fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 22:35 25 Січ 2023

Виростити з жолудя дуб в домашніх умовах: екорішення

Найкраще збирати жолуді в середині осені, коли жовте листя на дубі ще не до кінця облетіло.
  • Категорія: рослини
  • Проблема: зникнення зелених зон
  • Рішення: Саджанці з жолудів

Саджанці — молоді рослини, що їх вирощують у розсадниках із сіянців або живців для створення лісів, садів, ягідників та для озеленення населених пунктів.

5 перших кроків

  1. Зберіть жолуді під здоровим і красивим дубом.
  2. Наберіть воду в таз і опустіть в неї жолуді. Всі жолуді, які спливуть, викиньте – вони зіпсовані й не дадуть паростків.
  3. Візьміть пластиковий пакет і приблизно наполовину заповніть його деревною стружкою і мохом в рівних пропорціях. Жолуді помістіть у пакет і приберіть його в холодильник.
  4. Посадіть пророслі жолуді в окремі горщики або контейнери. 
  5. Висадіть розсаду навесні у відкритий ґрунт.

Детальніше

Найкраще збирати жолуді в середині осені, коли жовте листя на дубі ще не до кінця облетіло. Зрілі жолуді мають бути жовтувато-коричневими з невеликим зеленим відтінком. Капелюшок має легко зніматися з плоду. 

При постійній вологості й температурі +4 в холодильнику жолуді будуть перебувати у стані сплячки. Якщо зберігатимете їх при кімнатній температурі, вони просто висохнуть і загинуть. Регулярно перевіряйте жолуді в холодильнику. Через 40–50 днів зберігання мають з'явитися корінці. Використовуйте для висадки якісний садовий ґрунт. Полийте посадки. Слідкуйте за тим, щоб земля не висихала. Горщики з паростками розмістіть на найбільш освітленому підвіконні.

Найкращий кандидат для пересадки матиме зріст 10–15 см, здорові дрібні зелені листочки, біле коріння і добре розвинений основний корінь. Висаджуйте дуб у добре освітленому місці якомога далі від трубопроводів та ліній електропередач.

Підготуйте місце. Зніміть шар землі в колі діаметром близько метра. Перекопайте ґрунт на глибину 25 см, щоб не залишилося великих грудок землі. Якщо земля суха, полийте її. Викопайте ямку, глибина якої має бути такою ж, як основний корінь саджанця. Пересадіть дубок. Акуратно засипте яму землею і злегка утрамбуйте. Полийте рослину. Землю навколо дуба викладіть шматочками кори, щоб вона залишалася вологою, а бур'яни не проростали.

Джерело: Рубрика

332

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: