fbpx
Сьогодні
Небайдужа 12:25 16 Чер 2023

SafeWomenHUB: як працює жіноча платформа соціальної та психологічної допомоги

Невідкладна допомога від психологинь та соціальних працівниць стає все важливішою у воєнний час. Як працює Платформа SafeWomenHUB, створена на підтримку постраждалих від війни жінок та дівчат — дізнавалась “Рубрика”.

English version here

У чому проблема?

За даними ООН, станом на квітень 2022 року в Україні переселенцями стали майже 13 мільйонів осіб, з яких понад 5,2 мільйона виїхали за межі України. Гуманітарна катастрофа в окупованих та прифронтових містах і селах особливо вплинула на життя жінок і дівчат, особливо — жінок з дітьми. 

Гендерно зумовлене насильство щодо жінок та дівчат як у приватних, так і в громадських місцях загострюється під час масштабних конфліктів. Сексуальне та інші форми насильства щодо жінок є беззаперечними факторами ризику для психічного здоров'я та психосоціального добробуту в умовах війни. 

Яке рішення?

У квітні 2022-го року Міжнародний благодійний фонд "Українська фундація громадського здоров'я" створив SafeWomenHUB — платформу для надання невідкладної психологічної, соціально-правової та гуманітарної допомоги жінкам та дівчатам, які постраждали внаслідок війни. Мета ініціативи — підвищення обізнаності дівчат щодо запобігання різним формам насильства, в тому числі сексуальному насильству.

безкоштовні психологічні консультації для жінок

Ілюстрація із соцмереж SafeWomenHUB

У чому суть?

Платформа SafeWomenHUB забезпечує доступ жінок та дівчат, які постраждали від воєнних дій в Україні, до психологічних, соціальних та юридичних послуг. 

Психологині та соціальні працівниці платформи стабільно надають психологічні та соціально-правові консультації жінкам та дівчатам. Платформа також реагує на потреби жінок та дівчат, у тому числі дислокованих всередині країни та за кордон, які пережили сексуальне насильство або експлуатацію.

SafeWomenHUB допомагає п'ятьом групам постраждалих або тих, хто перебуває в зоні ризику:

  • Жінки, кризова життєва ситуація яких посилилась у зв'язку з воєнними діями в Україні.
  • Жінки, які тимчасово змінили місце проживання в Україні та потребують підтримки.
  • Жінки, які виїхали за кордон у пошуках прихистку та потребують підтримки.
  • Жінки, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях України.
  • Жінки, які постраждали від сексуального насильства, вчиненого військовими країни-агресорки.

Як це працює?

Психологині SafeWomenHUB консультують за різними запитами. Серед них — наслідки пережитого насильства (сексуального та домашнього), біль втрати, адаптація до нового місця проживання, порушення сну, проблеми у стосунках з дітьми та навіть ПТСР.

Та крім психологічної допомоги, у хабі допомагають вирішувати й різні нагальні питання. Соціальні працівниці консультують жінок щодо оформлення статусу ВПО, пошуку житла, працевлаштування, отримання матеріальної допомоги та навчання дітей.

пільги для дітей ВПО

Ілюстрація із соцмереж SafeWomenHUB

Психологічну допомогу надають телефоном, онлайн та у живому форматі в Києві та Київській області, Львові, Закарпатті (для ВПО та під час евакуації) та біженкам, які знайшли прихисток у країнах Європейського Союзу.  

Кейс-менеджер та соціальні працівниці платформи обробляють запити й проводять онлайн-консультації щодо отримання статусу ВПО та біженця, гуманітарної допомоги, пошуку житла, транспортування у координації з іншими постачальниками гуманітарних послуг та евакуаційними центрами/волонтерами. 

Фахівчині Платформи SafeWomenHUB постійно публікують інформаційні пости та відео, спрямовані на зниження ризиків гендерно зумовленого насильства, торгівлі людьми, сексуальної експлуатації.  

"Допомога кожній окремій жінці індивідуальна залежно від запиту клієнтки та від її стану. Інколи достатньо консультацій психолога, інколи доводиться долучати соціального працівника, наприклад у питанні працевлаштування або пошуку тимчасового прихистку. Якщо бачимо потребу, то перенаправляємо до інших суб'єктів, частіше за все це медичні заклади, наприклад перенаправлення до лікаря-психіатра", — пояснює координаторка Платформи SafeWomenHUB Ганна Лемешко. 

Щоб втілити й підтримувати роботу платформи, об'єднали зусилля кілька міжнародних організацій:

  • Структура ООН Жінки в Україні надала технічну підтримку;
  • Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об'єднаних Націй (WPHF) надав фінансову підтримку;
  • Платформу впроваджують та фінансують Міжнародний благодійний фонд "Українська фундація громадського здоров'я" та Представництво HealthRight International (Право на здоров'я) в Україні.

Який запит на допомогу? 

За рік роботи Платформи SafeWomenHUB фахівчині надали 11 714 індивідуальних консультацій та послуг (5343 — психологічного та 6371 — соціально-правового характеру) для понад 5 900 жінок та дівчат. 

Останнім часом збільшився рівень запитів через домашнє насильство, найчастіше — психологічне. Фахівці платформи розповідають, що трапляються й запити на юридичну консультацію через проблему насильства.

SafeWomenHUB

Ілюстрація із соцмереж SafeWomenHUB

"Зросли звернення щодо соматичних захворювань, але з нахилом на тривожний стан з цього приводу. Клієнтки звертаються через проблеми в сім'ї. Найчастіше через зраду чоловіка та проблеми у вихованні та поведінці дітей. І також є запити щодо залежностей. У цих випадках після консультації перенаправляємо клієнтів до колег по роботі з залежностями. Збільшилися запити по втраті, як у зв'язку з воєнними діями, так і за інших обставин, — перераховує координаторка Платформи SafeWomenHUB. Також звертаються щодо виїзду з територій, окупованих з 2014 року".

Побільшало клієнток з психічними розладами. Як пояснюють фахівці платформи, це переважно ті клієнтки, яким не стає легше попри ліки, призначені фахівцем. Люди починають шукати інші шляхи допомоги собі та стабілізації власного стану. 

"Також стає більше клієнток, які мають суїцидальні думки. Запити залежать і від подій, які відбуваються в країні, — говорить Ганна Лемешко. — Наприклад, коли в інтернет потрапило відео страти військового, був бум звернень клієнток, які подивились це відео і перебували у стані гострого стресу". 

Як звернутися за допомогою?

На платформу SafeWomenHUB можна звернутись: 

  • написавши письмове звернення, через сторінки Facebook та Instagram
  • зателефонувавши кейс-менеджерці Платформи за номером +38 066 900 4018, 
  • можна зателефонувати напряму за номерами телефонів психологам та соцпрацівникам платформи, їхні візитівки розміщено на сторінках SafeWomenHUB у соцмережі.

Запит на допомогу можна надіслати в будь-який час. Фахівці консультують з 9:00 до 18:00 (понеділок п'ятниця).

Послуги SafeWomenHUB безоплатні та конфіденційні.

1462

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: