fbpx
Сьогодні
Політика 21:05 30 Бер 2022

Україна – найсміливіша нація у світі, вважає естонський депутат

Депутат парламенту Естонії, колишній міністр закордонних справ і міністр оборони Урмас Рейнсалу під час війни відвідав Україну разом з іншими депутатами з країн Балтії. Він поділився з Рубрикою своїми думками про те, що він тут побачив, про підтримку Естонії та реакцію світу на війну в Україні.

English version here

Сьогодні Естонія є одним із найбільших помічників України в Європі. Естонський парламент першим закликав країни-члени ООН закрити небо над Україною. Уряд Естонії одним із перших підтримав Україну у наданні статусу кандидата в ЄС. З перших днів війни естонське суспільство як ніколи згуртувалося. Наприклад, 26 лютого на площі Свободи в естонській столиці відбувся найбільший за останні 30 років мітинг. На підтримку України виступили понад 30 тисяч людей. Це близько 2% всього населення Естонії.

естонія

Депутат Естонського парламенту Урмас Рейнсалу вже двічі відвідав Україну з 24 лютого. Його останній візит, під час якого він брав участь в офіційних зустрічах і виступах у Верховній Раді, завершився лише 27 березня.

У Верховній Раді спікери країн Балтії спільно підписали комюніке, в якому закликали до повномасштабного торговельного ембарго проти Росії та негайного встановлення забороненої для польотів зони над Україною.

Під час візиту парламентарі також відвідали Житомирську область:

Урмас Рейнсалу

«Ми також мали можливість особисто висловити солідарність під час візиту на Житомирщину. У мене була змога багато разів зустрітися з українцями… Ситуація [в Україні] дуже драматична і дуже героїчна.

Я вважаю, що український народ є найсміливіша нацією у світі,

не лише солдати, а й місцеві громади та люди, які допомагають надавати державні послуги. В Овручі я бачив, як хлібозавод безперервно виготовляє хліб для області під сирени повітряної тривоги.

 Я побачив багато випадків героїзму в Україні. Це дало мені повне розуміння того, що український народ ніколи не здасться», – сказав Рубриці Урмас Рейнсалу.

Також парламентар назвав війну, яку Росія розв'язала проти України, «війною Росії проти вільного світу»:

Урмас Рейнсалу

«Бої в Україні – це битви, в яких українці борються за свободу нашої цивілізації. Українська війна – це війна Естонії, і війна всіх європейських країн. І європейські лідери мають це повністю розуміти. Є ще певна обережність щодо введення повного торговельного ембарго проти Росії.

Я думаю, що найефективнішою дією було б, якби ЄС, США та країни-однодумці, такі як Великобританія, ухвалили пакет повного торговельного ембарго.

Те, що США успішно створили над Кубою».

«Балтійська та польська сторони мають також дещо зробити, у нас ще залишаються проблема наземних вантажів у вантажівках, які проїжджають наші кордони та везуть товари з Росії та в Росію», – додав політик.

Щоб переконати європейських лідерів активніше підтримувати Україну, Урмас Рейнсалу пропонує спілкуватися безпосередньо з народом та його представниками:

«Я вважаю, що важливо звертатися безпосередньо до людей західних країн, які на емоційному рівні поділяють ту думку, що потрібно робити більше. Я також вважаю, що стратегія президента Зеленського звертатися до парламентів, які представляють ці суспільства, і вимагати від них та їхніх урядів більш жорстких заходів є раціональною.

Також необхідно збільшити кількість візитів західних представників в Україну. Я переконаний, що українському народу важливо це бачити, але також перебування на місцях дає чіткіше розуміння того, наскільки потрібна допомога і що час є критичним.

Я повністю відкидаю концепцію, про яку європейські лідери заявили минулого тижня, що ми не будемо вводити додаткових санкцій, але ми подивимося, як діють наявні».

Urmas Reinsalu

На останні настрої, що повільно поширюються в західному світі щодо санкцій, які завдають шкоди звичайним росіянам, які нібито не винні у злочинах пана Путіна, естонський політик рішуче відповідає: «Це нонсенс, бо стороною війни є Російська Федерація». Щобільше, за словами парламентаря, санкції мають стати ще жорсткішими:

«Цього року падіння ВВП Росії становитиме близько 8,5 відсотка. Ця цифра свідчить про те, що санкції не є достатнім заходом, як могли б бути, тому що 8 відсотків — це небагато. До такого рівня впала економіка країн під час коронавірусу». 

Щодо допомоги, яку Естонія надає Україні, то вона дійсно одна з найбільших у світі:

«В абсолютних цифрах Естонія надала набагато більше зброї, ніж, наприклад, Німеччина. Це парадокс. В Естонії це нам дає моральне право та позицію вимагати від більших західних країн надання більшої допомоги.

В Естонії емоційний настрій суспільства дуже направлений на підтримку Україну. Естонці, як правило, були дуже консервативними в питаннях імміграції. Але зараз люди підтримують і допомагають українським біженцям війни; вони допомагають людям знайти роботу, знайти школи для своїх дітей. Також люди передали Україні понад 200 тисяч тонн гуманітарної допомоги.

Військова допомога становить приблизно ⅓ рівня нашого річного бюджету оборони. Це найбільш значущий відносний показник в усьому світі».

естонія україна

При цьому парламентар наголошує, що світ має надіслати Росії чіткий меседж:

«США витратили на війну в Афганістані близько 2 трильйонів доларів протягом двох десятиліть. Дати зараз кілька мільярдів недостатньо, якщо ми подивимося на військовий бюджет США, який становить близько трильйона.

Це також потужний стримуючий фактор для Росії, якщо західні країни дадуть чіткий сигнал, що ми надамо стільки допомоги та зброї, скільки потребує Україна, і не буде жодних обмежень. Також потрібна стратегічна зброя для наступу. Заходу не варто боятися можливої ​​ядерної ескалації Путіна. Якщо ми займемо позицію страху, це означатиме, що морально ми програємо цю війну».

Крім того, Росія може почати рух далі на захід:

«Ми дуже обережно ставимося до цього. Ми просимо війська союзників по НАТО розміститися на естонській землі та всьому східному флангу країн НАТО. Ми також швидко збільшуємо наші витрати на оборону, закуповуємо озброєння тощо.

Звичайно, ми не робимо цих кроків, не розуміючи, що існує безпосередня загроза можливих нападів Росії на інші західні країни».

Фото: Facebook/Urmas Reinsalu

13
4585

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: