fbpx
Сьогодні
Корисності 13:01 08 Бер 2023

Навчання в умовах війни: ТОП додатків та сайтів для вашої освіти

Тривоги, обстріли та хвилювання за близьких не сприяють навчальному процесу. Зосереджуватися на звичних для себе способах освоїти щось нове все важче. Вихід в наших умовах один — шукати нові рішення. “Рубрика” зібрала найкращі мобільні додатки, програми та сайти, які стануть у пригоді школярам, студентам й фахівцям, що хочуть вдосконалити свої знання.

У чому проблема?
Під час війни можуть виникати труднощі з навчанням

Повітряні тривоги, дистанційне навчання та постійний стрес можуть негативно позначитися на успішності учнів та студентів. До того ж багато українців знаходять на прифронтових територіях чи в окупації, де доступ до звичної офлайн-освіти вкрай обмежений. Постає питання — як витягнути навчання на гідний рівень та як безпечно займатися самоосвітою?

На щастя, існує безліч додатків, програм та онлайн-ресурсів, які можуть у цьому допомогти. Деякі з них завжди були безкоштовними, а деякі виробники спеціально зробили свої застосунки безплатними для українців через повномасштабні воєнні дії в нашій країні.

Яке рішення?
Prometheus — найбільша платформа онлайн-освіти в Україні

Прометеус

Онлайн-платформа з понад трьома сотнями освітніх курсів різної тематики. Ви психотерапевт та хочете отримати інструментарій, як працювати з травматичним досвідом та ПТСР? Або ви цікавитесь добробутом планети? Чи хочете навчитись розробці програмного забезпечення або основам Linux? Для цього на Prometheus вже є безплатні курси!

Курси платформи присвячені англійській мові, IT, бізнесу, охороні здоровʼя, проєктному менеджменту, туризму, журналістиці, гуманітарним наукам та громадянській освіті тощо. За проходження деяких курсів можна отримати іменний сертифікат.

Яка особливість? Навіть у безплатних курсах ви зможете відвідувати вебінари з лекторами та лекторками, отримувати допомогу від  менторів. Матеріали з занять можна отримувати у телеграм боті та завантажувати собі для подальшого використання й без мережі інтернет. У мобільному додатку платформи можна завантажувати відео курсів та мати до них доступ у будь-який зручний час.

ВУМ Online — освітня ініціатива з розвитку громадянського суспільства

ВУМ онлайн

Платформа пропонує безплатно вивчати сучасні теми з досвідченими викладачами. Навчання відбувається за допомогою відеокурсів.

Усього на ВУМ Online ви можете знайти 83 курси на різну тематику. Наприклад, про проєктний менеджмент та соціальні ініціативи, книжковий маркетинг, економічну грамотність, а також спеціальні комплексні програми з вивчення громадського контролю за владою чи школа ефективного мислення.

Після проходження курсів ви отримаєте іменний сертифікат з унікальним номером та кількістю навчальних годин.

Яка особливість? Проходити модуль курсу можна без онлайн-зустрічей, а на спільних форумах з викладачами та викладачками обговорювати досягнення та ставити питання.

EdEra — студія онлайн-освіти

EdEra

Платформа EdEra, яка допоможе у самонавчанні, а також у підготовці до ЗНО чи НМТ. Для школярів є безплатні курси з англійської, історії України, математики, біології. Є лайфхаки з вивчення української мови та літератури.

Є й більш індивідуальні тематичні курси. Наприклад, курси про безпеку волонтерів під час повномасштабної війни, про ведення підприємництва для жінок, про українську традиційну культуру, про критичне мислення, про Power Point, відновлювальну енергетику, про психологічну допомогу та багато інших. Зараз курси безплатні. Їхній повний перелік можна знайти на сайті.

Яка особливість? Підручники на платформі інтерактивні, завдяки чому користувачі зможуть легко взаємодіяти з новою інформацією та швидко засвоювати нові знання. Для проходження курсів потрібно мати персональний компʼютер та доступ до Інтернету.

Освітній Хаб міста Києва – обрати професію та здобути нові навички

освітній хаб

Освітній Хаб міста Києва цифрова платформа, яка допоможе здобути найбільш необхідні навички у наше століття — критичне мислення, креативність, емоційний інтелект, здатність приймати ефективні рішення, клієнтоорієнтованість, ведення переговорів, стресостійкість та багато іншого!

За допомогою мультимедійних курсів можна визначити професію своєї мрії. Курси створені спільно з роботодавцями. Після проходження навчання є можливість скласти практичний екзамен та отримати відповідний сертифікат. Платформа є безплатною.

Яка особливість? Для проходження курсів необхідний персональний компʼютер та мережа Інтернет.  А після закінчення навчання студент чи студентка також ввійдуть до Кадрового Резерву Києва, що може допомогти отримати роботу у столиці.

Кампстер — гейміфікована онлайн-платформа для навчання

Кампстер

Платформа Кампстер допомагає опанувати актуальні навички сьогодення за допомогою курсів. Їхня тематика — це програмування, SMM, менеджмент, Adobe Photoshop, івент та Інтернет-маркетинг, основи фрілансу, тайм-менеджмент, копірайтинг, а також англійська, німецька, іспанська, італійська та інші мови. Більшість курсів безкоштовні, тривалість — від одного до шести місяців в залежності від курсів.

Яка особливість? Для участі у будь-якому курсі на платформі Кампстер цілком достатньо звичайної швидкості підключення Інтернету.

ТОП сайтів та додатків для самоосвіти
Тренажер з правопису української мови

тренажер з правопису української мови

Особливо актуально та корисно для учнів перед НМТ, студентам, а також усім українцям, які бажають удосконалити свої знання української мови. Платформа поєднує теоретичні положення та практичні завдання, що допоможе засвоїти граматику української мови, вдосконалити правопис та отримати більше пізнавальної інформації. На платформі можна перевірити свої знання на вправах, вивчити й повторювати правила, покращити спілкування та підняти свій освітній рівень.

Яка особливість? Для користування платформою треба мати компʼютер та доступ до мережі Інтернет.

"Мова – ДНК нації" для удосконалення української

Мова – ДНК нація

Додаток та сайт почали працювати ще з 2015 року. Тут зібрані цікаві вправи по різнім категоріям, які допоможуть усім охочим поліпшити свою українську. Можна проходити вправи, знайти правила граматики та синтаксису, а також написати диктант. Навчатися можна на сайті або в окремому мобільному додатку.

Яка особливість? На платформі є можливість перевіряти правильність написання тексту. Для цього треба перейти у вкладку "Перевірка" та вставити скопійований текст. Якщо у вас будуть помилки, платформа підкаже, як їх виправити та нагадає правило. До того ж у мобільному додатку "Мова" тести та доступ до вправ працюють й без  доступу до Інтернету.

mozaWeb – навчальні програми з усіх шкільних предметів

mozaWeb

Цифрову платформу mozaWeb можна використовувати як мобільний додаток, програму для персонального компʼютера або просто інтернет-ресурс. Тут зібрані презентації, фото, відео, цифрові інструменти з багатьох шкільних предметів. У цифровому вигляді можна побачити будову клітини або реконструкцію історичної події. Платформа максимально налаштована на удосконалення знань учнів, студентів та усіх охочих.

На платформі є можливості для учнів та вчителів. Є 30-денна безплатна версія користування, далі — за підпискою. Для вчителів та учнів з України є вільний доступ до електронних підручників.

У чому особливість? Платформа полегшує вчителям організацію навчання, а учням — отримання теоретичних знань та практичних вправ. Для використання платформи потрібно мати компʼютер з Інтернетом.

Code.org – міжнародна освітня платформа для вчителів та учнів з вивчення інформатики

Code.org

Платформа Code.org підтримує українську мову. Тут можна вивчати інформатику онлайн у прискореній або деталізованій версіях. Програма розрахована на учнів та студентів віком від 6 до 18 років. Для кожної вікової категорії будуть свої лекції, заняття та вправи. Якщо немає часу на повний курс, то можна спробувати одногодинний підручник для будь-якого віку. Окрім вивчення інформатики, платформа дає можливість ознайомитись з основами кодування та навіть створити власну гру.

У чому особливість? Завдяки платформі легко зрозуміти основи інформатики та кодування. У цьому допоможе актуальна теорія для будь-якого віку та рівня підготовки. Щоб працювати з платформою, достатньо мати компʼютер та вихід до Інтернету.

The Brain AR App – допоможе вивчити мозок

The Brain AR App

The Brain AR App — це мобільний додаток, який дозволяє дослідити голову від шкіри, мʼязів і черепа до внутрішніх відділів мозку. Є можливість використовувати доповнену реальність, щоб отримати детальне уявлення про тканини, структури та області нашого розуму, переміщуючи пристрій навколо зображення. Додаток буде корисний та цікавий тим, хто вивчає  чи захоплюється анатомією, готується до іспитів,  а також батькам для спільного навчання з дітьми.

Яка особливість? На жаль, додаток не працює без підключення до Інтернету.

ТОП сайтів та додатків для школярів
Додаток "Просте ЗНО"

просте ЗНО

Додаток містить необхідну теорію для підготовки до ЗНО та НМТ. Постійно є оновлення з новими темами по таким предметам, як українська мова та література, історія України, англійська мова, математика, біологія, хімія, фізика. Можна знайти минулі тести з 2009 по 2021  рік. Унікальність додатка — це понад сім ігрових режимів для швидкого та зручного проходження тестів.

Яка особливість? У додатку є понад сім ігрових режимів для проходження тестів. Завдяки цьому навчання не буде нудним. Користувач та користувачка будуть моніторити свою успішність та бачити прогрес.

Тести "Просте ЗНО" можна проходити й без Інтернету. Однак картинки у питаннях завантажуватися не будуть.  Так само як і теоретичні матеріали з вивчення тем.

Додаток "Складу ЗНО"

Складу ЗНО

У мобільному додатку є величезна кількість теоретичних і практичних матеріалів для підготовки до ЗНО, а також тестування. Є такі предмети: українська мова та література, історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова. За допомогою додатка можна легко та зручно готуватися до ЗНО чи НМТ, а також проходити тестування онлайн у будь-якому місці.

Яка особливість? Працює додаток лише за підключення до Інтернету.

Додаток "Хімія"

хімія

Мобільний додаток містить у собі періодичну таблицю, офлайн-доступ до інформації про хімічні елементи, таблиці розчинності, електронегативності елементів, серію металів реактивності, діаграму кислотної маси, зображення хімічних елементів, молярний калькулятор маси та ще купу можливостей для тих, хто вивчає хімію. Додаток допоможе зрозуміти періодичну таблицю та вирішувати хімічні рівняння.

Яка особливість? Додаток працює й без мережі Інтернет. Тож використовувати його переваги можна у будь-який час та у будь-якому місці.

Камера-калькулятор "Photomath"

photomath

Відомий мобільний додаток "Photomath", який допомагає вирішити математичні рівняння через фото. Треба просто відкрити камеру та обрати потрібне рівняння, після чого програма автоматично його порахує. У додатку також є теорія з математичних тем, у тому числі алгебри, геометрії, тригонометрії, статистики.

Яка особливість? Додаток не просто покаже рішення математичної задачі, а ще й пропише порядок дій, які були для цього зроблені. Та використовувати додаток та вирішувати рівняння можна лише з підключенням до Інтернету.

"Duolingo" для вивчення різних мов

Duolingo

Безкоштовний мобільний додаток та онлайн-платформа для вивчення іноземних мов "Duolingo". Безліч вправ, рекомендацій, лайфхаків для отримання знань з іспанської, французької, німецької, португальської, італійської або англійської мови.

Яка особливість? Навчання відбувається через гру. Користувач чи користувачка будуть вимовляти нові слова у додаток, власноруч писати нові слова, а допоможуть їм у цьому друзі Duo. Виконувати вправи у мобільному додатку та проходити тести можна навіть без доступу до Інтернету. Проте додаткові матеріали та особиста сторінка не будуть доступні для використання.

Цей матеріал створено онлайн-виданням "Рубрика" в межах програми "Український фонд швидкого реагування", яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання "Рубрика" і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

URRF IREX РУБРИКА

Рубрика:
eРубрика
3
21216

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: