fbpx
Сьогодні
Корисності 10:19 04 Січ 2023

Знайти хороше у темних часах: як підтримати себе під час відключень світла

Майже цілу осінь і вже половину зими українці прожили в умовах постійних відключень світла. Ворог продовжує атакувати енергетичну інфраструктуру нашої країни й навряд зупиниться, аж поки ми не переможемо. Як давати раду своєму емоційному стану, коли світло вкотре вимкнули? Як адаптуватися до “темних часів”? Розбираємося у нашому тексті!

English version here

У чому проблема?

За два місяці енергетичного терору з боку росії люди пристосувалися до перебоїв з електрикою: запаслися свічками, ліхтариками, павербанками, генераторами, навчилися планувати все по-новому. Але все одно, коли світло зникає, багато хто відчуває розпач, роздратованість, злість, і навіть агресію.

Яке рішення?

Чому так відбувається? Коли у нас вдома є тепло, вода, зв'язок та працюють електроприлади, ми почуваємося впевненіше, маємо відчуття контрольованості нашого життя. Дім, у якому все гаразд, наче маленька фортеця, захищає нас від жахів війни. Не дивно, що кожен хотів би почуватися справжнім володарем цієї фортеці. Вмикати за власним бажанням світло, готувати їжу не на три дні, коли працюють електроплити, а щоразу щось свіженьке, не боятися за вміст холодильника, повноцінно приймати душ та ванну. 

без світла

Постійні блекаути не тільки є джерелом побутових проблем. Втрата контролю над своїм життям запускає вир негативних думок, з якими дуже складно впоратися. Складно, але можливо.

Психологи радять:

  • Гуртуйтесь з тими, хто перебуває з вами в однакових умовах: колегами, родичами, сусідами — це допоможе з'явитися відчуттю "нормальності" того, що зараз з усіма нами відбувається. Ми не жертви, просто такою зараз є реальність.
  • Напрацьовуйте спільні алгоритми дій, діліться один з одним лайфхаками щодо долання труднощів.
  • Дивіться на тимчасові обмеження з гумором. Гумор допомагав людям вижити здавалося б у зовсім безнадійних ситуаціях.
  • Змінюйте негативне мислення на позитивне, спробуйте знайти плюси у відключеннях електрики. Наприклад, можливість більше читати, спілкуватися з близькими і нарешті подивитися давно завантажені фільми.

Як ще можна допомогти своїй психіці впоратися з "ерою блекаутів", "Рубриці" розповіла сімейна психологиня, арттерапевтка Яна Поліщук. 

Як це працює?

відключення електроенергії

Попри все більшість поступово адаптовується до нових умов. Але що робити, якщо постійні вимкнення світла гнітять все більше? Спробуємо розібратися, як дієво підтримати себе:

  1. Завжди дбайте про тілесність, адже тіло — це те, що в першу чергу забезпечує ресурсність і можливість справлятися з будь-яким стресом. Тому повноцінний сон, фізична активність та харчування мають стояти завжди на першому місці.
  2. Майте гнучкий план на різні випадки. У таких нестандартних життєвих обставинах дуже важливо діяти швидко і мати можливість перелаштуватися. Наявність запасного плану автоматично зменшує тривогу і сприяє ефективнішому вирішенню особистих запитів і справ.
  3. Подбайте про освітлення. Річ у тім, що при порушеннях режиму сну виробляється гормон кортизол, який сприяє розвитку депресивних станів. Тому достатнє освітлення приміщення у темний період дня дає можливість стабілізувати біологічні ритми.
  4. Дбайте про свій емоційний стан. Нова реальність, окрім того, що акумулює нашу життєву адаптивність, все ж може заганяти нас у давні страхи та фобії. Наприклад, страх темряви. Щоб впоратися з ним самотужки, розмістіть джерела освітлення так, щоб вони не створювали страхітливих ілюзорних зображень. Візьміть за звичку перед сном перемикатися на позитивні аспекти вашого життя, відновлюючи їх у своїй пам'яті. Якщо ви мешкаєте самі, розмістіть фото важливих людей в освітленому місці. Спробуйте зрозуміти, що є породжувальним фактором страху — випишіть на аркуш всі можливі причини, потім подивіться на них, можливо, вони не настільки обґрунтовані і боятися вже давно нічого. Якщо ж це не допомагає, потрібно спробувати знайти першопричину і почати боротися з нею. А найкращий спосіб у роботі зі страхом — це взаємодія з ним, але у применшеній і не надто травматичній формі.
  5. Подбайте про "безсвітлове дозвілля". Запасіться тим, чим ви можете наповнити час без світла вдома. Це можуть бути настільні ігри, книги, завантажені фільми, хенд-мейд, домашня дискотека чи караоке. Головне, щоб ваша свідомість не впадала в паніку, через нерозуміння, як заповнити час.
  6. Приймайте свій стан. Давайте собі час на емоції та проживання неприємних відчуттів, не приймайте кардинальних рішень. Займіть себе тим, чим можете у конкретний момент. Не бійтеся попросити про допомогу.
  7. Техніки майндфулнес та духовні практики. Вони навчають бути повністю присутнім у моменті "тут і зараз", допомагають помічати звичні стани свідомості, контролювати увагу та поведінку. Це все про ту ж адаптивність до змінених умов. Такі практики відкривають потік внутрішньої сили й опори. Навіть невеличка візуалізація світла всередині себе дасть можливість прожити ці темні часи. 

"Після будь-якої темряви сходить сонце, тому в жодному випадку не давайте згаснути йому всередині себе!", — закликає психологиня Яна Поліщук.

А це точно спрацює?

блекаут

Психологиня Світлана Мелащенко поділилася у Фейсбуці своїм баченням, як пережити проблеми з електрикою. На її думку, не обов'язково, знаходячись у темряві, ставати на темну сторону.

Виявляється, плюси у відключеннях світла справді можна знайти:

  • Відсутність світла навчає плануванню часу. 
  • Навчає і нас, і наше оточення знаходити компроміси. Коли ми розвиваємо своє мислення, можливості нашого мозку зростають, кількість нейронних зв'язків збільшується.
  • Це можливість зробити романтичний вечір при свічках – розповідати історії, співати пісні, грати на гітарі.
  • Можливість якісно відпочити, адже у темряві виробляється нейрогормон мелатонін.
  • Привід поспілкуватися з дітьми, близькими, пограти разом у крокодила чи будь-яку іншу гру.
  • Привід вийти надвір і випити кави, прогулятися — тепер ввечері можна побачити зірки!
  • Можливість приділити увагу своєму тілу: покачати прес, зробити фізичні вправи.
  • Час для медитацій і фантазій. Можна вважати це за подорож у часі, коли електрики ще не було.

Ще більше корисних рішень!

Постарайтеся не зосереджуватися на тому, що у вас конкретно зараз немає електрики. Стежте не за сусіднім будинком, у якому світло "не вимикають", а за своїми думками. Не треба піддаватися "теоріям змови" й звинувачувати когось у ситуації, яка склалася. Наші енергетики й комунальники працюють цілодобово, щоб повернути блага цивілізації у наші домівки. Ніхто крім росії не винен у тому, що відбувається.

Не накручуйте себе і не малюйте негативних сценаріїв. Якщо не встигли щось зробити, отже справу можна відкласти і відпочити або взагалі скасувати і помріяти про те, що ви будете робити після перемоги. Цінуйте себе і своє здоров'я. Все минає. Завершиться і війна. Вірмо, що це станеться якнайшвидше. 

Цей матеріал створено онлайн-виданням "Рубрика" в межах програми "Український фонд швидкого реагування", яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання "Рубрика" і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

URRF IREX РУБРИКА

1
7719

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: