fbpx
Сьогодні
Актуально 18:30 06 Кві 2020

Як уникнути поліцейського свавілля на карантині: що потрібно знати про свої права

З понеділка, 6 квітня, режим карантину став жорсткішим. Порушникам правил доведеться заплатити штраф

Фото Reuters

Нові зміни, що вступають у силу з 6 квітня, суттєво розширили перелік заборон і обмежили нашу свободу. 

Щоб уникнути застосування санкцій, необхідно, перш за все, знати і свої права і обов'язки, а також про нові правила, порушувати які не можна, попередньо, до 24 квітня. "Рубрика" пропонує вам дізнатися більше про те, чого категорично не можна робити під час карантину, і де закінчуються повноваження поліцейських.

Нові правила карантину

Змінами у постанову Кабміну вводиться цілий перелік заборон. Серед тих, які стосуються безпосередньо фізосіб, такі:

📌 заборонено перебування в громадських місцях без одягнутих засобів індивідуального захисту, а також переміщення групою осіб в кількості більше двох, крім випадків службової необхідності і супроводу дітей до 14 років батьками (усиновлювачами, опікунами і т.д.)

📌 відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових і прибережних зон, крім вигулу домашніх тварин однією особою і в разі службової необхідності

📌 перебування в громадських місцях осіб, що не досягли 14 років, без супроводу батьків, усиновителів і т.д.

📌 відвідування закладів освіти учнями і студентами

📌 відвідування спортивних і дитячих майданчиків

📌 регулярні і нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом в міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, зокрема пасажирські перевезення на міських автобусних маршрутах в режимі маршрутного таксі

Під пасажирськими перевезеннями мається на увазі регулярне і нерегулярне міське, приміське, міжміське, й міжобласні повідомлення, зокрема, перевезення по міським та автобусним маршрутам в режимі маршрутного таксі, при цьому кількість пасажирів в авто не має значення. Перевезення пасажирів на легкових автомобілях дозволені.

📌 відвідування установ і закладів, які надають паліативну допомогу, соціального захисту, в яких тимчасово або постійно проживають/перебувають діти, громадяни похилого віку, ветерани війни і праці, особи з інвалідністю, особи зі стійкими інтелектуальними або психічними порушеннями, установ і закладів, які надають соціальні послуги сім'ям/особам в складних життєвих обставинах, крім установ і закладів, які надають послуги екстрено (кризово)

📌 відвідування пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, і пунктів тимчасового розміщення біженців, крім осіб, які надають правову допомогу особам, які перебувають у таких пунктах

📌 перебувати на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство або спеціальний статус

📌 самовільно залишати місця обсервації (ізоляції)

Зверніть увагу, що перебуваючи на вулиці, маску одягати не обов'язково. Ці засоби захисту обов'язкові в громадських місцях — під'їзди, підземні переходи, стадіони; парки, сквери, дитячі майданчики, стадіони, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні установи, медичні установи і т.д. Вулиця громадським місцем не є, тому надягати маску або респіратор на вулиці — особисте рішення кожного.

Чи потрібно надягати маску на вулиці?

Перебуваючи на вулиці, маску одягати не обов'язково. Ці засоби захисту обов'язкові в громадських місцях — під'їздах, підземних переходах, стадіонах; парках, скверах, дитячих майданчиках, стадіонах, зупинках громадського транспорту, ліфтах, державних і медичних установах тощо. Вулиця громадським місцем не є, тому надягати маску або респіратор на вулиці — особисте рішення кожного. При цьому варто пам'ятати, що перелік громадських місць може бути розширений органами місцевого самоврядування. У зв'язку з цим Кабмін рекомендував перебувати в масці на вулиці постійно, оскільки ви в будь-який момент можете опинитися на території, що підпадає під визначення "громадське місце".

карантин

Хто має ізолюватися?

Окремі обмеження вводяться для осіб, які повинні ізолюватися, зокрема:

  • особи, які мали контакт з хворим на COVID-19, крім осіб, які перебували в засобах індивідуального захисту в зв'язку з виконанням службових обов'язків
  • особи, щодо яких є підозра на інфікування, або особи, які хворіють на COVID-19 і не вимагають госпіталізації
  • особи, які досягли 60-річного віку, крім осіб, які здійснюють заходи, пов'язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність об'єктів критичної інфраструктури

У разі призначення обов'язкової самоізоляції, ці особи повинні дотримуватися всіх правил самоізоляції:

  • повинні бути внесені до реєстру в Єдиному державному веб-порталі електронних послуг із зазначенням інформації про місце своєї самоізоляції; засоби зв'язку з цією особою; кількості осіб, які проживають з цією особою і про можливість подбати про цю особу іншими особами (це можна зробити самостійно, але не обов'язково)
  • не повинні залишати певне ними місце своєї самоізоляції і контактувати з іншими особами крім тих, з якими проживають

Виняток може бути тільки в тому випадку, якщо про особу, що вимагає самоізоляції, нікому подбати. Тоді їм дозволяється відвідування місць торгівлі продуктами харчування, засобами гігієни, лікарськими засобами, медичними виробами, які розміщені на відстані не більше 2 кілометрів від місця самоізоляції, за умови використання засобів індивідуального захисту, в тому числі респіраторів або захисних масок, без клапана видиху. Також дозволяється вигул домашніх тварин 2 рази в день.

Про те, хто буде займатися внесенням цих осіб до реєстру поки не сказано. Сам реєстр, згідно зі змінами, повинен бути розроблений до 5 квітня, однак за станом на 5 квітня зміни ще не були опубліковані, а значить не вступили в силу — і це тільки одна з багатьох неточностей, допущених в документі.

Яка відповідальність за порушення встановлених обмежень?

Адміністративна відповідальність загрожує в разі:

  • надання неправдивих відомостей про місце своєї самоізоляції і засобах зв'язку
  • недотримання режиму самоізоляції
  • порушення правил щодо карантину та інших норм з питань боротьби з інфекційними хворобами

Якщо вас "зловлять", доведеться заплатити штраф від 17 до 34 тисяч гривень.

У разі, якщо порушення режиму самоізоляції призвело або могло призвести до поширення хвороби, – особа притягнуть до кримінальної відповідальності. В такому випадку або штраф від 17 до 51 тисяч гривень, або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження/позбавлення волі на строк до 3 років.

У разі, якщо дії такої особи привели до смерті людей або інших тяжких наслідків — особі загрожує позбавлення волі від 5 до 8 років.

У разі порушення складається протокол, санкція реалізується після винесення відповідного рішення судом.

Протокол про правопорушення можуть скласти: поліцейські, державна санітарно-епідеміологічна служба, органи охорони здоров'я (але тільки в разі завідомо неправдивого виклику швидкої допомоги), голови сільських, селищних, міських рад.

Чоловік, якого не пустили на спортмайданчик у київському Гідропарку, переплив річку

Чоловік, якого не пустили на спортмайданчик у київському Гідропарку, переплив річку, щоби туди дістатися. На березі його зустріли правоохоронці / Фото: Богдан Амінов

Які повноваження у поліцейського?

Порядок дій поліцейського регулюється законом про Національну поліцію. Так, поліцейський може зупинити особу на вулиці для перевірки документів в тому випадку, якщо у нього є підстави вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення. Оскільки порушення правил карантину, таке, наприклад, як відвідування парку, є адміністративним проступком, поліцейський має право зупинити вас та вимагати у вас пред'явити йому документи. Також він може провести опитування — задати вам кілька уточнюючих питань, але за умови, якщо надасть пояснення, з якою метою йому потрібна ця інформація. Також не є порушенням з боку поліцейського і зупинка транспортного засобу, оскільки пасажирські перевезення під час карантину заборонені.

Також поліцейський уповноважений вимагати від особи (осіб) залишити певне місце на певний термін або заборонити або обмежити особам доступ до певної території або об'єктів, якщо це необхідно для забезпечення громадської безпеки та порядку, охорони життя і здоров'я людей, для збереження і фіксації слідів злочину. На цьому повноваження поліцейського при порушенні громадянами правил карантину закінчуються, їх перевищення буде порушенням.

👮 Під час зупинки поліцейський зобов'язаний:

  • представитись
  • пояснити причину зупинки
  • на вашу вимогу має пред'явити документи

Пам'ятайте, що поліція не може безпідставно зайти в ваше житло або вилучати якісь предмети. Також поліцейський не може перевіряти ваші кишені або вміст сумки/рюкзака при огляді. Якщо поліцейський проводить поверхневий огляд автомобіля, він може попросити відкрити бардачок або багажник, проте чіпати предмети руками, перекладати їх він не може.

Поліцейський не може затримати вас через порушення правил карантину.

Проводити поверхневий огляд в тому випадку, якщо вас зупинили через порушення правил карантину, поліцейський не має права. Ця превентивна міра може бути проведена тільки в тому випадку, якщо у поліцейського є достатньо підстав вважати, що особа має при собі річ, оборот якої заборонений або обмежений або яка становить загрозу життю або здоров'ю особи або інших осіб. Поверхневий огляд передбачає візуальний огляду особи, проведення по поверхні одягу особи рукою, спеціальним приладом або засобом, візуальним оглядом речі або транспортного засобу. Такий огляд може проводити тільки поліцейський однієї статі з особою.

поліція карантин

Фото Reuters

Як захистити свої права?

Щоб запобігти посяганню на ваші права з боку правоохоронних органів, в першу чергу, вам самим не можна порушувати правила карантину

По-друге, важливо знати свої права та обов'язки, а також межі повноважень поліцейського. Так ви можете швидко орієнтуватися в ситуації і захищати себе від незаконних посягань на ваші права.

Ви також можете знімати на відео дії поліцейських. Якщо при цьому вони будуть посилатися на ст. 307 Цивільного Кодексу України або перешкоджати вам, повідомте, що згідно зі ст. 21 Закону "Про інформацію", незаконні дії органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також посадових і службових осіб не є інформацією з обмеженим доступом, отже, вести відеозйомку можна.

У разі, якщо поліцейський склав протокол про адміністративне порушення, з яким ви не згодні, або якщо він був складений з порушенням процесуальних норм, є 2 способи його оскаржити: в вищестоящий орган або в судовому порядку. У першому випадку вам необхідно написати заяву в Головне управління Нацполіціі, у другому — відправити в суд заяву про оскарження протоколу про адміністративне порушення.

Для складання відповідних заяв краще звернутися до юриста — він допоможе скласти його в правильній формі, пославшись на необхідні нормативно-правові акти.

Однак, найкращим способом захистити себе як від посягань, так і від вірусу — діяти в рамках закону і не порушувати встановлених правил.

Оскаржити дії поліцейського можна двома способами. Перший — звернутися з відповідною заявою до органу вищого рівня, в даному випадку — в управління Нацполіціі. У заяві необхідно послатися на ст. 55 Конституції України, ст. 4, 17 Закону України "Про звернення громадян". Зразок скарги можете завантажити за посиланням. Також скарга може бути висловлена усно по телефону "102" або "0-800-50-02-02" (call-центр, куди можна повідомити про неправомірні дії поліції).

Другий спосіб — звернутися до суду. До суду можна звертатися незалежно від того, чи зверталися ви до місцевого територіального вищестоящого органу. При цьому в позовній заяві необхідно роз'яснити, які ваші права були порушені, пославшись при цьому на ст. ст. 5, 19, 160, 161 Кодексу Адміністративного судочинства України та Закон "Про Національну поліцію".

405405

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: