fbpx
Сьогодні
Огляд 12:15 22 Жов 2020

Штепа на коні, конфузи Кличка і Черновецький з бабусями: топ-7 незвичайних і курйозних мерів України

English version here

25 жовтня мільйони українців по всій країні прийдуть на виборчі дільниці вибирати мерів і депутатів місцевих рад. Кандидатів у кожному регіоні хоч відбавляй: зелені і сині, жовті і червоні, старі і нові, скандальні і невідомі. Усе в руках кожного з нас.

При цьому за всю історію України було досить одіозних і багато в чому смішних градоначальників. Багато з них запам'яталися українцям надовго.

Напередодні виборів "Рубрика" вирішила зібрати топ-5 найбільш незвичайних мерів великих українських міст і розповісти про їх найрезонансніших історії.

Леонід Черновецький

Екс-мер Києва по праву вважається одним з найбільш одіозних, скандальних і дивних градоначальників за всю історію України. Цікавих, а іноді і неоднозначних ситуацій з "Льонею-космосом" хоч відбавляй.

Черновецкий

Почнемо з усім відомих "бабусь Черновецького". Мер запам'ятався тим, що на регулярній основі відправляв літнім жителям столиці продуктові набори, і не тільки перед виборами. У нього була ціла мережа такого блага по всіх спальних районах столиці.

"Не повіриш, я, коли був підлітком, приїхав у день виборів до бабусі на її прохання і відводив на виборчу дільницю, щоб вона проголосувала за Черновецького. Його люди щомісяця передавали їй пайки, давали 50-100 грн на хазяйські потреби і бабуся по совісті ніяк не могла в день Х не підтримати команду мера. Наша сім'я з цим нічого не могла вдіяти", — розповів "Рубриці" корінний киянин Іван.

Варто відзначити, що Черновецький в середині 2000-х був прихожанином секти "Посольство Боже", лідером якої був пастор нігерійського походження Сандей Аделаджа. Зараз же після низки кримінальних справ організація трансформувалася в Духовний центр "Відродження" Володимира Мунтяна.

Черновецкий

Особливі відносини на той момент у Черновецького були з міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком. Крім регулярних взаємних образ і докорів (Черновецький, наприклад, називав Луценко алкоголіком і прямо говорив, що той щодня випиває склянку горілки), одного разу конфлікт між чиновниками дійшов до бійки.

Як писали ЗМІ в далекому 2008 році, під час засідання Ради нацбезпеки Черновецький звинуватив Луценка в тому, що той нібито погрожував посадити сина мера Києва в тюрму і в обмін вимагав землю в столиці. А коли Віктор Ющенко і Балога залишили залу засідань, Луценко вдарив київського мера.

Також запам'ятався Черновецький багатьом українцями регулярними появами в нижній білизні, публічними заняттями спортом на турніках, ідеєю брати гроші за відвідування кладовищ і багатьом іншим.

Зараз же Черновецький живе в Грузії і досить успішно веде блог на YouTubе, де у нього вже є 129 тисяч підписників, а також сторінки у Facebook і Instagram. Там колишній мер обговорює як політику, так і психологію, релігію, дає поради, а також зізнається в любові до Грузії.

Віталій Кличко

Менш одіозним, але не менш цікавим став і нинішній мер Віталій Кличко. Нагадаємо, він керує містом з 2014 року і має найбільші шанси на перемогу на чергових виборах мера у 2020 році. Бабусі люблять його менше, ніж попередника, але без веселих історій за час його каденції не обійшлося.

Кличко

Ось найбільш яскраві та відомі вислови мера: 

  • "В мене вже питали п*ська… після деяких сенсаційних таких, знаєте, публікацій в ЗМІ…";
  • "У мене є два заступники, Чотири з якіх Вже місяць лежати в Кабінеті міністрів, якіх прізначіті Неможливо, не знаю чому";
  • "Я не ходил, с кабинета не смотрел, кабинет, кабинет для меня не важно. Я готов работать, главное, чтобы для эта работа была эффективной, а не там, где ты сидишь";
  • "Каждого из киевлян я прошу с пониманием ставиться к этой проблеме и просил бы также всех киевлян, точно также с особым, эм…., составляющей обратиться к проблеме теплосбережения, подготовке к земле";
  • "А сегодня в завтрашний день не все могут смотреть, вернее смотреть могут не только лишь все, мало кто сможет это делать";
  • "Встречался с многими милиционерами, которые погибли, с демонстрантами, которые погибли, и все задают вопрос…".

В цілому перші роки правління Києвом часто асоціювалися у українців з курйозними моментами. Наприклад, під час однієї із зустрічей з виборцями Кличко не зміг з першої спроби зробити вправу на турніку "вихід на дві", за що отримав прізвисько у одній з присутніх жінок — "сосиска".

Борис Філатов

Дуже незвичайними, а іноді і курйозними історіями запам'ятовується багатьом українцям діючий мер Дніпра Борис Філатов. Він, як і деякі колеги по списку, має найбільші шанси перемогти на виборах 25 жовтня.

Филатов

Відомий Філатов насамперед своєрідною і грубою манерою спілкування з виборцями. Наприклад, 25 вересня 2016 року Філатов обматюкав одного з депутатів місцевої ради:

"Ви поставили у себе на столі Prozorro Дніпро. А ви знаєте про існування системи Prozorro, яка за своїми даними нашу громаду ставить мало не на четверте місце в країні? Знаєте, чи ні, скажіть? Так? На**я ви питання такі задаєте, тупі?", — звернувся мер до депутата.

У середині травня 2018 року мер у своєму Facebook обматюкав депутата райради від партії УКРОП Тетяну Макабулу. Жінка обговорювала установку незаконних кіосків, як раптом з'явився Філатов і обклав жінку матом. "Та с*ка хоч ти загубися. Що ти мразіна зробила, коли в районі командувала, щоб нам поради давати? Вибачте за мою французьку", — написав Філатов.

Не склалося у Філатова і з нардепом від "Слуги народу" Олександром Дубінським, якого пов'язують з бізнесменом Ігорем Коломойським: "Я тобі ї*ало розіб'ю. Готуйся. І Беніна охорона тобі не допоможе", — написав в одному з коментарів Філатов.

До слова, під час баталій Дубинський сам не вибирав слова і в одному з постів він написав наступне: "Знежирений мер Дніпра Філатов видалив пост про відстріл собак і почав брехати, що це фейк. Боря, все і так вже знають, що ти довбо**об. Не треба виправдовуватися", — підкреслив Дубінський.

Филатов

Цікаво повівся Філатов щодо місцевих церков за часів початку карантину. Він пригрозив їм відключити світло і воду в разі, якщо ті не заборонять приходити парафіянам на богослужіння в церкві.

"Хочете сидіти без води і світла, з закладеними дверима і перекопаними дорогами? Ми вам все це забезпечимо. І не допоможе вам ніхто. Ні мої прекрасні відносини з Владикою Іринеєм, ні депутатське лобі, ні сам Господь Бог", — підкреслив мер Дніпра.

Неля Штепа

Ще один фігурант нашої добірки — одіозна мер Слов'янська з 2010 по 2014 рр. Неля Штепа. Як не дивно, але незважаючи на досить скандальну біографію Штепа має реальні шанси перемогти на місцевих виборах 2020 року.

"Мерське крісло, будинок на 12 кімнат, 300 суконь, 3 колишніх чоловіка і мрії про 4-го", — саме з таких слів починався сюжет телеканалу 1+1 у вересні 2013 року про скандальну градоначальницю Слов'янська, за кілька місяців до Майдану.

штепа

Власне саме весна 2014 року стала "зоряною" в особистій історії Штепи. Кульмінаційним моментом стала промова Штепи 9 травня в рідному Слов'янську, де вона закликала городян прийти на псевдореферендум про створення так званої "Донецької народної республіки".

Співпраця з бойовиками у Штепи тривала не дуже довго, уже в липні після звільнення міста українськими військами вона була взята під варту за звинуваченням в посяганні на територіальну цілісність країни, а також створенні терористичної організації.

За судовим процесом над Штепой стежила вся країна. Екс-меру довелося кілька років провести в СІЗО, але вже у вересні 2017 року суд відпустив її під домашній арешт.

З тих пір Неля Штепа стала поводитися скромніше, гучних і одіозних історій з її участю практично немає. На коні по центральній вулиці Слов'янська вона більше не пересувається, але на місцеві вибори 2020 року всі ж йде. І шанси зайняти крісло мера міста має дуже великі.

Володимир Сальдо

Окрема історія є і у екс-мера Херсона Володимира Сальдо. Відомий в регіоні політик і бізнесмен полетів відпочивати в Домініканську республіку, де був затриманий місцевими правоохоронцями.

Ситуація вийшла наступна. Володимира Сальдо затримали в кінці серпня 2016 року, нібито за викрадення людини. У мережі відразу ж з'явилося відео моменту затримання. Сам же екс-мер заявив, що викрадав не він, а навпаки, сам став жертвою викрадення.

За словами Сальдо, викрадачі протримали його в полоні 50 днів і вимагали викуп у розмірі 200 тисяч доларів. Викрадачі скористалися особистим телефоном українця і зв'язалися з родичами, після чого змусили їх передати права на ряд об'єктів нерухомості. Після того, як Сальдо звільнився з ув'язнення, організатор викрадення написав заяву в місцеву поліцію і звинуватив самого херсонця у викраденні.

Владимир Сальдо

Заплутана історія завершився 16 грудня 2016 року, коли Сальдо зміг повернутися додому звичайним рейсом. Зараз же екс-мер з позиції депутата місцевої ради намагається стати новим градоначальником Херсона.

Михайло Добкін

Саме мер Харкова став зіркою YouTube в Україні в середині 2000-х. Його знаменитий ролик 2006 року разом з Геннадієм Кернесом подивилися мільйони людей.

Якщо коротко переказати суть того "шедевра" — то кандидат на посаду міського голови Михайло Добкін в студії намагався записати звернення до городян. За камерою процесом керував його друг Геннадій Кернес, який в жорсткій і матірній формі намагався поліпшити ролик. Фраза "Міша, у тебе нудне обличчя, тобі ніхто грошей не дасть" надовго увійшла в народний побут.

Після зйомок один із співробітників технічного персоналу студії записав моменти з відео, що не увійшли в кінцевий ролик, і опублікував їх у відкритий доступ. Вийшло грубо, але запам'яталося надовго.

Михаил Добкин

До слова, вже у жовтні 2020 року ролик отримав несподіване продовження. Кандидат на мерське крісло Харкова і за сумісництвом глава ОДА Олексій Кучер зняв пародію на ролик і сам вжився в образ Добкіна, але в більш культурній формі спробував апелювати Геннадію Кернесу, який зараз має найбільші шанси на перемогу в гонці кандидатів.

В цілому Михайло Добкін — досить епатажна особистість. Він регулярний учасник різних ток-шоу, програм і дебатів, де практично завжди вступає в найзапекліші дискусії.

Руслан Марцінків

Цікаві моменти в біографії є ​​і у чинного градоначальника Івано-Франківська Руслана Марцінківа. Одне з улюблених ноу-хау його правління — організація регулярних "Хресних ход". У 2018 році, наприклад, він заявив, що Івано-Франківськ — це християнське місто і попросив городян не включати під час "ходи" музику.

Руслан Марцинкив

Ще одне скандальне рішення Марцінківа стосується виступу групи "Хамерман знищує віруси" у 2018 році. Музиканти разом з китайським хором "Дін-Дон" дали концерт в локації фестивалю Porto Franko у Палаці Потоцьких. Івент був закритою подією з обмеженням за віком 21+.

Після концерту деякі жителі Франківська обурилися зовнішнім виглядом, а також поведінкою музикантів, адже вони виглядали місцями сильно епатажно. Відреагував на обурення і Руслан Марцінків, який доручив освятити місце концерту представникам церкви.

"Після вчорашнього виступу в палаці Потоцького доручив Володимиру Гайдару освятити місце проведення заходів! Організатори, а це благодійний фонд Шевченко, гарантували дотримання моральних норм і християнських цінностей! Ми, звичайно, за проведення заходів, але не таких!", — написав мер у своєму Facebook.

Не любить Марцінків ромів і представників ЛГБТ-спільноти. Перших Марцінків хотів вивезти на Закарпаття, але після обурення серед активістів і правозахисників від ідеї відмовився.

Хоча в своїх словах нічого поганого не побачив. Його пряма мова під час одного з ефірів звучала так: "Цигани, ні, вірніше, особи циганської статі. Ми вже бус давали, вивезли їх у Закарпаття. Чого вони далі тут? ".

Начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій, який також був присутній на ефірі, повідомив, що 12 осіб відмовилися їхати. У відповідь Марцінків сказав: "Що значить відмовилися? А чого не спакували? Є поліція. До наступного вівторка повинні вирішити цю проблему. Ми вам автобус дали. Сказали автобус дати, поліція до мене приходила. Дали автобус. Чому не упакували і не відвезли? ".

3502

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: