fbpx
Сьогодні
Інтерв'ю 14:26 24 Тра 2018

Павло Гриб. 9 місяців за ґратами

Розмова з батьком наймолодшого в’язня Кремля

24 травня виповнюється 9 місяців ув'язненню Павла Гриба / Фото: svoboda.org

24 травня виповнюється 9 місяців ув'язненню Павла Гриба / Фото: svoboda.org

#аВониЩеТам. Під таким гаслом у соцмережах і в "офлайні" говорять зараз про українських бранців, яких Росія тримає з політичних мотивів. Акції і фейсбук-, твіттер-"шторми" почалися до четвертої річниці арешту Олександра Кольченка та Олега Сенцова. Український режисер голодує в умовах захворювання серця, ревматизму нижніх кінцівок і вкрай складного клімату. Лік іде на дні, і з інформації по стан здоров'я Олега, про ситуацію з іншими бранцями Кремля мають починатися виступи українських політиків і дипломатів, і весь інформаційний порядок денний. Це те, що ми можемо і маємо робити для них зараз.

Павло Гриб є одним із 64 бранців, і він, враховуючи його хворобу, перебуває так само в критичній ситуації. 19-річного українця російське ФСБ викрало з території Білорусі 24 серпня та звинувачує в тероризмі. Нещодавно стало відомо, що стан його здоров'я стає все більш небезпечним, внутрішня кровотеча може відкритися у будь-який момент, а фахових медичних спеціалістів у всьому регіоні немає. Ми поговорили з Ігорем Грибом – батьком ув'язненого – про Павла.

«СИТУАЦІЯ ПАТОВА. ЙОМУ ПОТРІБНІ ЛІКИ І ДІЄТА. ЯКЩО МИ НЕ ПОВЕРНЕМО ЙОГО В УКРАЇНУ І НЕ ПОЧНЕМО ЛІКУВАТИ, ВІН ПОМРЕ»

"Вже 9 місяців як Павло знаходиться за гратами. Ніякої реальної інформації у нас немає. Можливості побачення з мамою не давали жодного разу. Його постійно тримають в інформаційному вакуумі, листування немає – ні від нього, ні йому. Лікарів до Павла не пустили. Враховуючи його хворобу, він терміново потребує поглибленого дослідження його стану здоров'я.

Павло є інвалідом з дитинства, має синдром портальної гіпертензії. Це цілий букет, який тягне за собою низку інших хвороб – і селезінки, і кровотоки, виразка шлунку у нього також є. Уражені всі внутрішні органи, які впливають на його стан.

Коли він був дома, ми постійно медикаментозно підтримували його здоров'я, він пропивав ліки для підтримання організму, сидів на жорсткій дієті. Це для нього життєво необхідно. Тут ситуація патова, якщо ми не повернемо його в Україну і не почнемо терміново проводити тут лікування, він просто помре. Особливо, враховуючи, що його викрали з Білорусі 24 серпня, а на вересень планувалася важлива операція. Тобто його викрили якраз перед нею. І що можна говорити після 9 місяців знаходження за гратами, коли там тебе пресують, постійний психологічний тиск? Коли здорових людей – інших політв'язнів – садять, вони хворими там стають, а якщо хвору людину посадити?..

Висновок про реальний стан його здоров'я можуть дати тільки спецлікарі. У нього зараз виразки на обличчю, по всьому тілу. Це говорить про те, що печінка не спроможна виводити ті токсини, які накопичились в організмі, і все тягне одне за одним. Відсутність нормального харчування, якого немає в тюрмі, і бути не може. У російських тюрмах і так з цим погано, а зараз сума, що виділяється на харчування в'язнів, ще й зменшилася. Гроші відправили Павлу місяць тому, вони не дійшли. Тобто він навіть купити нічого не може в тій лавці, яка є у слідчому ізоляторі. Дуже хвилюємося за його стан і, на жаль, не можемо ніяк вплинути", – розповів Ігор Гриб.

«ЗАРАЗ ВИРІШУЄТЬСЯ, ЧИ БУДЕ РОЗГЛЯД СПРАВИ ПО СУТІ, ЧИ ПРОДОВЖЕННЯ АРЕШТУ»

"Останнього разу арешт продовжили на два місяця, тобто до 4 липня. Що далі?",  – питаю я.

– Нічого нового. Зараз вирішується питання, чи буде розгляд по суті справи, або буде продовження арешту. Прокуратура розглядає матеріали справи.

– А як оцінюють справу адвокати?

– Як сказав російський адвокат Ілля Новіков, питання стоїть не про захист, не про доведення невинності підсудного, а про зменшення терміну ув'язнення. Тобто апріорі їх ув'язнюють, навіть сподіватися на інший вирок немає сенсу. Всі прецеденти щодо людей, яких взяли по політично вмотивованим причинам, закінчуються однаково – їм дають терміни, незалежно від того, чи є там доказова база, чи вона просто фальсифікується і підтасовується. Тож сподіватися на якусь юридичну правдивість смішно.

– Як оцінюєте шанси щодо обміну відносно Павла?

– Російська сторона постійно дистанціюється від цих питань. За 4 роки лише 5 політичних в'язнів були звільнені по обміну – Савченко, Афанасьєв і Солошенко, Умеров і Чийгоз. Останні два – за сприяння президента Туреччини Ердогана. Тому щось передбачати важко. Російській "феміді" ми точно не віримо, лише під тиском західних і світових лідерів можна добитись результату. Іншого шляху не бачимо.

«ТЕМА УКРАЇНСЬКИХ БРАНЦІВ ПОВИННА ПОСТІЙНО ЗВУЧАТИ НА РІЗНИХ РІВНЯХ»

«Голодування Олега Сенцова – це дуже сильний, мужній крок патріота України. Дуже сподіваюся, що перемовини відносно його обміну закінчиться позитивно і наших громадян, і не тільки Сенцова, але й інших, повернуть на батьківщину», – сказав Ігор Гриб щодо режисера, який голодує вже 11-тий день.

«Треба піднімати тему українських бранців на різних рівнях – передусім, перед світовою громадськістю, ми повинні піднімати колег на Заході, щоб там ця тема офіційно звучала, доводити цю небезпеку «руського міра». Тому що це викрадення – його прямий наслідок, який вони проводять у всьому світі, і «щупальця» свої запустили вже і у Європу. З цим потрібно реально зараз боротися. Бо інакше ті всі політв'язні, яких зараз вже більше 70 людей, кого ми знаємо, ця цифра буде далі рости. І ті репресії, які в Криму, також є покажчиком «руського міру», – відповів Ігор Гриб на питання «Що ми можемо зробити для політв'язнів…».

61
4407

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: