fbpx
Сьогодні
Репортаж 10:20 01 Чер 2020

Особливі діти: як виглядають новітні в Україні методики реабілітації

1 червня — Міжнародний день захисту дітей. Цього року "Рубрика" вирішила присвятити матеріал дітям з особливими потребами та розповісти, які нові методики використовуються для реабілітації та соціалізації таких малюків

English version here

Весь світ прагне до того, щоб зробити суспільство більш толерантним. Ми вважаємо, що діти з такими діагнозами як аутизм, затримка психомовного розвитку, ДЦП та синдром Дауна можуть бути повноправними членами суспільства і мають право на розвиток, навчання і соціальне життя. На щастя, за багато років технології і методики роботи з такими дітьми зробили крок далеко вперед і зараз — час, коли вони почали з'являтися і в Україні.

Застосовуються нові методи в реабілітаційних центрах. Один з них — Центр нейрокогнітивної і фізичної реабілітації "Прометей", про нього піде мова сьогодні. Його творці — фізіотерапевт Дмитро Винокур і психолог Богдан Мазур, відкрили його 4 місяці тому.

Центр нейрокогнитивной и физической реабилитации

"Ідея створити центр з'явилася дуже давно, — ділиться Дмитро. — Я в цій сфері працюю більше 10 років, Богдан теж. Він у нас психолог, невролог, я — реабілітолог. Дві різних сфери, ми вирішили об'єднати нові і старі методики, заглибитися, використовувати класичні — ті, що вже є, але більш розширено".

"Сюди приводять дітей з порушенням опорно-рухового апарату, мовними, психо-емоційними і поведінковими порушеннями, — продовжує Богдан. — Ми поєднуємо фізичну реабілітацію — щоб дитина навчилася ходити, повзати, сидіти, тримати голову, з когнітивною — розвитком мови і уваги. Тому при реабілітації фізичній терапевт, психолог і логопед працюють в комплексі. До того ж, є багато апаратних методик, які допомагають прискорити розвиток і швидше поставити дитину на ноги. Ми націлені на суміщення класичних і апаратних прийомів, які можуть доповнити один одного і посилити ефект".

Як проходять заняття з дітьми в реабілітаційному центрі?

Дмитро пояснив нам, що реабілітаційний центр — це місце тимчасового перебування дітей. Тут вони не живуть, а тільки приходять на заняття під час курсу реабілітації. Сам курс триває кілька тижнів, і в кожному конкретному випадку його тривалість залежить від поставленого діагнозу і стану дитини:

"Ми повинні розуміти, що зараз потрібно дитині і вибрати золоту середину. Зазвичай батьки приводять дитину на 2-4 години в день протягом усього курсу. Поступово кількість занять може збільшуватися — це залежить від того, яке емоційне і фізичне навантаження буде оптимальним для нашого пацієнта. Іноді навантаження збільшується динамічно. Якщо після фізичної терапії дитина відчуває себе добре, ми можемо додати ще одне заняття — з логопедом і психологом, поступово збільшуючи навантаження. Найчастіше діти проводять тут близько 4 годин".

Центр нейрокогнитивной и физической реабилитации

"Найчастіше методики роботи з дітьми з затримками розвитку базуються на тому, щоб навчити дітей розрізняти предмети, слухати і розуміти, — доповнює Богдан. — Але проблема в тому, що через хворобу мозок не здатний це зробити. Методики, які використовуються в центрі "Прометей", спрямовані на те, щоб побудувати нові нейронні зв'язки. При цьому від класичної терапії ніхто не відходив — діти займаються на тренажерах, правда, виглядають вони зовсім як іграшкові, через маленькі розміри. Маленьким пацієнтам роблять масаж, з ними займається психолог і логопед".

Апаратні методики. Нейросенсорна стимуляція

Дмитро і Богдан розповіли, що особливість "Прометея" в тому, що при роботі з дітьми використовуються спеціальні неінвазивні апаратні методики. Це — технології, здатні впливати на мозок і активувати деякі його ділянки. Тому практично всі процедури — фізіотерапевтичні, психологічні, а також заняття з логопедом — проводяться з використанням спеціальної гарнітури. Цікаво і те, що технології, про які далі піде мова, застосовуються не тільки для реабілітації дітей та дорослих з обмеженими можливостями. Вони існують з 80-х років минулого століття, і зараз їх використовують в медичній промисловості, військовій техніці та навіть в сучасних гаджетах, наприклад Google glass.

На фізичної терапії з дітьми, які мають проблему з опорно-руховим апаратом, використовується система Soundsory. Це бездротові навушники, які впливають на руховий центр в головному мозку і стимулюють його до роботи. На дитину одягають спеціальні навушники, які передають звук двома способами: по повітрю і через кісткову провідність. Остання передається через вібрації і стимулює руховий центр. У цей час фахівець робить разом з дитиною певні рухи, і відбувається синхронізація активності мозку з певними рухами. Тобто мозок отримує сигнал і в той же час кінцівку виконує рух. Зв'язок запам'ятовується, і дитина вчиться керувати своїм тілом, контролювати його стан і виконувати різні маніпуляції.

Центр нейрокогнитивной и физической реабилитации

Той же метод використовується і при порушеннях сприйняття звуків, коли у дитини не виходить правильно аналізувати слухову інформацію — вона не сприймає різницю між звуками проїжджаючого автомобіля і голосу людини.

У логопеда також є спеціальне обладнання для заняття з дітьми — спеціальна гарнітура з кістковою провідністю (технологія Forbrain). Буває, що у дітей порушено сприйняття певних звуків, і їм важко навчитися говорити, тому що вони погано розбирають слова, які вимовляють. Навушники з кістковою провідністю дозволяють сприймати звуки без спотворення і чути свій голос так само, як його чують оточуючі. Так діти можуть почути себе з боку, зрозуміти, в чому помилка, і навчитися вимовляти слова правильно.

"Всі ці методики дозволяють навчити дитину сприймати світ, а не "видресирувати" її розрізняти кольори, форми і предмети. Разом з розумінням процесів приходить і інтерес — діти самі запитують, починають вивчати все, що знаходиться навколо них", — розповідає Богдан.

Центр нейрокогнитивной и физической реабилитации

Космічні технології для реабілітації 

Для того, щоб допомогти дітям з ДЦП встати на ноги, використовуються по-справжньому космічні технології. І це зовсім не алегорія — адаптовані для дітей апарати дійсно є прототипами тих, які використовуються при підготовці космонавтів. Наприклад, — імерсійна ванна. Вона на 95% імітує стан невагомості. При реабілітації дітей з ДЦП, технологія дозволяє знизити м'язовий тонус у пацієнтів із спастикою. Зниження м'язового тонусу призводить до збільшення обсягу пасивних рухів і регресу патологічних поз. Це в значній мірі полегшує проведення комплексної цілеспрямованої тренування, спрямованої на вироблення нових "правильних" механізмів підтримки вертикальної пози і ходьби.

Центр нейрокогнитивной и физической реабилитации

Ще одна технологія, запозичена у космонавтів — апарат Корвіт. Виглядає він дійсно космічно і нагадує взуття. Технологія імітує тиск на відповідні зони стопи, як при ходьбі. При цьому сам пацієнт знаходиться в горизонтальному положенні. Корвіт використовується при реабілітації пацієнтів після важких травм і захворювань опорно-рухового апарату та центральної нервової системи.

Центр нейрокогнитивной и физической реабилитации

Незвичайні тренажери

Ми вже говорили про дитячі спортивні тренажери, які відрізняються від тих, що ми бачимо на майданчиках, тільки пропорціями. Вони створені для того, щоб розвивати м'язи і призначені для випадків, коли дитина вже може самостійно стояти і рухати кінцівками. Для більш складних випадків використовуються інші тренажери, одним з таких є тренажер Гросса. Це спеціальний розвантажувальний костюм, який тримається на гумках, прикріплених до троса під стелею. Конструкція "підтримує" дитину, допомагає їй навчитися тримати баланс. При недостатній функції м'язів створюються полегшені умови для їх роботи, і одночасно тренажер оберігає хворого від можливого падіння і травм.

Центр нейрокогнитивной и физической реабилитации

Ще однією новацією центру є кінь. Звичайно, мова не про справжнього коні, а про іпотренажер. Це технологія, яка дозволяє досить точно імітувати природний крок коня. "Вершнику" доводиться постійно міняти центр ваги, повертати тіло в початкове положення, тримати рівновагу і намагатися втриматися в сідлі. Такі рухи сприяють правильній напрузі і в той же час повному розслабленню м'язів черевного преса, стегон, спини, що в кінцевому підсумку призводить їх до зміцнення. У "Прометеї" цих тренажерів поки немає, але до осені вони вже повинні з'явитися.

Чи отримують батьки допомогу після курсу?

"Ми вважаємо, що цю інформацію необхідно давати батькам, ми проводимо консультації в новому ключі, тому що знову ж таки, реабілітація в центрі — це добре, але працювати з дитиною потрібно і вдома, — розповідає Дмитро. — Тут діти проводять 5% свого часу, а далі ми даємо певну інформацію — що потрібно робити, за якою програмою. Оскільки в більшості випадків батьки відвідують заняття разом з дитиною, вони бачать, що з нею роблять, можуть знімати на відео і задавати питання. Вони залучені в процес і супроводжують дитину у логопеда, масажиста, психолога. Кожен фахівець дає свої підказки та рекомендації. Через якийсь час діти повертаються, і ми продовжуємо їх розвивати, щоб досягти результату".

Центр нейрокогнитивной и физической реабилитации

Як отримати допомогу?

Пройти курс реабілітації в "Прометеї" можна. Один курс обійдеться батькам дитини в 10-15 тисяч гривень — точна сума залежить від необхідних дитині процедур. На щастя, одна реабілітація може бути профінансована державою за програмою "Гроші ходять за людьми" — питання з виділенням грошей на лікування дітей з особливими потребами врегульовано законодавчо.

Згідно з внесеними до Постанови Кабміну від 27 березня 2019 року №309 змінами, батьки можуть звернутися до Центру соціального захисту, вибрати центр і підписати договір. Гроші перераховуються на рахунок обраної реабілітаційної установи, і дитина може отримати допомогу. Більш докладні інструкції є тут.

20111

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: