fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 11:46 03 Кві 2018

Син Ігоря Сікорського: Наша родина дуже схвалює присвоєння імені батька аеропорту в Києві

Про якості характеру і продовження справи винахідника вертольота — в ексклюзивному інтерв'ю Сергія Сікорського

English version here

Сергій Сікорський за штурвалом. Фото з особистого архіву Сергія Сікорського

Сергій Сікорський за штурвалом. Фото з особистого архіву Сергія Сікорського

Здійснилося. Київрада проголосувала за присвоєння міжнародному аеропорту «Київ» (Жуляни) імені геніального українського інженера. Не без тривалих перипетій — понад рік до цього йшли розмови про такий крок для «Борисполя», але трудовий колектив «Жулян» першим підтримав ініціативу.

Ігор Сікорський увійшов у світову історію як автор перших багатомоторних літаків і вертольотів. Розробки цього легендарного киянина стали плацдармом для 90% сучасної авіації. Його вертольоти відразу почали застосовувати в безпекових, санітарних і поліційних цілях, таким чином зруйнувавши тогочасну думку про майбутнє повітроплавання як сфери розваг. Тільки за життя винахідника завдяки його вертольотам врятували понад півтора мільйона людських життів, що сам Сікорський називав своїм найважливішим досягненням.

Ми поспілкувалися з 93-річним сином видатного винахідника — Сергієм Сікорським, який проживає в Аризоні й, попри свій солідний вік, вражає своєю відкритістю, життєвим настроєм і мудрістю. Більш того, він і зараз працює. Сергій Ігорьович — сам льотчик, в минулому віцепрезидент, а нині консультант всесвітньо відомої компанії Sikorsky Aircraft. Він легко погодився на інтерв'ю в перерві між зустрічами, сказавши, що уважно стежить за тим, що відбувається в Україні.

«БАТЬКО БУВ ГОРДИЙ, ЩО НАРОДИВСЯ В КИЄВІ»

— Торік найбільшому технічному університету України — КПІ — було присвоєно ім'я Ігоря Сікорського. Тепер — ще й другий за величиною аеропорт Києва. Чи підтримує Ваша сім'я зв'язок з Україною? Слідкуєте за тим, як знову прокидається інтерес до імені вашого батька?

— Так звичайно. Мені дали знати з Києва, що пройшло рішення перейменувати один з двох аеропортів і зробити там меморіал Сікорського.

Наша родина дуже схвалює цей крок. Ми дуже раді, що в Україні є багато людей, які пишаються, що Ігор Іванович народився і навчався у вашій столиці. Я прекрасно пам'ятаю, що батько був гордий, що народився в Києві, і неодноразово це підкреслював.

Игорь и Сергей Сикорский

Ігор Сікорський з сином Сергієм. Фото з особистого архіву Сергія Сікорського

«ДОЛЯ ДОМУ СІКОРСЬКИХ НА ЯРОСЛАВОВОМУ ВАЛУ — РІШЕННЯ КИЄВА ТА УРЯДУ»

— Чи знаєте про стан сімейної садиби на Ярославовому Валу в Києві? Зараз історична будівля знаходиться в зруйнованому стані. Рік тому вона була повернута державі, і громадськість регулярно порушує питання про створення там музею. Чи немає бажання у Вашої сім'ї доєднатися до цього процесу?

— Я бував там часто, коли відвідував Київ. Спеціально виїжджав до садиби. Будинок, звичайно, сильно зруйнований. І зараз все впирається в питання фінансування. Знаю, що пропонуються різні варіанти — або повна реконструкція цього будинку, або знести будинок і на місці фундаменту побудувати нову будівлю, яка була б музеєм. Але в будь-якому випадку обидва рішення коштуватимуть серйозних грошей.

Ми, сім'я Сікорського, дуже цікавимося станом садиби. Але можемо дивитися на це тільки, як на спектакль. Тому що питання долі цієї пам'ятки повинно бути рішенням міста Києва та уряду.

Мені зараз 93 роки, і все нове я починаю дуже повільно і рівномірно. З Божою допомогою, можу поклопотатися ще 5-6 років. Не хочу брати на себе занадто багато непосильної відповідальності, тим більше це не в моїх повноваженнях. Але ми готові підтримувати все, що потрібно, і все, що резонно.

До речі, в Політехнічному університеті в Києві є прекрасна виставка, присвячена життю і роботі Ігоря Івановича Сікорського. Тобто саме там вже існує хороша історична база і початок для музею. У них багато оригінальних і ексклюзивних експонатів. Приблизно 15 років тому вони зв'язалися з нами — на їхнє прохання завод «Sikorsky Aircraft» і наша сім'я відіслали їм багато матеріалів, сотні фотографій, моделі найважливіших літаків, які тато тут побудував в Америці. Я там ще не був. Але сподіваюся ще обов'язково поїхати в Київ, відвідати Політехнічний музей і побачити цю експозицію.

Дом Сикорских в Киеве

Будинок Сікорських в Києві на вулиці Ярославів Вал 15-Б знаходиться в напівзруйнованому стані. Фото SergeyUA / Panoramio

«ВЖЕ 40 РОКІВ БІЛИЙ ДІМ ЛІТАЄ ТІЛЬКИ НА ЛІТАКАХ СІКОРСЬКОГО»

— Ви єдиний, хто з дітей продовжили справу свого батька? Чи є продовжувачі серед уже ваших дітей, онуків?

— Продовження справи — це, звичайно, дуже складне питання. Батько сам говорив завжди нам: «Якщо вибираєте професію — вибирайте те, що вам до душі. Якщо робота цікава для вас — вона буде успішна». У Ігоря Івановича було 4 синів. Я — старший і єдиний, хто пішов в авіацію. Інші сини обрали собі інші професії, які нічого спільного з нею не мають.

Є один онук, який теж льотчик. Теж вдало, любить і розвиває кар'єру в цій сфері. Але всіх інших родичів авіація не цікавить.

Игорь Сикорский с командой у модели летательного аппарата S-29. Фото из личного архива Сергея Сикорского

Ігор Сікорський з командою біля моделі літального апарату S-29. Фото з особистого архіву Сергія Сікорського

— Фірма «Sikorsky Aircraft» є в США однією з кращих в справі створення вертольотів. Читала, що на вертольотах «Sikorsky» літають президенти США. Можна докладніше про це?

— Я можу сказати, що, починаючи з президента Ейзенхауера, Білий дім вже 40 років літає тільки на літаках Сікорського. І це для нас, звичайно, дуже позитивно і цікаво. Зараз Білий дім готує нове замовлення, щоб останні моделі літаків «Sikorsky» вступили в його ескадру. Якщо все складеться, ми будемо виконувати замовлення ще 10-20 років.

— Як функціонує фірма «Sikorsky Aircraft» зараз?

— Приблизно половину наших замовлень складають різні цивільні вертолітні лінії, а друга — припадає на військові замовлення — армійські вертольоти, знамениті вертольоти black hawk і, звичайно, ціла колекція нових машин, деякі з яких ми вже випускаємо в цивільну авіацію. Наприклад, «S-76» на 12 пасажирів, і це дуже вдала машина, яка добре продається. Зараз проводимо дослідницькі програми нового потужного вертольота, який коли-небудь був побудований в Америці. Це буде машина зі злітною вагою приблизно в 40-45 тонн. Тобто це вже гігант.

«ІГОР СІКОРСЬКИЙ БУВ ЗАКОХАНИЙ У СВОЮ СПРАВУ І ПРАГНУВ ВИПЕРЕДИТИ ЧАС НА ДЕСЯТИЛІТТЯ»

— Про Вашого батька кажуть, як про людину, яка вміла не просто мріяти, вигадувати, а й втілювати свої революційні ідеї в життя. Скажіть, в чому, як Ви вважаєте, секрет його успіху?

— Я особисто переконаний, що Ігор Іванович Сікорський був рідкісним генієм. Думаю, якби він був хірургом — то видатним. Якби інженером мостів або міст — то теж лише першокласним. Він полюбив авіацію. І, звичайно, вступивши в цю сферу, блискуче там працював. Ігор Сікорський був закоханий у свою справу і завжди прагнув випередити час мінімум на одне, а то й два, десятиліття вперед.

Наприклад, коли він створював ці могутні повітряні кораблі для авіаліній «Pan American Airways», то тому, що був переконаний — після війни цивільна авіація буде розвиватися, польоти через океан стануть технічно можливими та популярними. І він почав розробки ще до початку Другої світової війни. Уже створював ці літаки, з якими Pan American відкрив перші авіалінії з Америки до Європи. Коли працював над великими літаками для авіаліній, у нього вже була іскра, проєкт в голові «побудувати вертоліт». Він почав працювати над ним в 1932-33 році й також відчував, що настав час для такої машини. Хоча йому ніхто не вірив і навіть підіймав на сміх, він наполегливо вечорами вдома працював над своєю ідеєю. Ігор Іванович мав унікальну здатність відчувати, що буде потрібно через 20 років.

Игорь Сикорский

Ігор Сікорський біля вертольота. Фото з особистого архіву Сергія Сікорського

— А яка у Вас мрія?

— Важко сказати, те, про що я мріяв — збулося. Коли мені було 10-12 років, вже був впевнений, що буду льотчиком. Я хотів літати, бути командиром літака. Під час Другої світової війни я теж був у військовій службі та працював у вертольотах. Моя мрія була завжди — возитися з авіацією і вертольотами.

— Хотіли б щось побажати Україні?

— Так, бажаю, щоб проблеми, які існують зараз у вашій країні, якнайшвидше розв'язалися. Україна має дуже великі можливості. Зокрема серйозні авіаційні промисловості та потенціал до зростання. Скажімо, на заводі «Антонов» розробляють і випускають першокласні літаки. Сподіваюся, що це буде тривати та розвиватися.

5
5790

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: