fbpx
Сьогодні
Дивись 16:00 13 Бер 2023

Прем'єра документального проєкту "Вікно в Херсон": свідчення очевидця окупації і звільнення міста

English version here

Ведуча Українського радіо Людмила Тягнирядно спільно з режисером Едуардом Скрипником за підтримки видання «Рубрика» та Freedom House Україна презентували документальний проєкт «Вікно в Херсон». 

Рік тому, 13 березня, у Херсоні відбувся наймасовіший проукраїнський мітинг проти російської окупації міста. Тоді на вулиці Херсону вийшли тисячі беззбройних містян на акцію «Херсон – це Україна» з вимогою покинути місто окупантам. У відповідь російські військові відкрили вогонь по протестувальникам. 

Головний герой документального проєкту «Вікно в Херсон» історик, старший науковий співробітник Інституту історії та археології Балтійського регіону Артем Петрик. Він приїхав до батьків у місто й опинився в окупації. Аби вижити герой проєкту переховувався, а також документував воєнні злочини російських військових. Крім того, Артем Петрик в окупації вів щоденник, де описував життя містян під дулами російських автоматів. 

«Херсон – це єдиний обласний центр, який, на певний час, вдалось окупувати російським військовим. Попри надії окупантів підкорити, залякати, зламати активних містян, місто не здалось і відповіло спочатку велелюдними акціями протесту, а згодом партизанським рухом опору. Тисячі людей долучились до спротиву, на свій страх і ризик. Для нашої команди було важливо задокументувати свідчення очевидця подій, аби в майбутньому вони стали доказами у справах покарання винних за ці воєнні злочини», – розповідає продюсерка документального проєкту «Вікно в Херсон» Людмила Тягнирядно. 

Фільм складається з п'яти частин: вторгнення, спротив, репресії, підпілля, визволення. Це ті етапи життя в окупації, які переживали українці в Херсоні. Артем Петрик, дивлячись у своє херсонське вікно, стає свідком історичних подій, проводить паралелі з минулим й описує побачене у своєму щоденнику. Він передає настрій і ставлення херсонців до окупантів, розповідає про героїчну оборону міста територіальною обороною, описує спротив херсонців, розповідає про тортури та репресії, які вчиняли російські військові по відношенню до проукраїнських громадян, згадує як чекало місто на звільнення і як зустрічало Збройні Сили України.

«Історія про окупацію Херсону – це історія про те, що пережили люди, коли до них прийшов русскій мір. Історія про силу духу, віри. Історія про те, що ця війна – за виживання не просто країни, чи міста, чи села, а всього Українства як такого. У кожного з нас зараз є вибір. Тільки спротив дає нам шанс залишитись Українцями», – говорить режисер документального проєкту «Вікно в Херсон» Едуард Скрипник. 

За словами головної редакторки «Рубрики» Анастасії Руденко, для видання документальний проєкт «Вікно в Херсон» — це логічне продовження проєкту «Викривачі», який був присвячений активістам та громадянам, що викривають несправедливість, корупцію та зловживання владою. 

«Після повномасштабного вторгнення редакція і авторка проєкту Людмила Тягнирядно вирішили змістити фокус «викривачів» на новий вектор — документування злочинів російських військових, аби справедливість торжествувала і винні були покарані. Тому ми вирішили зробити якісний документальний проєкт зі свідченнями російських злочинів, які відбувались в тимчасово окупованому Херсоні. Ми писали і статті про «тиху», але пекельну окупацію — на кшталт «Херсон кричить, але ніхто не чує? Що відбувається в окупованій області на півдні України», а наш фотокореспондент був у звільненому Херсоні одним із перших. І одразу після звільнення Людмила зайнялася зйомками проєкту, присвяченому Херсону. «Рубрика» – це медіа рішень, проте саме розслідування посилять голос українців на міжнародній арені та розкажуть світові, які злочини вчиняли російські окупанти в Україні», – додає головна редакторка видання "Рубрика" Анастасія Руденко. 

Переглянути документальний проєкт можна за посиланням на Youtube.

А також на сторінці «Рубрики» у Facebook.

31
1057

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: