fbpx
Сьогодні
Важливо знати 10:10 24 Лют 2022

Воєнний стан: правила, які ви мусите знати

24 лютого Росія почала повномасштабний наступ на Україну по всій лінії кордону. По всій території України оголошено воєнний стан. Влада просить всіх зберігати спокій і за можливості залишатися вдома.

"Рубрика" розповідає, що відбувається і яких правил необхідно дотримуватись зараз. 

У чому проблема?

Географія обстрілів

"Атаки на прикордонні підрозділи, прикордонні наряди та пункти пропуску відбуваються з застосуванням артилерії, важкої техніки та стрілецької зброї. Це відбувається в межах Луганської, Сумської, Харківської, Чернігівської та Житомирської областей. Крім того, атака відбувається з ТОТ АР Крим", — повідомила пресслужба Держприкордонслужби. 

Також вибухи були у Луцьку (пошкоджено телевежу) та Івано-Франківську (горить будівля на території аеродрому). У Києві вибухи лунали в районі Борисполя та Броварів. Також повідомлялося про повітряну небезпеку. 

Російські війська завдали ударів по аеродромах у Борисполі, Озерному, Кульбакіному, Чугуєві, Краматорську, Чорнобаївці, а також по військових об'єктах Збройних Сил України.

Україна вже втратила два населені пункти у Луганській області (Городище та Мілове), проте нашим воїнам вдалось збити п'ять російських літаків та один вертоліт. А в районі Щастя ЗСУ знищили два танки окупантів і кілька вантажівок.  

Яке рішення?

Введено воєнний стан: що знати?

Зеленський

У всій країні введено воєнний стан. Що це означає для вас?

За можливості залишайтеся вдома. Якщо почуєте сигнал сирени, спускайтеся у найближче бомбосховище. Якщо воно зачинене чи ви не знаєте, де воно, спускайтеся у підвал або на перший поверх будинку. 

В жодному разі не користуйтеся ліфтом у разі обстрілу поблизу і не підходьте до вікон. 

Важливо: метро у Києві сьогодні працює безкоштовно і у випадку обстрілів саме станції метрополітену будуть основними пунктами укриття. 

У зв'язку з воєнним станом майте при собі документи, адже їх можуть перевіряти військові. Також військові можуть оглядати ваші речі та автівки. 

Укрзалізниця працює за розкладом. Наразі складно придбати квитки, проте всі потяги курсуватимуть за планом. 

Черги до заправок дуже великі, тож без гострої потреби не їдьте до них. 

Всі школи, дитячі садочки та інші навчальні заклади тимчасово припиняють свою роботу. Натомість лікарні працюють у посиленому режимі. 

Як це працює?

Відкладіть паніку і складіть речі

Якщо ви не маєте тривожної валізки, зберіть у наплічник найнеобхідніші речі у разі потреби йти в бомбосховище. Покладіть туди:

  • аптечку (у ній мають бути бинт, знеболювальні, антисептичні засоби, ліки від отруєння та антибіотики широкого спектру дії. Не забудьте ліки, які приймаєте регулярно, і ліки, що допомагають вам від ваших звичних симптомів та захворювань);
  • пляшку чистої питної води;
  • шоколад, сухофрукти, сухпайок, якщо маєте;
  • заряджений павербанк та зарядні пристрої;
  • вологі та сухі серветки, невеликий рушник;
  • теплу кофту (бажано флісову);
  • змінний комплект зручного одягу;
  • три пари нижньої білизни, три пари шкарпеток.

Стежте за офіційними каналами інформації та майте на увазі — зараз поширюють чимало фейкових відео та новин. Не панікуйте, залишайтесь вдома і бережіть себе. 

"Рубрика" повідомлятиме про поточну ситуацію та важливі інструкції. 

2
2198

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: