fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 17:45 26 Гру 2022

Продовольча безпека: створюємо екоферму на маленькій ділянці

Ефективне високоврожайне вирощування городини можливе навіть на власній невеликій присадибній ділянці з застосуванням підходів пермакультури та ефективних мікроорганізмів.
  • Категорія: вплив війни
  • Проблема: забруднення ґрунтів, скорочення врожаю
  • Рішення: Розумні грядки

Розумні грядки – це грамотний підхід до процесу вирощування городніх культур, який об'єднує принципи органічного землеробства і можливість надати своїй ділянці естетично привабливий вигляд. 

5 перших кроків

  1. Проаналізуйте вихідні умови: тип та ступінь деградованості ґрунту, кліматичні умови, наявність багаторічних рослин та інше сусідство на ділянці.
  2. Оберіть для висадки районовані, стійкі до шкідників, високоврожайні культури.
  3. Розплануйте висадку із врахуванням принципів пермакультури: "високі грядки", а також принципи "доброго сусідства" обраних культур.
  4. Відходи утилізовуйте шляхом мульчування та компостування безпосередньо на грядці, щоб збагачувати ґрунт.
  5. Використовуйте мікрокрапельний полив.

Детальніше

Ефективне високоврожайне вирощування городини можливе навіть на власній невеликій присадибній ділянці з застосуванням підходів пермакультури та ефективних мікроорганізмів. При цьому базове формування такої "розумної" грядки потребує зусиль та часу, які потім покриваються економією трудовитрат та коштів під час безпосереднього вирощування корисних овочів.

Пермакультурний спосіб полягає у створенні ефективних грядок замкненого циклу. За такого підходу рослини ростуть у максимально природних умовах, без застосування пестицидів і мінеральних добрив. Основним завданням "розумного" землеробства є створення саморегульованої екосистеми, яка внаслідок симбіозу живих організмів автономно забезпечує власні потреби та переробляє відходи.

Джерело: Рубрика

12

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: