fbpx
Сьогодні
Екорубрика 23:08 17 Бер 2022

Мовчання може стати вибухонебезпечним: чому уряди мають зупинити російський ядерний тероризм

English version here

Станом на 17 березня і Чорнобильська, і Запорізька АЕС залишаються під контролем Росії. Своїми терористичними діями Росія порушила всі сім стовпів атомної безпеки МАГАТЕ. Російські війська тримають персонал у полоні, відключають електроенергію та обстрілюють захисні споруди, створюючи таким чином загрозу витоку радіації.

Українські громадські організації з експертизою у сфері атомної енергетики на своїй пресконференції 11 березня вимагають міжнародного визнання військових дій Росії як першого випадку ядерного тероризму. Під час брифінгу для ЗМІ п'ятеро експертів пояснили, чому зберігається величезний ризик, і закликали уряди діяти.

Протягом сімнадцяти днів армія агресора продовжує експлуатувати Чорнобильську атомну електростанцію (АЕС) як свою тимчасову базу на території України. Хоча три наявні реактори не працюють, об'єкт залишається величезним комплексом із трьома сховищами відпрацьованого ядерного палива та різними майданчиками з радіоактивними відходами.

Російська армія досі тримає в заручниках персонал АЕС, повідомив засновник ГО «Європейський інститут Чорнобиля» Валерій Коршунов. Умови їхнього утримання є важкими, їх можна порівняти з рабством. Це призводить до недоїдання персоналу, відсутності належної ротації змін, виникнення проблем зі здоров'ям, відсутності опалення та відсутності свіжого одягу, що є першочерговим для працівників на радіоактивних майданчиках.

«До нас звернулися родичі працівників станції, які відтоді — 17 днів — перебувають на станції, без заміни, працюють без належного сну, харчування та медичної допомоги під дулом російських військових. Більшість із них не вірять, що зможуть повернутися зі станції живими. Я закликаю представників МАГАТЕ та ЄС відвідати місце та на власні очі побачити, що відбувається», – каже Валерій Коршунов, засновник ГО «Європейський інститут Чорнобиля».

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) й Американське ядерне товариство вважають, що нинішній стан АЕС не становить жодної загрози для населення. На жаль, обидві установи, схоже, применшують ризики. При детальному вивченні середовища було виявлено підвищений рівень радіації поблизу об'єкта. Однак російські чиновники приховують цю інформацію та намагаються дезінформувати міжнародне співтовариство.

«Росія брехала про велике та мале, про кожну подію у цій сфері. Ситуація не підконтрольна Україні та МАГАТЕ. Ми вимагаємо звільнення українських АЕС від російських військ і визнання їх дій ядерним тероризмом», — додав Коршунов.

З технічної боку в сховищі відпрацьованого ядерного палива №1 (СВЯП-1) розміщено понад 20 тис. тепловиділяючих збірок ядерних реакторів РБМК. Для розсіювання тепла від паливних збірок необхідно охолодження, яке забезпечується завдяки безперебійному перекачуванню води. Тепер охолодження немає, оскільки російські військові знеструмили станцію 9 березня, а аварійні дизель-генератори можуть працювати лише 48 годин. За таких обставин створити безпечне середовище для обладнання стає майже неможливим.

«Якщо на Чорнобильській АЕС не буде забезпечено роботу всіх систем контролю та безпеки, теперішній персонал, серед якого є ліквідатори, змушений буде фізично обстежити ядерні об'єкти, зазнавши при цьому радіаційного опромінення. Як ті, хто пережив Чорнобильську катастрофу, ми знаємо: залежно від рівня опромінення це або швидка жахлива смерть, або дуже повільна жахлива смерть. Будь ласка, досить ядерних катастроф!», – закликають у розпачі родичі та члени сімей заручників на Чорнобильській АЕС.

«Відсутність вентиляції призводить до накопичення радіоактивного водню. Якщо він досягає концентрації 4%, може статися вибух водню. Другий момент: якщо басейн вийде з ладу, а вода зникне — виникне ланцюгова реакція, яка призведе до того, що оболонки розплавляться, зруйнується фізичний бар'єр між радіоактивними частинками та навколишнім середовищем», – розповідає Ольга Кошарна, експерт з атомної енергетики, яка раніше працювала в Держатомрегулюванні України.

Щодо Запорізької АЕС, то ми спостерігаємо безпрецедентний факт ядерного тероризму, перший випадок в історії. Обстріли систем радіаційного захисту є невимовним звірством, оскільки жодна з АЕС не була розроблена для надзвичайних умов війни. З огляду на те, що протягом багатьох років працювали шість реакторів, а 2 із 6 діють зараз, Запорізька АЕС викликає навіть серйозніші занепокоєння, ніж Чорнобиль. 

За словами українського атомного оператора "ЕнергоАтом", російські військові замінували прибережний бік АЕС. У результаті вибухівку провезли безпосередньо біля об'єкта, а такожд унеможливило повернення об'єкту українцям через небезпеку. Понад те, це ускладнює подальшу роботу персоналу АЕС.

«Немає жодного контролю з боку ядерних регуляторів. Вони не можуть безпосередньо стежити за тим, що відбувається. Ми також бачимо рух російської армії до Південноукраїнської АЕС з можливістю розвитку подібного сценарію, якщо вони прорвуться. Але справжній кошмар – це перспектива боїв біля Рівненської АЕС, де два з чотирьох реакторів — старішої конструкції: без захисної оболонки, і є набагато вразливішими», — сказав Ян Гаверкамп, старший експерт із ядерної енергетики та енергетичної політики Greenpeace. 

Військові дії Росії ставлять під загрозу не лише Україну, а й Європу та їхні власні території. Станом на 4 березня модель потенційного поширення радіоактивного матеріалу на основі поточних умов вказувала на те, що першими від викиду постраждають Росія та Білорусь. 

«Обстріли, що призвели до серйозних пожеж на Запорізькій АЕС, вплинуть не лише на прилеглу територію, а й на навколишні країни. Історія показує, що Чорнобильська аварія призвела до поширення забруднення на багато країн і регіонів. Наприклад, у моєму рідному місті в Швеції була у 200 разів вища радіоактивність, ніж у Чорнобилі, хоча він розташований за 1400 км», – розповідає Лембіт Шівер, засновник і технічний директор Cosmic Shielding Corporation у США. 

Своїм масштабним актом ядерного тероризму Росія порушила численні міжнародні угоди щодо використання ядерної енергії, три резолюції ООН і всі сім основ ядерної безпеки та безпеки МАГАТЕ. 

Фізична цілісність об'єктів порушена, обладнання не працює нормально, а оперативний персонал, як повідомляється, фізично та психологічно виснажений. Також – відсутність стабільного електропостачання, порушення логістики на окупованій території, відсутність зв'язку з регуляторами. Ефективний виїзний і в'їзний радіаційний моніторинг відсутні повністю.

Цей кричущий напад на українську енергетичну інфраструктуру дає Україні підстави передати справу до міжнародного суду. На думку експертів, і ООН, і МАГАТЕ не мають потужних важелів впливу на ситуацію. Натомість може бути корисним звернення до урядів ядерних держав.

«Ми повинні пам'ятати, що МАГАТЕ створено для просування ядерної промисловості, і говорити про ризики – це складна ситуація для них. Тому ми скоріше маємо надію на уряди держав, які працюють у ядерній сфері, і очікуємо, що такі великі держави, як Китай та Індія, Бразилія, Південна Африка, приєднаються до європейських держав для спілкування з Москвою», – розповідає Олексій Пасюк, експерт з охорони навколишнього середовища ГО «Екодія». 

Усі п'ять експертів одноголосно погодилися з необхідністю виключити Росію з усіх ядерних союзів і подати до суду на країну за небачений раніше акт ядерного тероризму. Вони закликають уряди чинити більший тиск на Росію, щоб вона вивела свої війська з України без шантажу та обману з боку чиновників країни.

Бекграунд

Близько 15:00 24 лютого російські війська захопили Чорнобильську АЕС, очевидці кажуть, що бачили і солдатів у білоруській формі. Військові взяли в заручники персонал АЕС, зміна якого почалася о 21:00 23 лютого. 9 березня об'єкт був відключений від електропостачання 750 кВ. 3 березня 2022 року російські війська артилерійськими пострілами пошкодили деякі будівлі Запорізької АЕС, найбільшої АЕС Європи, та заклали міни навколо об'єкта. 10 березня Росія розбомбила лабораторію ядерних досліджень у Харкові з реактором. Україна неодноразово просила ООН і НАТО закрити небо над українськими ядерними об'єктами, але безрезультатно. Станом на 11 березня на Чорнобильській АЕС не було електроенергії.

1652

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: