fbpx
Сьогодні
Рішення 14:39 16 Сер 2023

Безпечне середовище для 225 дітей: як у Підволочиську на Тернопільщині завдяки німецькому гранту відремонтували протирадіаційне укриття

Найбільший дитячий садок Підволочиської селищної громади за кілька місяців отримав укриття з якісною підлогою та сантехнікою, новими меблями й простором для занять. “Рубрика” розповідає, як це рішення знайшли та втілили.

English version here

У чому проблема?

Станом на початок великої війни, за даними Державної служби надзвичайних ситуацій України, в Україні стояли на обліку трохи понад 21 тисячу захисних споруд цивільного захисту, з яких 74% оцінили як готові та обмежено готові до використання за призначенням, 26% — як не готові взагалі.

Ця проблема була й залишається актуальною як для великих міст, так і для невеликих громад. Її розв'язання також безпосередньо впливає на можливості громади створити безпечне освітнє середовище. Зокрема станом на осінь минулого року власні укриття мали 53% садочків, 10% використовували об'єкти фонду захисних споруд інших закладів і 37% садочків таких захисних споруд узагалі не мали.

Яке рішення?

Облаштування укриттів з допомогою грантових коштів

Держава надавала 1,5 млрд грн субвенції місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах середньої освіти. Та в закладах дошкільної освіти громадам треба влаштовувати укриття переважно самотужки.

Через обмеженість бюджетів місцева влада намагається залучити донорську чи меценатську допомогу. Так діють і в Підволочиській селищній громаді, що на Тернопільщині.

Завдяки гранту Федеративної Республіки Німеччина та співфінансуванню з місцевого бюджету в Підволочиську за кілька місяців якісно відремонтували протирадіаційне укриття в найбільшому дитячому садочку громади.

ремонт укриття

Відремонтоване укриття в підволочиському дитсадку

Розповідаємо, як громаді це вдалося.

Місцевих коштів на ремонт не вистачало

У закладах освіти Підволочиської громади є чотири протирадіаційні укриття: три в закладах загальної середньої освіти й одне в дитячому садочку Підволочиська. На початок повномасштабної війни останнє не відповідало необхідним вимогам, щоб функціонувати як повноцінне укриття.

Тож у відділі освіти Підволочиської селищної ради засукали рукави й почали активно вишукувати можливості для ремонту укриттів, розповідає начальниця відділу Галина Сакевич. 

Галина Сакевич

Начальниця відділу освіти Підволочиської селищної ради Галина Сакевич

Проблема була великою. З місцевого бюджету виділили кошти на придбання аптечок, перезарядження й закупівлю вогнегасників, заміну вікон та дверей тощо. Але на повноцінний ремонт місцевих ресурсів бракувало.

Начальниця відділу соціального розвитку, що входить до відділу освіти селищної ради, Наталія Гаврилишин почала активно моніторити соціальні мережі на предмет грантових можливостей і проєктів.

Наталія Гаврилишин

Начальниця відділу соціального розвитку Наталія Гаврилишин. Саме вона пише й подає грантові заявки

Як це працює?

Громада вже мала успішну співпрацю з грантодавцем

Врешті Наталія Гаврилишин знайшла оголошення про можливість грантової підтримки від посольства Федеративної Республіки Німеччина. Подавало надію те, що відділ освіти вже мав попередній досвід успішної співпраці з посольством: 2020 року тут виграли й втілили грант на тему "Сучасна школа, сучасна їдальня — здорові діти". Представники посольства приїжджали в Підволочиськ після подачі заявки, і вже після цього у відділі освіти написали та втілили проєкт.

ремонт укриття

Вхід в укриття в садочку до ремонту

Нинішню заявку на грант подали на початку весни, у квітні отримали позитивну відповідь, а влітку вже завершили роботи.

"Коли ми отримали грант від посольства Федеративної Республіки Німеччина на ремонт протирадіаційного укриття для нашого садочка, нашій радості не було меж", — говорить Галина Сакевич. 

ремонт укриття

Двері в укритті в садочку після ремонту

Умова надання допомоги — співфінансування

За умовами гранту посольство ФРН виділило 270 тисяч гривень, ще 30 тисяч гривень виділили з місцевого бюджету. Зокрема, за кошти місцевого бюджету в укритті облаштували бруківку на підлозі, тому що до ремонту поверхня там була нерівною.

ремонт укриття

Приміщення укриття до ремонту

Завдяки грантовим коштам замінили двері, сантехніку, облаштували гумове покриття на підлозі, поставили нові меблі, провели інші ремонтні роботи.

Галина Ростиславівна говорить: "Ми розуміємо, що ще є що вдосконалювати, але для цього потрібні ще більші кошти. Нині діти в садочку почуватимуться в безпеці, і це нас дуже тішить".

ремонт укриття

Травень — ремонт укриття в розпалі

Це найбільший дитячий садок у громаді, станом на початок 2022 року його відвідували 225 вихованців. На початку повномасштабної війни заклад перейшов на роботу у змішаному режимі, але вже у квітні минулого року відновив звичну роботу. Зараз дошкільний заклад відвідують і місцеві діти, і вимушено переміщені в громаду через війну.

"Робимо все, аби діти залишалися в громаді"

Начальниця відділу освіти Підволочиської селищної ради констатує ще одну велику проблему: дітей у громаді стає дедалі менше. Навіть ті кількісні показники, які відділ мав станом на травень цього року, у серпні вже змінилися в бік зменшення.

"На жаль, діти виїжджають. Це обставини, незалежні від нас, — говорить Галина Ростиславівна. — Але ми робимо все для того, щоб діти були тут. Наприклад, учні перших — четвертих класів харчуються в нас безплатно, у нас активно розвивається позашкільна освіта: є центр дитячо-юнацької творчості, спортивна школа, міжшкільний виробничий комбінат. Тобто громада потужна діти після школи відвідують різні гуртки та секції, результативно виступають на різних конкурсах, стають призерами навіть всеукраїнських спортивних змагань, наприклад, з вільної боротьби".

Відремонтоване протирадіаційне укриття займає три приміщення. Одне з них завдяки гумовому покриттю планують після перемоги використовувати для спортивних занять.

"Втілення проєкту має бути швидким і точним"

На жаль, отримати погодження грантової заявки щастить не завжди. 

"Дехто каже, що писати проєкти просто. Ні, це доволі складна праця. Не дуже складно подати заявку: зазначити кількість вихованців, прикинути, що нам потрібно реалізувати. Але саме втілення проєкту має бути швидким і точним. І про все це треба чітко відзвітувати. Тож ми дякуємо посольству Німеччини за те, що вони вже вкотре йдуть на співпрацю з нами, і сподіваємося, що співпраця існуватиме і надалі", — говорить керівниця відділу освіти.

ремонт укриття

Безпечне середовище в укритті найбільшого дитсадка Підволочиської громади після його відновлення

До слова, за підтримки посольства ФРН у Підволочиській громаді втілили ще одне важливе рішення. Для закладів загальної середньої, а також дошкільної та позашкільної освіти закупили генератори, які можуть знадобитися прийдешньої зими. Обов'язковою умовою проєкту також було співфінансування: посольство виділило 180 тисяч гривень на самі генератори, а місцева влада — 20 тисяч гривень на паливно-мастильні матеріали для них.

Для ремонту інших укриттів шукають донорів

Також велике протирадіаційне укриття має Підволочиський ліцей імені Івана Франка. У ньому коштом місцевого бюджету відбудували зруйновану 15 років тому буревієм вентиляційну шахту. До початку навчального року вентиляційну систему відновлять повністю. Також вентиляційні системи відновили в укриттях Качанівського та Оріховецького ліцеїв. Є потреба відремонтувати там підлогові покриття, поставити навчальне обладнання тощо, але на це потрібні мільйони гривень. 

Галина Сакевич каже:

"Ми з колегою весь час вишукуємо всі можливості грантової підтримки, бо розуміємо, що освіта і так дуже дорога для місцевого бюджету. Адже нам не вистачає освітньої субвенції на виплату заробітної плати й місцевий бюджет нам це дофінансовує. Шукаємо донорів для своєї громади".

Цю статтю опубліковано в рамках кампанії «Голос громад», яка є частиною Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», що спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Фото надані відділом освіти Підволочиської селищної ради

Рубрика:
Кейси
39963

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: