fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 13:30 24 Січ 2023

Врятувати пернатих друзів: як допомагати птахам і не нашкодити

Згідно з дослідженнями Bird life International, через порушення з 2009 по 2017 рік тільки в ЄС загинуло (шляхом прямого вбивства — браконьєрства) 14 мільйонів птахів.
  • Категорія: птахи
  • Проблема: скорочення популяції птахів
  • Рішення: Охорона та підтримка птахів

Охорона птахів є напрямком збереження пернатих, які перебувають під загрозою зникнення.

5 перших кроків

  1. Не полюйте на диких птахів. Постарайтеся відмовити тата, дідуся, брата, знайомих мисливців — стріляти краще в тирі.
  2. Наближається зима — птахів потрібно підгодовувати, але робити це потрібно правильно. Можна витратити трохи своїх ресурсів і купити пташиний корм, але завчасно поцікавтеся, яким кормом харчуються вони у вашому регіоні.
  3. Беріть участь у волонтерських програмах з розчищення проток у плавнях, по будівництву островів і інших притулків для птахів, з патрулювання природоохоронних територій для захисту від браконьєрів. 
  4. Усе, що Ви робите у своєму житті, робіть за принципом — спостерігай, не руйнуючи наш спільний крихкий світ і наш спільний дім.
  5. Підтримуйте профільні екоорганізації.

Детальніше

Флора і фауна на території України на диво багата. Проте заповідних зон критично не вистачає, а ті, що є, не отримують належного фінансування навіть для охорони. Один з таких — Національний природний парк "Тузлівські лимани" в Одеській області, який є місцем гніздування та проживання для багатьох птахів, включаючи пеліканів. Це не помилка. В Україну і справді щорічно прилітають два види пеліканів — рожеві й кучеряві. Обидва внесені до Червоної Книги України. Вони прилітають з початком весни і годуються в тузлівських лиманах аж до листопада, але тепер через неконтрольоване використання ресурсів людиною, пеліканам загрожує небезпека зникнення.

Популяції птахів скорочуються з космічною швидкістю. Згідно з дослідженнями Bird life International, через порушення з 2009 по 2017 рік тільки в ЄС загинуло (шляхом прямого вбивства — браконьєрства) 14 мільйонів птахів. "А враховуючи сумнівну надійність самооцінок держав-членів, це число, швидше за все, занижене. У деяких випадках райони взагалі не надавали звітів за кілька років!", — йдеться у прев'ю до аналізу. Водночас, згідно зі звітом 2020 WWF (Міжнародного Фонду Захисту Дикої Природи), за останні 50 років втрачено 68% загальної чисельності всіх популяцій хребетних з понад 4300 видів, за якими велися спостереження. Саме тому сприяти збереженню популяцій повинен кожен з нас.

Джерело: Рубрика

37

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: