fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 10:07 27 Січ 2023

Пермакультура: як перетворити сад на маленький рай для рослин

Пермакультурний центр з експериментальним садом в Україні створили при Храмі Ікони Божої Матері Іверської, у промисловому районі міста Дніпро.
  • Категорія: рослини
  • Проблема: скорочення біорізноманіття, продовольча криза
  • Рішення: Пермакультура

Пермакультура — підхід до проєктування сталих систем і система ведення сільського господарства, що працює в гармонії з природними процесами з мінімальними витратами праці і без шкоди для довкілля.

5 перших кроків

  1. Дізнайтеся про методи пермакультурного вирощування рослин.
  2. Відвідайте господарства та ферми, які практикують пермакультурний підхід.
  3. Сформуйте проєкт майбутньої ділянки, підберіть рослини для майбутнього вирощування.
  4. Підберіть рослини та створіть схему висадки. 
  5. Підготуйте спеціальні грядки за правилами пермакультури.

Детальніше

Пермакультурний центр з експериментальним садом в Україні створили при Храмі Ікони Божої Матері Іверської, у промисловому районі міста Дніпро. Тут, пермакультурна дизайнерка Лілія Моруга разом з настоятелем храму отцем Миколою 5 років тому вирішили розбити сад за канонами пермакультури. Сьогодні це квітуча локація з унікальними рослинами на місці колишнього смітника. Особливість цього саду полягає в тому, що для догляду за ним не застосовуються ніякі штучні добавки — усе збалансовано іншими рослинами або природними рішеннями.

Оскільки в Дніпропетровській області нестача води відчувається гостріше з кожним роком, у пермакультурному центрі воду використовують максимально дбайливо. На даху невеликого будинку створена система збору дощової води. Завдяки природному схилу, зібрана вода, стікаючи, зрошує рослини в саду. Її надлишок накопичується в спеціальних маленьких ставках — там же вона очищається за допомогою водних рослин без використання хімічних реагентів. 

Полив відбувається краплинним методом у нічний час — це допомагає уникнути швидкого випаровування води. З цією ж метою висаджені й особливі безполивні грядки, на яких рослини зі стрижневим корінням самі дістають вологу з глибин землі. Всі рослини на грядках живуть в симбіозі — більш стійкі до сонця закривають від прямих променів інші рослини, квіти — відволікають комах від плодових насаджень. Інші рослини допомагають збагачувати ґрунт або фіксувати в ньому органічні добрива. 

Джерело: Рубрика

199

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: