fbpx
Сьогодні
ЕкоРубрика 10:28 21 Гру 2022

Як відновлення популяції бобрів рятує болота й чому це важливо

Болота є природним бар'єром, на початку весни 2022 року десятки російських танків загрузли в болотах українського Полісся.
  • Категорія: екосистема
  • Проблема: осушення боліт
  • Рішення: Повернення популяції бобрів

Болото – надмірно зволожена ділянка земної поверхні, вкрита вологолюбними рослинами, наприклад, мохом, з залишків яких утворюється торф.

5 перших кроків

  1. Визначте ділянку осушеного болота, яку слід відновити.
  2. Проведіть спільно з експертом гідрологічне, ботанічне, зоологічне, та біоценотичне обстеження.
  3. Здійсніть геодезичні роботи та визначте місця облаштування загат і водорозподільних канав.
  4. Налаштуйте моніторинг рівня ґрунтових вод та спостереження за популяцією бобрів.
  5. Розплануйте будівництво двох загат на водовідвідному каналі, які сприяють розливу води на території.

Детальніше

За часи СРСР знищили величезну кількість боліт: із загального фонду 6,57 млн га до 1988 року осушили майже половину —  3,1 млн га. Крім того, болота зникають і з інших причин. Наприклад, деяким болотам загрожує зниження рівня ґрунтових вод. На щастя, цей процес зворотній.

Болота відновлюються, якщо у місцевості вирішать оселитися бобри. Ці тварини інстинктивно будують заплави саме там, де це необхідно. Заплави, хоч і мають вигляд груди гілочок, насправді мають конструкцію, а щілини міцно запнуті мулом та землею. Такі заплави можуть зупинити великий потік води, і з часом на місцевості з великою кількістю каналів знов з'являється велика водойма. 

Якщо заплави не чіпати, з часом їх стане більше. Це природний та безплатний спосіб відновлення боліт. Такий експеримент, коли бобри відновили болото в Україні, вже був. Це сталося з болотом Заливки на Львівщині, яке висушили понад 50 років тому. Довгий час на території не було бобрів, але їхня популяція відновилася, й вони допомагають зберігати воду на території Заливок, будуючи нові загати.

Нагадаємо, що болота є природним бар'єром. На початку весни 2022 року десятки російських танків загрузли в болотах українського Полісся. Справді, тоді російська техніка просувалась вглиб України лише трасами. Для росіян, які проривались на Київ у лютому-березні, поліське болото теж стало на заваді наступу широким фронтом. 

 Джерело: Рубрика

437

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: