fbpx
Сьогодні
ІнвестРішення 19:26 06 Бер 2024

Про крипту для початківців: як на цьому заробляють і що змінила війна

“Рубрика” розібралася, як початківцям спробувати себе у криптовалюті та примножити свої заощадження.

У чому проблема?

Навколо криптовалюти утворилися десятки міфів як про ринок, де можна отримати швидкі та легкі гроші. Однак на практиці отримувати прибуток виходить далеко не у всіх.

"Людям цікаво, тому що «інфоцигани» показали їм, що можна за два дні заробити на Lamborghini, але самі вони не розуміють, що це, як це. І, в першу чергу, просаджують гроші, бо так порадили в інстаграмі. Такий середній шлях у початківців", — говорить Іван Павловський, CEO та співзасновник видання про криптовалюту Incrypted. 

Численні історії невдалих стартів криптоінвесторів підтверджують ці слова. Павло, програмний інженер, розповідає, що свої перші 500 доларів інвестував навпомацки — випробовував рекомендації блогерів та знайомих. Чоловік вірив, що сума збільшиться в десятки разів. Однак чуда не сталося, а 500 доларів інвестиції зменшилися до 200 через знецінення валюти. І схожих історій безліч. 

Яке рішення?

За даними компанії з електронної комерції Triple A, станом на 2022 рік понад 6,5 мільйонів українців мають збереження в криптовалюті, і ця цифра росте. Іван Павловський вірить, в України є потенціал стати столицею криптоіндустрії завдяки великій кількості топових розробників.

Сама ж криптовалюта дає можливість не тільки заробляти, але й використовувати її як новий інструмент для донатів

Однак найбільша проблема початківців полягає в тому, що вони не досліджують ринок, а вірять, що прибуток прийде сам, коли насправді інвестувати потрібно розумно та виважено. "Рубрика" підготувала матеріал про те, що варто знати початківцям, перш ніж заходити на криптовалютний ринок. А також поговорила з CEO медіа про криптовалюту Incrypted про те, чому криптовалюта повинна бути в інвестиційному портфелі та як на неї вплинула війна. 

Як це працює?

Принцип роботи криптовалюти 

Цифрові гроші мають декілька відмінностей від традиційних: їх не контролює держава, під час транзакцій немає посередників (тому банки тут не потрібні), такі кошти не підкріплені фізичними активами. Основною одиницею криптовалюти є коїн (з англ. coin — монета) — код, результат комп'ютерних математичних обчислень. 

Як купити криптовалюту

Ілюстративне зображення. Джерело: Stock

Також відсутня централізована система, тобто всі дії (випуск нових монет, транзакції: купівля, продаж, обмін тощо) здійснюються учасниками колективно в мережі. Саме тому вартість криптовалют змінюється чи не кожну секунду — чим більше людей хоче купити валюту, тим вищою стає її ціна, і навпаки. 

Щоб стабілізувати курс, окремі компанії вирішили створили стейблкоїни (з англійської — стабільна монета), які, за принципом традиційних грошей намагаються прив'язати криптовалюту до звичайних валют, зокрема долара, або таких товарів як нафта чи золото. Однак деякі учасники мережі критикують стейблкоїни за прив'язку до централізованої системи.

Замість класичної банківської системи криптовалютний ринок працює за технологією блокчейну. Якщо спрощено, то блокчейн — це реєстр усіх транзакцій, база даних, що постійно доповнюється. Кожна транзакція зашифровується в унікальний набір цифр та букв — хеш-код. Блокчейн можна проілюструвати у вигляді довгого ланцюжка, де кожна наступна ланка відтворює всі попередні. Саме ця безперервність захищає інформацію від підробки. 

CEO Incrypted зазначає, криптовалютний ринок — потенційно прибуткова історія, але ціна помилки дуже велика: "Крім тебе, ніхто не відповідає за твої гроші. Це основна ідея. І якщо ти власник, то сам відповідаєш за безпеку грошей. У Monobank, якщо ти не туди відправив кошти, ти можеш подзвонити й попросити скасувати операцію. У крипті ти в блокчейн не подзвониш. Якщо відправив не туди, то вже нічого з цим зробити не зможеш"

Як купити криптовалюту

Іван Павловський. Фото з мережі

Різновиди валюти

Окрім відомого біткоїна, наразі існує понад 25 тисяч інших криптовалют. Будь-яка з них, окрім біткоїна, називається альтернативною монетою — альткоїном. Монети мають свої блокчейни. З найвідоміших: BTC (біткоїн), ETH (Ethereum), EOS, XRP та інші. Валюта, яка не має власного блокчейну, називається токеном. Токени створюються на основі вже наявних блокчейнів. Творці, приєднуючись, отримують різноманітні переваги та можливості для реалізації власних ідей. 

Як купити криптовалюту

Лого окремих криптовалют. Джерело: VectorStock

Як зрозуміти, яку валюту обрати?
Проаналізувати тенденції ринку та характеристики валюти

Часто новачки як першу валюту обирають перевірений біткоїн чи етеріум. Саме перевірені криптовалюти з великою капіталізацією (загальна вартість валюти, що розраховується ціна однієї монети помножити на кількість усіх монет) радять обирати початківцям. Однак ви можете обрати й іншу криптовалюту, яка припала до душі. Головне не інвестувати наосліп, а попередньо провести аналіз, технічний (аналіз ринкових патернів) чи фундаментальний (ознайомлення з повною інформацією про валюту), обраної валюти. Будь-який аналіз це комплексний підхід. 

У технічному, зокрема, значну роль грає аналіз графіків. Вони є в агрегаторах та доступні кожному. Методів графічного аналізу існує безліч. Вони допомагають відстежувати цінові закономірності та обсяг торгів криптовалюти впродовж певного часу: як було, що є зараз, чому так сталося, скільки валюти є в обігу. 

Фахівці також радять перед інвестуванням ознайомлюватися з whitepaper криптовалюти чи проєкту документом, який містить усю важливу інформацію про технічні характеристики, стратегії та особливості. 

Цифровий гаманець

На подобі традиційного гаманця, в якому зберігаються фізичні гроші, в цифровому гаманці зберігається електронна валюта. Зберігати валюту на біржі (безпосередньо там, де купуєте чи продаєте її) не радять через можливі спроби злому акаунтів. Для захисту вашої валюти й потрібен гаманець — програма, яка дозволяє виконувати будь-які дії з криптовалютою. Його перевага в зручності: ви маєте доступ до всіх своїх криптоактивів і самостійно ними розпоряджаєтесь. 

Гаманців існує багато, обирати слід залежно від функцій, потреб, вартості тощо. Ви можете мати необмежену кількість. Найпопулярніший розподіл — на гарячі та холодні гаманці. Гарячі надають доступ до активів лише в режимі онлайн через браузер або мобільний застосунок. 

Як купити криптовалюту

Приклад гарячого гаманця Trust Wallet

Холодним же не потрібно підключення до інтернету, тому вони можуть працювати офлайн, найчастіше підключення відбувається через Bluetooth, USB-кабель чи мобільний застосунок. Онлайн-гаманці користувачі використовують для постійних транзакцій, офлайн — для зберігання криптовалюти. 

Як купити криптовалюту

Приклад холодного гаманця Ledger Nano S Plus

Криптобіржі

Криптовалютні біржі — це платформи, на яких ви можете виконувати транзакції з криптовалютою. Їх також існує безліч: Binance, українська платформа WhiteBit, Coinbase Exchange, Bybit, Kraken та інші. Вони відрізняються комісією, кількістю монет в обігу, централізованістю чи децентралізованістю тощо. 

На централізованих платформах все, що вам потрібно зробити, це зареєструватися, пройти ідентифікацію, поповнити рахунок фізичними грошима та обміняти їх на криптовалюту. Далі з придбаними активами можна проводити будь-які транзакції. 

Як купити криптовалюту

Ілюстративне фото. Джерело: Stock

Як можна заробляти в криптовалюті

Найпопулярнішими варіантами заробітку в криптовалюті є:

  1. Інвестиції в саму цифрову валюту, а саме покупка криптовалюти та подальші операції з нею.
  2. Зберігання криптовалюти — примноження прибутку з придбаної валюти без будь-яких транзакцій. Ви купуєте та чекаєте, поки попит на валюту, а отже й ціна, збільшиться.
  3. Обмін криптовалюти (арбітраж) — заробіток на різниці курсів різних криптовалют.
  4. Короткотермінові операції купівлі/продажу, трейдинг (купити дешевше, продати дорожче). Ризик у тому, що придбана валюта може впасти в ціні, тому спеціалісти радять інвестувати не більше, ніж ви можете дозволити собі втратити.

Іван Павловський додає:

"Люди вважають, що криптовалюта — це тільки трейдинг. Однак тут працюють і дизайнери, і проєктні менеджери, і розробники. Це більша індустрія, ніж ви бачите".

Тож якщо ви хочете не вкладати у криту, а створювати її, на ринку потрібні різного роду фахівці, адже команди запускають застосунки (наприклад, ті ж гаманці), відкривають біржі, створюють освітній контент про криптовалюту, впроваджують технології блокчейну в діяльність підприємств тощо.

Де моніторити курси криптовалют?

Робити це можна безпосередньо на платформі криптобіржі, яку ви обрали, або ж на спеціалізованих майданчиках, наприклад, через агрегатори даних про торгівлю криптовалютами. Інформація там безплатна та змінюється в режимі реального часу. 

Одним з найпопулярніших агрегаторів є CoinMarketCup

Як купити криптовалюту

Вигляд агрегатора CoinMarketCap

Такі агрегатори дозволяють відстежувати розвиток обраної криптовалюти за певний проміжок часу та спробувати самостійно проаналізувати, чи варто інвестувати в неї. 

Скільки коштів потрібно для входу в криптовалюту?

Конкретної цифри немає, можна відштовхуватися від мінімальної суми купівлі на біржі або від вашого інвестиційного потенціалу. Наприклад, на криптобіржі Binance мінімальна сума купівлі біткоїна — 400 грн.

Виведення коштів

Раніше в Україні стояли криптоавтомати, через які можна було купити валюту або обміняти її на готівку, однак проєкт закрився у 2018 році. Зараз через банківські обмеження єдиний спосіб вивести кошти — через сервіси P2P, платформи-посередники, які допомагають вивести кошти на карту. 

Чи повпливала на ринок війна

З початком повномасштабного вторгнення криптовалюта стала додатковим способом оплати, який дає можливість купувати будь-які речі, якщо для традиційної валюти стоять обмеження. Іван згадує, як волонтер купував через криптовалюту тепловізори в Німеччині, бронежилети в Туреччині.

"Багато волонтерів, які до повномасштабної війни не знали, як працює криптовалюта, занурилися, розібралися, як працює USDt, банально завели собі акаунти та гаманці на біржах. Через кризу люди знайшли нові інструменти, які можуть працювати в умовах війни", — розповідає він. 

Експерт додає, глобально війна в Україні на ринок криптовалюти не впливає, адже там більше діють внутрішні фактори та загальна економічна криза у світі. Зокрема факторами впливу є ставки Федерального резервного банку США та індекс інфляції в США. 

Саме посилення інфляції у світі спричинило активну фазу обвалу криптовалюти у 2022 році: біткоїн подешевшав майже вполовину, а великі проєкти визнали себе банкрутами. Фахівці кажуть, попри криптозиму (вислів, який описує повсюдне падіння вартості криптоактивів), немає причин стверджувати про крах сектору, адже в історії традиційних фінансових систем часто траплялися схожі випадки. 

Іван розповідає, що на діяльність Incrypted війна повпливала: традиційно влітку команда організовує захід Incrypted Conference, однак через бойові дії запросити топових закордонних спікерів в Україну стало важче. Тому спеціалістів, які не можуть приїхати, підключають онлайн.

"Ми хочемо залучати їх вже зараз, аби сформувати теплі контакти та запросити на живу зустріч після війни", — говорить спеціаліст. 

Законодавство України

В Україні, на відміну від деяких інших країн, криптовалюта та операції з нею не заборонені. Однак досі ніяк не регулюються, що може створювати додаткові перешкоди для юридичних осіб, які хочуть працювати з нею. 

Закон "Про віртуальні активи", який намагалися прийняти у 2022 році, все ще на опрацюванні. У 2023 році банки перестали приймати високоризиковані транзакції, до яких віднесли й криптовалютні операції. Через це криптобіржі зупинили виведення коштів на картки українських банків. Користувачам запропонували виводити кошти через P2P-сервіси (від фізичної особи фізичній особі). 

Попри невизначеність в законодавстві, українці продовжують занурюватися в ринок криптовалюти. Наприклад, недавно в мережі з'явилися новини, що Голова Миколаївської обласної державної адміністрації Віталій Кім задекларував придбаний біткоїн, а Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін — дохід з продажу криптовалюти.

З чого варто почати, додаткові ресурси 

Іван говорить: "Людина, яка на чомусь розуміється, не буде тобі казати, що купувати, які п'ять найкращих монет є і так далі. У крипті це вважається поганим тоном. А люди, які вперше прийшли, думають, що це просто людина хороша ділиться з ними досвідом".

Він радить самостійно аналізувати графіки криптовалют, читати новини, слідкувати за тим, що говорять засновники (що вони створили, що обіцяють, яких інвесторів залучають). 

"Як і в будь-якій сфері, щоб щось спрацювало, вам потрібно зануритися туди, 24/7 розбиратися, читати, вчити", — каже Іван.

Він додає, що криптовалюта — один з основних трендів у інвестиційній галузі. Проте не варто вкладати туди всі заощадження, особливо, якщо ви тільки знайомитеся з цим світом.

2146

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: