fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 17:00 09 Січ 2023

Екорішення державного рівня: як приборкати побічні продукти тваринництва

Побічні продукти тваринного походження небезпечні для здоров'я людини та тварин. 
  • Категорія: звірі
  • Проблема: забруднення побічними продуктами тваринництва
  • Рішення: Реформування галузі

Побічні продукти тваринництва — туші або частини туш забитих, загиблих тварин, сировина та продукти тваринного походження, що не призначені або визнані непридатними для споживання людиною.

5 перших кроків держави

  1. Мінекономіки повинне прийняти необхідні нормативно-правові акти у галузі поводження з побічними продуктами тваринного походження.
  2. Налагодити співпрацю між уповноваженими міністерствами.
  3. Розділити повноваження між Мінекономіки, Держпродспоживслужбою та новоствореним Міністерством аграрної політики та продовольства України. 
  4. Визначити й стимулювати запровадження кращих сільськогосподарських практик та найкращих доступних технологій для тваринницьких ферм, щоб зменшити ризики поширення таких речовин як нітрати, аміак, фосфор. 
  5. Відновити та модернізувати інфраструктуру з безпечної утилізації та видалення побічних продуктів тваринного походження.

Детальніше

Всі зацікавлені можуть долучатись до лобіювання подібних реформ через інформаційні кампанії. Побічні продукти тваринного походження ділять на 3 категорії, залежно від ризику для здоров'я людини та тварин. 

До І категорії належать ті продукти, які потрібно знешкодити або ж використати як паливо для згоряння. Зокрема, це туші тварин, що можуть бути заражені хворобами, які передаються людям і тваринам. Такі продукти найнебезпечніші для здоров'я людини і тварин. Їхнє неправильне використання призводить до забруднення земель та водойм хімічними сполуками, а також може поширювати небезпечні захворювання: сибірку, африканську чуму свиней, правця тощо. 

Побічні продукти ІІ і ІІІ категорій можна використовувати або для виробництва органічних добрив та кормів, або ж вони підлягають видаленню, утилізації, компостуванню. Зокрема, мова про кров, пір'я, плаценту. До категорії ІІ належить також гній. Його часто використовують як органічне добриво для покращення живлення рослин, біологічної активності ґрунту. Проте при неналежному використанні чи зберіганні гною існує величезний ризик вимивання хімічних сполук з гною до водних об'єктів, просочення у поверхневі й підземні води. 

 Джерело: Рубрика

12

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: