ще додати, що наші волонтери виступають не лише в ролі будівельників. Вони іноді ще й рятувальники, коли доводиться розбирати завали, а часом добробатівцям доводиться виступати і в якості психологів, надаючи відповідну підтримку місцевому населенню в зруйнованих війною населених пунктах", — додає Дмитро Іванов.

Саме через це в ГО започаткували спеціальні семінари для волонтерів у регіонах, де працює "Добробат". На них кваліфіковані фахівці розповідають про психологічну безпеку у воєнний час та базові принципи протидії головним загрозам людській психіці. Загалом тут займаються також "м'якими навичками" — намагаються об'єднати волонтерів, надати їм увагу і допомогти з навчанням та розвитком. Зараз у цьому напрямку ГО співпрацює з фондом "Східна Європа" та іншими громадськими організаціями.

Ще більше корисних рішень!

До речі, Дмитро Іванов долучився до команди "Добробату" порівняно недавно, а раніше обіймав посаду заступника голови Чернігівської обласної військової адміністрації. У "Добробат" пан Дмитро прийшов з новими ідеями та цілями.

"Окрім відбудови, власне, зруйнованих війною помешкань людей в регіонах, для налагодження повноцінного життя конче необхідно відновлення об'єктів соціальної інфраструктури, передусім закладів освіти, в тім числі й дошкільних. Завдяки цьому в громади зможуть повернутися люди, які раніше залишили свої домівки через війну та руйнацію. І якщо в плані реконструкції приватного житла ми здебільшого користуємося концепцією fast recovery — це швидке відновлення будівлі шляхом заміни вікон, даху та приведення до ладу її загального стану, то об'єкти соціальної інфраструктури потребують дещо іншого підходу", — говорить пан Дмитро.

Виконавчий директор "Добробату" зазначає, що до війни переважна частина з цих обʼєктів не мала укриттів, а нині без таких сховищ вони не мають права функціонувати, бо це просто заборонено відповідними урядовими постановами. Тож для "Добробату" це стало додатковим викликом: враховуючи нові реалії, потрібно не просто відбудувати школу чи садочок, а зробити їх ще й безпечними. Зробити укриття кращими, належним чином їх обладнати — зокрема, провести туди зв'язок.

"На мою думку, нині укриття — це не лише про безпеку, а й про економіку. Наприклад, батьки віддають дитину в дитячий садок і розуміють, що там їй буде безпечно, тож з легким серцем можуть йти на роботу. А це означає, що вони можуть отримувати зарплату, платити податки — ось вам і економіка", — каже Дмитро Іванов.

будбатальйон Добробат

Робоча нарада з питання початку реалізації проєкту реконструкції дитячого садка "Джерельце" в Броварській міській раді 12 жовтня

Одним із таких обʼєктів, у відновленні якого найближчим часом "Добробат" візьме участь, стане дитячий садок "Джерельце" в Броварах, який був частково зруйнований в результаті падіння гвинтокрила 18 січня 2023 року. На робочій нараді у Броварській міській раді заступник голови Київської обласної державної адміністрації Микола Бойко зазначив, що інтенсивний процес відновлення садочка розпочинається з середини жовтня і займе 14 місяців. Це буде сучасний садочок з урахуванням інклюзивних потреб.

А представники батальйону запевнили в готовності всіляко допомагати відбудові об'єкта. "Для нас це — справа честі", — кажуть у "Добробаті".

637

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: