fbpx
Сьогодні
Що відбувається 15:10 11 Лис 2023

Рік свободи: день звільнення Херсона у 12 фото "Рубрики"

11-го листопада 2022-го року українські збройні сили звільнили окупований Херсон. Майже вісім місяців місто було під російським триколором. Місцевих викрадали, катували, залякували і вбивали. Але, попри все, херсонці не здавались. Вони закопували українські прапори біля своїх будинків та ховали де тільки могли, щоб одного дня дістати їх знову й урочисто розгорнути над своїм домом. "Рубрика" згадує, яким був день звільнення Херсона і ділиться своїми спогадами у дванадцятьох найкращих фото.

24-го лютого 2022-го російські війська увійшли в Херсонську область. 1-го березня — окупували Херсон. З перших днів мережею ширились відео, як люди без жодної зброї стають просто перед ворожими танками. Як цивільна жінка радить російським військовим покласти насіння соняхів у кишені, щоб після їхньої смерті тут бодай проросли квіти. Як площі Херсона заповнювали люди з синьо-жовтими прапорами, що продовжували стояти за своє попри розгони мітингів, застосування росіянами сльозогінного газу та, звичайно, арешти.

Але 11-го листопада люди змогли нарешті вийти з українськими прапорами без ризику загинути за те, ким вони є. І вони це, звичайно, зробили. На вулиці міста вийшли всі, був змушений ховатись, щоб вижити. Всі, хто чекав на ЗСУ.

Звільнення Херсона

Серед тих, хто зустрічав українських військових, було дуже багато дітей

Звільнення Херсона

Люди малювали плакати, діставали свої прапори й розмальовували свої лиця синьо-жовтим

Весь світ спостерігав за численними фото й відео з Херсона, що стільки часу перебував в інформаційній блокаді. Весь цивілізований світ радів з українцями. І визнавав, що українські військові — герої. В цей день у захисників, що увійшли в місто, брали автографи, фотографувались з ними і дуже багато дякували.

Звільнення Херсона

Місцеві діти просили військових ставити автографи просто на руках, коли місце для підписів на їхніх прапорах вже закінчилось

Звільнення Херсона

Інші діти просилися до Тероборони і вмить отримували фірмовий розпізнавальний знак — жовтий скотч на плечі

Люди збиралися в центрі, куди зносили квіти й лампадки в пам'ять про полеглих військових та цивільних, що намагались боронити місто. В цей день Херсон наповнювала вдячність, радість та скорбота.

Звільнення Херсона

Частина імпровізованого меморіалу, біля якого херсонці вшановували своїх загиблих

Звільнення Херсона

Туди ж приносили й незмінний символ міста — десятки, якщо не сотні кавунів

У визволене місто приїхав і Президент України Володимир Зеленський. Тоді до Херсона ринули журналісти зі всієї України та світу, щоб зафіксувати хвилю ейфорії від звільнення. Згодом цих медійників почали позбавляти акредитації за непослух перед вимогою Міноборони не їхати до міста з міркувань безпеки. Але згодом акредитацію всім повернули. Адже зафіксувати історичний день було важливіше.

Звільнення Херсона

Володимир Зеленський у звільненому Херсоні

18-го листопада до Херсона вперше з моменту окупації приїхав перший український потяг. Цей день був про возз'єднання сімей, які понад пів року не могли бачитись, а подекуди й спілкуватись телефоном чи онлайн. Люди поверталися додому. До своїх родин. До своїх будинків. До свого українського Херсона.

Звільнення Херсона

Херсонський вокзал зустрічає перший український потяг

Звільнення Херсона

Кожен намагається зафіксувати довгоочікувану подію і запам'ятати її якнайкраще

Звільнення Херсона

За тиждень після визволення херсонці все ще ходили з прапорами на плечах

Звільнення Херсона

І зі слізьми радості

Звільнення Херсона

Возз'єднання тих, хто виїхав і тих, хто мусив залишитись

Ми віримо, що під український прапор повернуться й інші тимчасово окуповані міста. "Рубрика" обов'язково буде там. За нами правда. І за нами право на своє. Слава Україні! Героям слава!

497

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: