fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:35 17 Гру 2022

Картина 42-го тижня війни: чи буде повторний наступ на Київщину?

А ще про 9-й пакет санкцій ЄС, 30 млн лампочок від Єврокомісії та новий контрнаступ ЗСУ — у нашій хроніці. Розповідаємо, як змінилася ситуація за тиждень з 12 по 17 грудня.

English version here

Південний напрямок

На півдні України триває важка позиційна війна. У Херсонській області росіяни за тиждень декількасот раз обстріляли мирні населені пункти з артилерії, танків, мінометів, РСЗВ. Чисельних руйнувань зазнала критична та цивільна інфраструктура Херсона, в тому числі будівля Херсонської ОДА.

Картина 42-го тижня війни: чи буде повторний наступ на Київщину?

Поранень зазнали десятки осіб, є загиблі, в тому числі 8-річний хлопчик. А 15 грудня внаслідок ударів по енергетичній інфраструктурі деокупованого Херсона місто було повністю знеструмлене.

У Запорізькій області окупанти тримають позиції й нарощують своє угруповання. Цей напрямок – один з найважливіших зараз, адже в інших регіонах вже мали місце успішні контрнаступи.

Картина 42-го тижня війни: чи буде повторний наступ на Київщину?

Східний напрямок

Донецький напрямок залишається "найгарячішим". Складна ситуація для українських військ зберігається поблизу міст Авдіївка та Бахмут. Ворог продовжує спроби захопити або оточити ці два міста. Однак ЗСУ впевнено тримають оборону. Жодного оперативного успіху війська рф не мають.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що російські війська можуть розпочати наступ на заході Донецької області, щоб спробувати захопити всю область.

На Луганщині українська армія має успіхи на напрямку Сватове-Кремінна, повідомляє очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай. Проте ситуація залишається складною. Окупанти постійно перекидають на цей напрямок нові сили, зокрема мобілізованих. Втім, на думку Гайдая, ЗСУ вже не побачать тут на полі бою професійних російських військових.

Ситуація на окупованих територіях

В окупованих населених пунктах росіяни широко використовують санаторії та пологові будинки як військові госпіталі. Зокрема, окупанти переводять усі лікарні Луганщини на обслуговування військових рф. Через чисельні втрати серед особового складу росіян вони відмовляють цивільним у медичному обслуговуванні.

Продовжують свої дії в окупованих регіонах українські спецпідрозділи та партизани. У передмісті окупованого Мелітополя в Запорізькій області було підірвано міст, яким російські загарбники перевозили військову техніку зі східного напрямку. 

А в окупованому Скадовську на Херсонщині підірвався автомобіль колаборанта, колишнього депутата Херсонської обласної ради Віталія Булюка. Зараз він перебуває в лікарні. 

Тим часом в тимчасово окупованому Криму створюють лінії оборони вздовж берегової лінії, щоб не допустити висадки українського десанту. Зокрема, вздовж берега поблизу села Молочне обладнується мережа мінних загороджень, окопів та траншей.

Картина 42-го тижня війни: чи буде повторний наступ на Київщину?

Захист кордонів

На півночі України, на кордоні з Білоруссю, ситуація зберігається відносно стабільною. 13 грудня Білорусь почала раптову перевірку бойової готовності армії. Одній з військових частин поставили завдання прикрити й взяти під охорону об'єкт на кордоні з Україною. Але вже 15 грудня вона розпочала повернення в місце постійної дислокації.

Державна прикордонна служба України наразі не фіксує на кордоні з Білоруссю підрозділів, які здатні здійснити вторгнення, і назвала перевірку білоруської армії нагнітанням ситуації. Генеральний штаб також оцінив ймовірність нападу держави-агресора з території Білорусі як низьку. Інститут вивчення війни (ISW) переконаний, що вторгнення білоруської армії в Україну надзвичайно малоймовірне через внутрішню динаміку в країні.

Водночас міністр оборони Олексій Резніков вважає, що російські війська готуються до нового масштабного наступу в лютому наступного року. Однак просто чекати їх українські сили не планують. В інтерв'ю The Economist головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що хоча наявних ресурсів у українського війська недостатньо для відвоювання всіх окупованих територій, ЗСУ готують наступальні операції, і одна з них "вже на підході". А вийти на рубежі 23 лютого Україна зможе, якщо матиме 300 танків, близько 700 бойових машин піхоти та пів тисячі гаубиць.

Підконтрольні та звільнені території України

Цього тижня Верховна Рада завершила виконання всіх рекомендацій Європейської комісії, які були необхідні для початку переговорів про вступ України до ЄС. Про це повідомив спікер українського парламенту Руслан Стефанчук. Так, за останні пів року Україна ухвалила реформу Конституційного суду, закон про медіа, закон про нацменшини, закони щодо боротьби з відмиванням коштів. Також Верховна Рада продовжила судову реформу, обравши за своєю квотою двох членів Вищої ради правосуддя.

Попри війну українці готуються до новорічних свят. Так, згідно з опитуванням компанії "Делойт", 61% українців не планують відмовлятися від новорічного шопінгу, а понад 60% громадян принаймні частину свого бюджету на шопінг витратять на допомогу ЗСУ або постраждалим від війни. При цьому бюджет 49% українців на шопінг коливається в межах від 1 до 5 тис. грн. У фокусі покупок найнеобхідніше — харчові продукти, товари для дітей, одяг та взуття.

Ситуація з критичною інфраструктурою

У п'ятницю, 16 грудня, рф здійснила черговий масований ракетний удар по електроенергетичній інфраструктурі України. Із 76 ворожих ракет українські сили ППО збили 60. Найбільших уражень зазнали північний, південний і центральний регіони країни, де орієнтовно було пошкоджено 9 об'єктів генерації, а також обмежено генерацію атомних станцій. Внаслідок обстрілу відбулася втрата понад 50% споживання об'єднаної енергосистеми країни, а "Укренерго" оголосило про настання надзвичайної ситуації для учасників ринку електроенергії. 

По всій країні були введені аварійні відключення світла. Без електроенергії залишилися Харків, Полтава, значна частина Києва. Є проблеми з водопостачанням і теплом. У столиці до кінця дня зупинили роботу метро.

Внаслідок минулих обстрілів зберігається складна ситуація зі світлом і на Одещині. Через серйозність пошкоджень та погану погоду роботи тривають довше.

Україна потребує 1 мільярд доларів на швидке відновлення критичної інфраструктури для проходження зими, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив на Міжнародній конференції в Парижі про домовленість щодо виведення важкого озброєння із Запорізької АЕС, окупованої російськими військами. За його словами, зараз тривають переговори щодо умов.

Важливі події у світі, які впливають на війну в Україні 

Лідери "Великої сімки" (G7) на віртуальній зустрічі в понеділок, 12 грудня домовилися продовжувати підтримку України, зокрема фінансову, у її війні з росією. У їхній заяві також оголошується, що для підтримки відновлення України G7 створить "багатосторонню донорську координаційну платформу разом з Україною та міжнародними партнерами".

Рада ЄС затвердила у п'ятницю, 16 грудня, дев'ятий пакет нових санкцій, спрямованих на посилення тиску на росію у зв'язку з її війною проти України. До санкційного списку додадуть близько 200 фізичних осіб та компаній, серед яких військові, представники оборонпрому, члени парламенту, міністри, губернатори й політики тощо. Також введуть санкції проти ще трьох російських банків, додаткові експортні обмеження для товарів подвійного призначення та заходи для ускладнення рф доступу до безпілотників.

Намагаючись пом'якшити міжнародний резонанс і не порушити резолюцію Ради безпеки ООН, Іран планує передати росії тільки ракети з дальністю менш як 300 кілометрів і модифікувати інші ракети, щоб вони не виходили за рамки резолюції, повідомляє видання Axios. Йдеться, зокрема, про ракетний комплекс Fateh-110.

Нас підтримують

Євросоюз погодив виплату Україні 18 млрд євро макрофінансової допомоги у 2023 році. Її нададуть у формі пільгових кредитів.

США завершує підготовку планів щодо відправки в Україну системи протиракетної оборони Patriot, повідомляє CNN. Patriot — передова система протиповітряної оборони великої дальності, яка є дуже ефективною проти балістичних і крилатих ракет. У разі отримання вона стане вкрай важливим елементом ПРО України та зробить ракетні атаки рф ще менш результативними.

Єврокомісія профінансує близько 30 млн світлодіодних ламп для України. На них планується замінити лампи розжарювання в частини населення, об'єктах соціальної сфери та низці державних установ протягом зими. Це дозволить суттєво зменшити дефіцит електроенергії в країні. 

Німеччина передала Україні додаткові ракети для ЗРК IRIS-T, а також дві броньовані ремонтно-евакуаційні машини, 30 тисяч снарядів до 40-мм гранатометів, п'ять тисяч артилерійських боєприпасів калібру 155 мм, чотири карети швидкої допомоги й 18 ваговозів. Також країна оголосила про виділення Україні ще 50 млн євро допомоги взимку.

Канада надасть $85 млн на відновлення енергосистеми України, а також 50 освітлювальних веж, які спростять енергетикам ремонт мережі в нічний час.

Норвегія передасть Україні десять мостів, щоб допомогти відновити нормальне сполучення в регіонах, де внаслідок бойових дій зруйновані мости.

У Європейському парламенті в середу, 14 грудня, відбулась урочиста церемонія вручення парламентської премії Сахарова, яку цьогоріч отримав "сміливий народ України в особі президента Зеленського, обраних лідерів та громадянського суспільства". 

Картина 42-го тижня війни: чи буде повторний наступ на Київщину?

Також цього тижня Європарламент визнав Голодомор 1932-1933 рр. геноцидом українського народу. А польський Сейм ухвалив резолюцію про визнання росії державою-спонсором тероризму.

Економічні тенденції

Якщо росія продовжить масовані ракетні обстріли інфраструктури, українська економіка може скоротитися до 50%, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Зараз падіння прогнозується на рівні 35-40%.

Негативне сальдо зовнішньої торгівлі України товарами в січні-жовтні цього року зросло у 2,6 раза порівняно з аналогічним періодом 2021 року – до $7,05 млрд доларів із $2,69 млрд, повідомляє Держстат. Експорт товарів з України за вказаний період порівняно з січнем-жовтнем 2021 року скоротився на 32,3%, імпорт – на 23,2%. При цьому зовнішньоторговельні операції проводились з партнерами із 230 країн світу. 

Рішення

На платформі Prometheus для українців створять 12 безоплатних онлайн-курсів, присвячених подоланню викликів воєнного часу. Їх спрямують на психологічну підтримку ветеранів та їхніх родин, а також постраждалих внаслідок сексуального насильства з боку окупантів під час війни. Також можна отримати знання про цифрову безпеку, протидію дезінформації, допомогу внутрішньо переміщеним особам, можливості працевлаштування для вразливих груп населення тощо.

На платформі Prometheus для українців створять 12 безоплатних онлайн-курсів

Наразі на платформі доступна безоплатна реєстрація на три онлайн-курси:

Рекомендації

Враховуючи дедалі більшу кількість надзвичайних ситуацій з газовими пальниками, які зараз масово купують українці, рятувальники нагадали про правила безпеки у їх виборі та експлуатації:

  • Купуйте лише сертифіковану продукцію.
  • Вивчить інструкцію до пальника.
  • Пальник розрахований на використання поза приміщенням, якщо використовуєте всередині — обов'язково має бути вентиляція.
  • Перевіряйте цілісність балончика, щоб не було витоку газу.
  • Оберігайте балони він сонячних променів та високих температур.

Також "Рубрика" підготувала просту інструкцію, як ви зможете зробити цю зиму теплішою для своїх співвітчизників і подарувати їм, попри всі проблеми й виклики, відчуття новорічних свят. 

1
3945

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: