fbpx
Сьогодні
Що відбувається 13:00 03 Сер 2020

Готується до війни: чому Москва стягнула 80 тисяч солдатів до кордону з Україною і що буде далі

Фото Getty Images

Росія зосередила поблизу українських кордонів повноцінну армію. Вторгнення ж до Києва для Москви лише питання часу. Адже РФ посилено готується до майбутньої війни і на найближчих навчаннях "Кавказ-2020" пропрацює план атаки на Україну.

Саме з такою страхітливою заявою виступив глава Служби зовнішньої розвідки (СЗР) нашої країни Валерій Кондратюк. "Рубрика" ж розібралася, чи варто українцям панікувати і що робити далі.

Росія стягнула війська?

Справжньою інформаційною бомбою став опублікований на сторінках "Дзеркало тижня" текст глави СЗР Валерія Кондратюка. Він всерйоз стверджує — Росія готується до майбутньої війни з Україною. Підготовка йде повним ходом, а поблизу Донецької, Луганської, Харківської, Чернігівської, Херсонської та Одеської областей зосереджена повноцінна армія.

Ось основні тези, які озвучив Кондратюк:

  • На кордонах стоять 80 тисяч солдатів РФ. Це 20-я армія — вже практично сформована, включаючи дві дивізії загальною чисельністю близько 24 тисяч чоловік; 8-а армія — близько 45 тисяч осіб з урахуванням 1-го і 2-го армійських корпусів на тимчасово окупованих територіях Донбасу; 22-й армійський корпус — об'єднання у складі берегових військ ВМФ РФ, налічує 9 тисяч військовослужбовців;
  • Москва вкладає величезні суми в оновлення власних збройних сил. Відсоток модернізації всіх видів збройних сил зростає на очах;
  • У 60 кілометрах від українського кордону зосереджена нова військова база (недалеко від Ростова);
  • Навчання "Кавказ-2020" (пройдуть у вересні) — спроба відпрацювати план захоплення України. Загальна кількість військ складе як мінімум 120 тисяч військовослужбовців, 3 тисячі бойових броньованих машин, близько 300 літаків, 250 гелікоптерів, 50 кораблів і до 5 підводних човнів.
  • За даними розвідки, вторгнення на територію восени цього року не буде, але в перспективі більш ніж реально (тобто вже з 2021 року).

війська росія

Що стримує Росію від атаки прямо "завтра"? Як упевнений головний розвідник, це майбутні вибори в США, падіння цін на нафту і газ, надії на посилення проросійських сил в Україні перед місцевими виборами восени 2020 року.

Чи це правда і що чекає на українців

Агресивними намірами з боку РФ нікого не здивуєш, особливо в Україні. Проте, публікація повноцінного аналітичного тексту від глави СЗР змушує задуматися. Що це може означати?

Опитані "Рубрикою" експерти впевнені, у цього матеріалу може бути кілька підтекстів.

Перший — запустити інформаційну хвилю і актуалізувати тему з присутністю російських військ біля кордону. Банально, щоб "про це ніхто не забував" і питання не йшло з порядку денного. Тобто інформація більше для внутрішньої, української аудиторії.

Другий — Володимир Путін і його оточення дійсно готуються до майбутньої війни. І коли "вирішити" питання з Україною дипломатичним шляхом не вийде, Москва піде вже ва-банк, повномасштабною війною як мінімум на південний схід. Саме тому у СЗР вирішили показати як українцям, так і росіянам, що вони обізнані про підготовку до війни.

У кожної з версій є свої прихильники. Наприклад, експертка міжнародного центру по боротьбі з кремлівською пропагандою Continental European Union Club Ольга Курносова впевнена, заява Кондратюка не несе жодної нової інформації. Про те, що Росія озброюється і оновлює свою армію, відомо вже не перший рік.

"Москва давно перекидає армію на західний кордон. Там є місця дислокації, військові бази. І так, Кремль використовує регулярні військові навчання як інструмент залякування, шантажу для досягнення політичних цілей. При цьому хочу спростувати деякі твердження глави СЗР. Наприклад про те, що на Донбасі стоять регулярні війська РФ — на постійній основі їх немає.

Що стосується мілітаризації Криму — там дійсно багато військ, але сказати, що це одна суцільна військова база, я не можу. Також не думаю, що Росія прямо найближчим часом готова атакувати Україну. Москва налаштована на зняття санкцій, тому зацікавленості в тому, щоб різко почати війну проти Києва, у неї немає", — пояснила "Рубриці" Курносова.

війська росія

Фото Getty Images

Трохи іншої думки дотримується міжнародник Василь Лаптійчук, який спеціалізується на вивченні російської агресії. На його думку, війна з РФ — питання часу. Незалежно від влади в Кремлі, Москва буде налаштована на вторгнення до Києва. А зараз, як вважає Лаптійчук, для цього більш ніж сприятливі умови.

"За задумом, як і в попередні рази, РФ спробує віроломно і швидко захопити частину території, а потім спільно зі "стурбованими європейськими лідерами" посадити за "стіл переговорів" українське керівництво. Власне, за цим столом кожен раз і завершується російської перемогою черговий акт міжнародної агресії. Молдова, наприклад, сидить за цим "столом" вже років 20 і буде сидіти, поки або не відмовиться від окупованої території або підпише акт капітуляції начебто Мінських домовленостей.

Україна у війні з Росією не має союзників. Щоб вижити, вона повинна спиратися тільки на власні ресурси і може розраховувати, крім "занепокоєння" з боку світових потуг, на скромну військово-технічну і фінансову допомогу з боку деяких країн. Охолодити запал кремлівських джигітів може тільки висока мобілізаційна готовність українського суспільства і готовність армії воювати до останнього", — роз'яснив" Рубриці "Лаптійчук.

Що ж маємо в підсумку? Панікувати прямо зараз точно не треба.

Росія, як на думку експертів, так і СВР — у найближчі місяці нападати не буде. Для цього є відразу кілька важливих причин. При цьому потрібно розуміти, що війська на кордоні з Україною (навіть якщо вони не в повній боєготовності), також як і плани Москви щодо окупації Києва, нікуди не зникнуть.

24375

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: