fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:54 04 Лип 2022

Хроніка подій: 131 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 4 липня і вже 131 день триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

війна в Україні день 131 захисники

Україна береже життя своїх воїнів. Якщо командування нашої армії забирає людей з певних точок фронту, зокрема і з Лисичанська, це означає лише одне: що ми повернемось завдяки нашій тактиці, завдяки нарощуванню постачань сучасної зброї, — сказав Володимир Зеленський у новому зверненні. "Ми повернемось. Поступово ми рухаємось вперед – і на Харківщині, і в Херсонській області, і на морі – Зміїний тому гарний приклад. Буде день, коли те ж саме скажемо і про Донбас".

Президент переконаний, що завдяки вдалій тактиці та західному озброєнню ЗСУ повернуть не лише Лисичанськ, але й увесь Донбас. На сьогодні ж пріоритет не земля, не будівлі, а люди.

Інститут вивчення війни прогнозує, що російські війська, найімовірніше, наступний наступ організують у напрямку Сіверська. Одночасно можуть розпочати серйозніші атаки на Бахмут чи Слов'янськ.

Українські сили, ймовірно, продовжать бойовий відхід до траси Е40, яка проходить від Слов'янська через Бахмут до Дебальцевого. Поки що неясно, чи вирішать ЗСУ оборонятися в районі Сіверська, — зазначає ISW.

Американський журнал The Economist пише про ймовірність контрнаступу України під Херсоном. За його даними, Україна готується до контратаки із заходу, від Миколаєва, та з півночі, із Зеленодольська (Криворізький район). Офіцер військової розвідки України заявив виданню, що передові частини ЗСУ зараз перебувають приблизно за кілометр від околиць Херсона. "Наступний тиждень чи два будуть ще цікавішими", — обіцяє він.

війна в Україні день 131

Але легким цей час точно не буде. Інститут вивчення війни пише про превентивний артилерійський удар російських військ під Херсоном, який має зірвати наступальні дії з боку України —  супутник показує аномально високу кількість пожеж уздовж лінії фронту в Миколаївській та Херсонській областях. 

Перші перемоги України у війні проти російського агресора українці побачать в серпні, — в цьому впевнений начальник ГУР Кирило Буданов. Однак керівник української розвідки поки що не розповідає подробиць."Ви хочете, щоб я зараз розкрив усі плани, щоби ворог прочитав і підготувався? Так ви це собі уявляєте?.. Риторично вам відповім. Якщо ви аналізуєте мої висловлювання, чи ви побачили, щоб я хоча б раз помилився? Тому чекайте", — сказав Буданов в інтерв'ю РБК-Україна.

війна в Україні день 131

Сьогодні вночі в так званій "днр" в м. Сніжне гарно відпрацювали ЗСУ — мінус 1 склад із боєприпасами — один з найбільших ворожих складів у регіоні. Вийшло яскраво. Сніжне знаходиться приблизно за 65 км від лінії фронту.

На півдні українські військові атакували ракетами та авіацією ворожі склади з боєприпасами, а також знищили 47 окупантів та низку одиниць техніки

війна в Україні день 131

Сьогодні, 4 липня — День Національної поліції України. Вітаємо всіх поліцейських, які вірою та правдою служать Українському народу. Разом переможемо!

На острові Зміїний встановили прапор України, військова операція там завершена, — повідомив ОК "Південь". Наразі цю територію повернули під юрисдикцію України. Зміїний, Лисичанськ, Херсон, Бердянськ, Маріуполь — це Україна. Все ще буде!

Для відновлення України необхідно 750 мільярдів доларів, головним джерелом фінансування Україна бачить конфісковані активи рф, — заявив прем'єр-міністр Шмигаль.

Трофеї і цілі ЗСУ

війна в Україні день 131

Штурмовики 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади здобули в бою трофейну техніку – новітню російську БМП-3. Під час штурму позицій росіяни ганебно втекли, кинувши практично неушкоджену бойову машину з боєкомплектом. Ремонтники вичистили від рашистського смороду машину й озброєння, перевірили основні вузли й віддали в підрозділ на передову. Відтепер БМП-3 буде бити своїх колишніх господарів.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

війна в Україні день 131

Німеччина почала навчати українські екіпажі управлінню MARS II.  Дальність ураження цієї зброї – до 70 км.

Словаччина передала Україні чотири вертольоти МІ-17.

Швейцарія інвестуватиме в "зелену" економіку України після завершення війни. Відповідну угоду підписав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час конференції в Лугано. Йдеться про інвестиції у приватні і державні підприємства у сферах електроенергетики, теплопостачання, промисловості, транспорту, будівництва, сільського господарства та утилізації відходів.

Папа Римський Франциск сподівається, що цього місяця він якнайшвидше зможе приїхати до Києва та москви. "Я хотів би поїхати в Україну, і я хотів спочатку поїхати до москви. Я думав, що якби тільки російський президент дав мені маленьке вікно, щоб послужити справі миру", — сказав Франциск. Такі пріоритети в Папи.

А ось прем'єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон вже побувала в Бучі та Бородянці. Делегація відвідала місце масового поховання людей, яких вбили та закатували росіяни, біля храму Святого Апостола Андрія Первозванного в Бучі. Також Андерссон на власні очі побачила зруйновані та пошкоджені після "руського миру" будинки в Бородянці. "Президент Володимир Зеленський говорить, що українці борються не просто за Україну, а за цивілізований світ та демократичні цінності. І це абсолютна правда", – наголосила Магдалена Андерссон.

Перший транш макрофінансової допомоги Євросоюзу у розмірі 1 млрд євро Україна отримає наприкінці липня, – про це повідомив віцеголова Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Безпілотник Bayraktar, на який литовці зібрали кошти, щоб передати його Україні, вже у Литві. Україні його передадуть вже найближчим часом. Про це повідомив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас у Twitter.

А так працюють реактивні системи залпового вогню HIMARS у степах України: видовищно, швидко і точно в ціль, не залишаючи жодного шансу ворогові.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Кейт Бланшетт у синьо-жовтому костюмі на підтримку України

Синьо-жовтий костюм Кейт Бланшетт продадуть на благодійному аукціоні. Усі гроші, виручені з аукціону, підуть на допомогу українським сім'ям.

Новини від партнерів

У Швейцарії стартує дводенна Конференція з питань відновлення України. До участі у конференції запросили понад 40 держав та 20 міжнародних організацій. Вони обговорюватимуть план відновлення та розвитку України, зокрема реформи, які нам необхідно здійснити, та фінансову допомогу від міжнародних партнерів.

Президент Німеччини Штайнмаєр визнав, що "Північний потік-2" був помилкою. "Моя відданість газопроводу "Північний потік-2" була явною помилкою. Ми трималися за мости, у які росія вже не вірила та про що нас попереджали наші партнери", — заявив президент.

За словами президента Німеччини, війна проти України спричинила "найсильнішу динаміку геополітичних та геоекономічних змін", а наслідки цього непередбачувані і уникнути цього нікому не вдасться. Штайнмаєр також зазначив, що через війну в Україні світу потрібна економічна, військова та політична переорієнтація.

У Швейцарії припускають дефіцит блакитного палива взимку через відмову від російського газу. Про це повідомила міністерка енергетики Швейцарії Симонетта Соммаруга, передає Swissinfo. Вона закликала активніше використовувати відновлювальні джерела енергії з метою заміщення імпорту. За словами міністерки, у найгіршому випадку у Швейцарії можуть запровадити обмеження на використання газу, зокрема, для промисловості, а "приватні домогосподарства основною, першою та головною метою для потенційних скорочень обсягів постачання енергоносіїв не є і не стануть".

Фінляндія та Швеція сьогодні за один раунд закінчили переговори про вступ до НАТО. Вже завтра, 5 липня, буде підписано офіційний документ щодо вступу країн до Альянсу.

Балтійське море стає "внутрішнім басейном НАТО", — зазначив з цього приводу президент Польщі Анджей Дуда.

Що там на росії?

Справа не тільки в путіні. Понад 70% громадян росії підтримують дії зс рф на території України – такі результати опитування дослідницької організації Левада-центр.

В Таганрозі догорає двоповерховий  житловий будинок, на який впав безпілотник. Пропагандисти рф не зможуть розповісти росіянам, що в цьому "винуваті українці", бо уламок з червоною зіркою зрадливо видає власників літаючого апарату.

А що чутно про російських посіпак?

У Криму окупанти готуються до примусової мобілізації. Нещодавно "голова" тимчасово окупованого Криму поставив завдання створити "призовну комісію з мобілізації" та відкрити кілька комісій нижчого рівня. Українців у Криму Україна закликає зробити все можливе, щоб уникнути мобілізації.

А в Донецьку палає чергова тилова база окупантів — HIMARSи в дії!

Санкціями по агресору!

Австралія введе санкції проти 16 російських міністрів та заборонить імпорт золота з країни.

А Лондон розглядає можливість конфіскувати заморожені російські активи, щоб передати їх Україні,  — про це повідомило МЗС Британії.

Також Велика Британія анонсувала нові економічні, торговельні та транспортні санкції проти Білорусі, оскільки режим лукашенка продовжує активно сприяти повномасштабному вторгненню рф в Україну. Новий санкційний пакет передбачатиме заборону експорту до Білорусі товарів нафтопереробки, передових технологічних компонентів, що використовуються в квантових обчисленнях, предметів розкоші, а також імпорт чавуну та сталі з Білорусі. Крім того, британський уряд обмежить доступ Білорусі до британського сектору фінансових послуг.

Американська фармкомпанія MSD повідомила російських контрагентів про припинення поставок до росії низки своїх вакцин, які мають аналоги інших виробників. Поставлятися не будуть вакцини MSD від вітряної віспи, кору, краснухи та паротиту.

Канада першою із західних країн законодавчо прописала можливість використовувати на підтримку України конфісковані російські активи, які потрапили під санкції через війну. По суті, це перший практичний крок до вилучення російських активів за кордоном та використання їх для відшкодування воєнних збитків Україні.

У сьомому пакеті cанкцій Україна хоче бачити повне відключення російських банків від SWIFT, — заявив Кулеба. "Ми хочемо там бачити відрізання росії від світової морської торгівлі. Це означає, насамперед, неможливість операторів кораблів надавати свої танкери в розпорядження рф. Чіткі заходи на блокування можливостей росії розпоряджатися своїм золотовалютним резервом, тобто умовно кажучи, ембарго на взаємодію з російським золотом", — сказав голова МЗС Дмитро Кулеба в інтерв'ю LB. "Ну і персональні санкції, щоб їм було боляче. Їм, їхнім близьким, їхнім коханкам, щоб всім-всім було боляче".

Німеччина конфіскувала зразу три танкери доньки Газпрому "Gazprom Germania" разом зі скрапленим газом в них. Саму "Gazprom Germania", яка керує найбільшими в Німеччині сховищами газу, уряд Німеччини націоналізував кілька тижнів тому.

Життя з урахуванням бойових дій

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими попереджає: дбайте про інформаційну гігієну – не передавайте жодної інформації про наших захисників неперевіреним особам. Важливо розуміти, що паспортні дані, посада, звання, номер частини, останнє місце перебування Захисника, його фото у військовій формі тощо – важлива інформація, яка може бути використана ворогом проти самих Захисників, їхніх родин та нашої країни загалом.

Тим часом у "Дії" запускають тестування пенсійних посвідчень та посвідок на проживання.

Шмигаль закликав українців переходити на електромобілі. Прем'єр-міністр зазначив, що українці вже стикалися з паливною кризою після того, як окупанти знищували сховища та нафтопереробні підприємства. "Тому електромобілі — це пріоритет, і ми політично даємо такий сигнал і формуємо можливість. Електромобілі можуть завозитися в Україну без обмежень і без будь-яких платежів, сплат податків. Знову ж таки вони можуть зареєструватися через "Дію", — пояснив Шмигаль.

Раніше було опубліковано інформацію, що якщо воєнний стан в Україні триватиме, то з 1 жовтня жінки певних професій, які стоять на військовому обліку, не зможуть їхати за кордон. Однак сьогодні радник міністра МВС Андрусів сказав: "Українкам, які з 1 жовтня стануть на військовий облік, не заборонятимуть виїжджати за кордон". 

Фільм українського режисера Олега Сенцова переміг на кінофестивалі "Любуське кіноліто" у Польщі. Автор кримінальної драми, який захищає Україну від російських окупантів, з передової записав відеозвернення до поляків. "Я сподіваюся, що ми переможемо, мені вдасться вижити, я зніматиму кіно і ще до вас приїду", — додав Сенцов.

Київ і область

Маленькі засновники столиці України Кий, Щек, Хорив та сестра їхня Либідь, що на Поштовій площі, також підтримують Національну поліцію. На честь Дня Національної поліції вони отримали нове вбрання.

СБУ ліквідувала канал незаконної легалізації росіян, які втекли з росії в Україну. Незаконну діяльність організував чиновник Державної міграційної служби у Києві та області. Іноземцям "гарантували" легалізацію їхнього перебування в Україні та навіть працевлаштування у Києві та Львові у сервісах швидкої доставки. Вартість послуг складала від $10 до 15 тис. за особу. Розслідування триває.

Чернігівщина

Сьогодні у Чернігові відкриють рух понтонним мостом через Десну до Києва. Про це у ранковому відеозверненні сказав начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус.

Інформація від ДСНС у Чернігівській області станом на 4 липня: триває розмінування території області. За вихідні групи піротехнічних робіт та підводного розмінування ДСНС 19 разів залучалися до знешкодження вибухонебезпечних предметів та виявили і вилучили 242 предмети. Всього за тиждень вилучено 1823 вибухонебезпечні предмети, а з початку воєнних дій — 31381.

Донеччина і Луганщина

Окупанти захопили Білогорівку та Золотарівку, — повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Він також зазначив, що російські окупанти закріпилися в Лисичанську та форсували річку Сіверський Донець.

 Вчора пізно ввечері окупаційні війська знову обстріляли Краматорськ із ракетних систем залпового вогню "Смерч" — внаслідок цього зазнала поранень одна жінка.

За 3 липня росіяни вбили 9 мирних жителів Донеччини: 6 у Слов'янську, 1 в Авдіївці, 1 у Бахмуті, 1 у Зайцевому. Серед загиблих двоє дітей: 1 у Слов'янську і 1 у Зайцевому. Ще 25 людей отримали поранення.

За даними МВС України, за добу в Донецькій області поліція зафіксувала обстріл російськими військами 18 населених пунктів. Руйнувань зазнав 31 цивільний об'єкт – 12 житлових будинків, з них чотири багатоквартирні, три школи, заводи, електропідстанція, фермерське господарство, митний пункт, будинок культури тощо.

Окупанти знову завдали масованих ракетних ударів у районі Вуглегірської ТЕС, – повідомив Генштаб ЗСУ. Теплоелектростанція знаходиться буквально на лінії зіткнення. Також вчора, 3 липня, місцеві ЗМІ повідомляли про загоряння резервуарів з мазутом через влучення снарядів. 

А для окупованих маріупольців зараз є розкішшю навіть звичайна вода. "Відсутність води – наразі головна проблема Маріуполя", – повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Маріупольці вимушені долати кілометри, аби дістатися до пунктів набору води. При цьому не факт, що її пощастить набрати, адже черги – немаленькі. Вода – розкіш, доступна лише не більш ніж 3% маріупольців. Воду збирають скрізь, включно з каналізаційними колодязями, де з'явилась вода після експериментів з водопостачанням.

Маріуполь залишився без лікарів, — радник мера Петро Андрющенко розповідає про нову напасть маріупольців. До сьогодні в місті працював московський десант окупантів в білих халатах в кількості 17 людей. Нині їх відправили додому. Власних маріупольських лікарів не було і до того — всі евакуювалися. Містяни залишилися без медичної допомоги.

Проте в те, що Маріуполь врешті буде звільнено, вірять не лише українці, а й наші закордонні партнери. Європейський інвестиційний банк візьме участь у відбудові Маріуполя. Про це повідомив Маркус Берндт, заступник виконавчого директору Європейського інвестиційного банку. Попри слова впевненості у майбутньому міста, представник банку заявив, що Маріуполь матиме ще кращий вигляд, ніж було до цього. Це інвестиції в майбутнє Європи та вільного світу, — наголосив Берндт.

Росіяни ще не захопили всю Луганську область, — говорить Гайдай. "Бої тривають в районі Білогорівки, Новоконстянтинівки. Наразі у них нічого не виходить, але вже відзвітували, що всю Луганську область вони захопили. Так, невеличка частина залишається під нашим контролем, але кожна година і день ідуть в плюс нашим військам, які укріпили лінію оборони на Донеччині", — сказав голова Луганської ОВА Сергій Гайдай в ефірі телемарафону. 

Українські військові відбили штурмові дії росіян в Білогорівці. Також наші захисники змусили ворога відійти після його наступу в напрямку Вуглегірської ТЕС та невдалої розвідки боєм в напрямку околиць Берестового. Це гарні переможні новини з вечірнього зведення Генштабу ЗСУ.

Зеленський підписав указ про створення військових адміністрацій у Донецькій області. Утворені військові адміністрації 14-ти населених пунктів у Бахмуті, Великоновосілківську, Званівці, Комарі, Краматорську, Курахові, Лимані, Миколаївці, Святогорську, Соледарі, Часоярську, Черкаську та Шаховому. Указ набирає чинності з 4 липня.

Харківщина

У Шевченківському районі Харкова сьогодні розбомбили школу. Удару завдали близько четвертої години ранку. Попередньо жертв немає, але завали ще розбирають, повідомив губернатор Олег Синєгубов.

У напрямку селища Прудянка Дергачівської громади російська окупаційна армія вела штурмові дії. ЗСУ відбили атаку, — повідомили у Генштабі. На Слов'янському напрямку окупанти збираються відновити наступ, тому перекинули з тимчасово окупованого Ізюма у напрямку села Сніжківка батальйонну тактичну групу. Також рф розгорнула там додаткові підрозділи ствольної артилерії.

За останній тиждень поліція Харківської області задокументувала 30 смертей цивільних жителів регіону внаслідок російської збройної агресії проти України, повідомив начальник Слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов. З початку воєнних дій на території регіону стало відомо про смерті 936 людей.

Окупанти обстріляли село Безруки Харківської області — загинули троє мирних жителів, ще одна 81-річна жінка отримала поранення, її вдалося врятувати та доставити до лікарні.

Надвечір стало відомо, що на Ізюмському напрямку бійці Збройних сил України підірвали склади з боєкомплектами артилерії окупантів. Про це повідомляють Сухопутні війська ЗС України. Ще мінус один!

Ось так — в бронежилеті та касці отримувала свою золоту медаль випускниця Харківської школи Дар'я Багінська. Родина дівчина живе у селищі Лісному, яке постійно обстрілюється російськими окупантами. Та й сама школа знаходиться на лінії вогню. Але директор ЗОШ №62 Олександр Гряник не залишив золоту медалістку без урочистостей і вручив Дар'ї заслужену нагороду.

Сумщина

Вчора країна-терористка випустила понад 230 снарядів по Сумщині. Зокрема, з них 140 флешетних та фосфорних боєприпасів по Зноб-Новгородській громаді. 

Окрім цього, рашисти обстріляли Атинський психоневрологічний диспансер — частина будівель зруйнована, постраждали троє пацієнтів закладу.

Через дії ворога троє підопічних інтернату отримали осколкові поранення середньої тяжкості, їм надають допомогу. Крім того, зруйновано головну житлову будівлю, гуртожиток та клуб. Вони не придатні для використання через прямі влучання снарядів. Всіх, хто перебував у закладі, евакуйовано. Зараз людей розмістили у Білопільському дитячому психоневрологічному будинку-інтернаті на Сумщині.

Після 8 ранку окупанти обстріляли Шалигінську громаду.  Було 10 прильотів.  Жертв та руйнувань попередньо немає.

О 13:07 з території російської федерації був здійснений новий обстріл Сумської області. Про це повідомило ОК "Північ". Зокрема ворог здійснив пуски двох ракет з гелікоптера по Есманській територіальній громаді. Постраждало приміщення школи. Втрат серед особового складу та техніки немає. Інформація про жертви серед цивільного населення попередньо відсутня.

війна в Україні день 131

Упродовж минулого тижня групою піротехнічних робіт Міжрегіонального центру швидкого реагування Державної служби України з надзвичайних ситуацій (м. Ромни) на Сумщині виявлено 70 вибухонебезпечних предметів, серед яких — артилерійські снаряди, мінометні міни, ручні, протитанкові, підствольні гранати, порохові заряди та вибухники. Небезпечні знахідки були виявлені та території Охтирського, Конотопського та Сумського районів.

Поліція зафіксувала пошкодження 18 будинків у Краснопіллі внаслідок обстрілів військовими рф. Двоє мешканців отримали травми. Війська рф завдали три авіаудари по населеному пункту. За фактом відкрили кримінальне провадження за ст. 438 "Порушення правил та звичаїв війни". Про це повідомили у пресслужбі поліції Сумської області 4 липня.

Полтавщина 

війна в Україні день 131

Донецький обласний коледж спортивного профілю імені Бубки вимушений відзначати 90 років Донецькій області не вдома. Російське вторгнення змусило викладачів і студентів уже вдруге евакуйовуватися. Спочатку, в 2014 році, – із самого Донецька, а згодом, у 2022 році, – з Бахмута. Коледж прихистив один з університетів Полтави. Усі спортсмени тренуються разом, щоб відточувати практику, навіть у такий складний час. 

Дніпропетровщина

Валентин Резніченко, Дніпропетровська ОДА, повідомляє, що ніч у Криворізькому районі знов була неспокійною. Ворог обстріляв з артилерії дві громади — Зеленодольську та Широківську. Бив по містах та селах. У Шестірні вибуховою хвилею вибило вікна в дитячому садку. Люди, на щастя, не постраждали. 

м

Попри війну та постійні обстріли, життя продовжується. У Кривому Розі організували 38 клубів дозвілля для дітей. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова військової адміністрації міста Олександр Вілкул. Клуби облаштували у шкільних та позашкільних закладах, у яких є укриття на випадок повітряної тривоги. Перша половина дня у таких клубах присвячена творчості, друга – спортивним напрямкам. Зокрема, для дітей влаштовують художні майстерні, психологічні тренінги, танцювальні марафони, проводять спортивні ігри.

Запоріжжя

Протягом минулої доби на Запорізькому напрямку окупанти здійснили 50 обстрілів позицій ЗСУ, а також обстріляли 2 мирні населені пункти. Поблизу Енергодару окупанти щовечора імітують бойові зіткнення з підрозділами ЗСУ.

російські військові імітують бої поблизу Енергодара, щоб уникнути справжнього зіткнення зі ЗСУ. Про це повідомляє Запорізька ОВА з посиланням на українську розвідку.

Своєму керівництву окупанти розповідають про "знищені" українські плавзасоби та БПЛА, за що отримують додаткові боєкомплекти та грошові винагороди. Насправді ж вони відсиджуються на території санаторію, вигадуючи свої "перемоги" .

В окупованому Мелітополі росіяни змушують медиків та працівників інших установ, які "залежать" від окупаційної влади, оформлювати раша-паспорти. У разі відмови погрожують звільненням.

Херсонщина

росіяни перемістили 17 вагонів з боєприпасами на залізничну станцію у селищі Мирному, що на Херсонщині, — повідомляє Генштаб.

війна в Україні день 131

Херсон уже понад 4 місяці в окупації. На жаль, літо цього року відрізняється від звичного для містян. Замість моря та пляжів їм доводиться залишатися у спекотному місті, стояти у чергах за готівкою і продуктами та ще й бачити всюди ненависні Z-ки.

Усе частіше у магазинах окупованого Херсона запроваджується "натуральний обмін" товарів. Про це повідомляє головне управління розвідки при Міноборони України. Тобто товари відпускаються в обмін на інші продукти. При цьому продавець щоразу окремо домовляється із покупцем про курс такого обміну. Але й це ще не все: люди змушені брати продуктові кредити – товари у борг під 10-20%.

Сьогодні військові рф обстріляли з реактивної системи залпового вогню "Град" село Заградівка Херсонської області. Відомо, що внаслідок обстрілу загинула одна людина і ще одна отримала поранення. Кількість постраждалих уточнюється, — повідомляє Оперативне угруповання військ "Каховка".

Три дитячі садки Херсона працюватимуть "за російської програмою", — повідомляє місцеве видання МОСТ. Зокрема, йдеться про ясла-садки №37 та №65, а також центр розвитку дитини №60 (Теремок). Їх керівники погодились на співробітництво з окупаційною адміністрацією, а очолювані ними заклади працюватимуть з 1 вересня "за російської програмою".

Окупаційна "влада" в Херсонській області оголосила про формування "уряду". Керувати ним будуть російські чиновники. Про це повідомляє РБК-Україна.

Миколаївщина

ОК "Південь" повідомляє про успішні дії на півдні. За вихідні військові завдали ударів по двох складах боєприпасів ворога в Баштанському й Снігурівському районах Миколаївщини. Є підтвердження ліквідації одного складу, решта результатів дорозвідується. За вчорашню добу на південному напрямку наші воїни знищили:

  • 47 рашистів;
  • 2 самохідні артустановки;
  • гаубицю "Мста-Б";
  • 3 одиниці броньованої техніки;
  • радіолокаційну станцію та станцію радіоелектронної розвідки.

У ході спецоперації в Миколаївській області СБУ затримала трьох агентів росії. Вони, за версією слідства, розвідували бойові позиції, а також переміщення підрозділів ЗСУ, геолокацію стратегічних об'єктів критичної інфраструктури в регіоні.

Одещина 

У Дністровському лимані виявили морську міну, – повідомляє ОК "Південь". Міна, занесена з Чорного моря, знаходилася на прибережній ділянці лиману з ускладненим доступом. Фахівці підривної команди ВМС її знешкодили через контрольований підрив на місці.

СБУ затримала чоловіка, який передавав розвіддані росіянам для планування ракетних ударів та підготовці диверсій на території Одещини. Зокрема, чоловік ділився з рашистами інформацією щодо переміщення залізницею вантажів військового та стратегічного призначення, місць влучання ракет у Білгород-Дністровському районі, дислокації військових формувань ЗСУ.

Прапор України доставили до Зміїного, проте ще не встановлювали. Перед тим, як прапор майорітиме на острові, він дочекається українських військових. Скинутий гелікоптером стяг піднімуть після прибуття ЗСУ. Про це повідомила прессекретарка ОК "Південь" Наталія Гуменюк.

Захід України

забіг для ЗСУ в Ужгороді

Вчора в Ужгороді попри аномальну спеку в забігу для ЗСУ взяли участь 200 людей та зібрали понад 100 000 гривень для армії. Учасники забігу долали дистанції у 2 км чи 6 км.

А до Львова знову приїхав дворазовий лауреат "Оскара" Шон Пенн. Актор у Львові вже вдруге. Він знімає документальний фільм про війну росії в Україні, а також займається волонтерством. "Шон Пенн, який завжди підтримував Україну і приїжджав нашими вагонами у Маріуполь у 2021, а 24 лютого був у Києві, цього разу об'їхав залізницею всю країну", — розповіли в Укрзалізниці.

3
139

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: