fbpx
Сьогодні
Актуально 10:56 11 Чер 2019

Отруєння річки Рось інсектицидами: що трапилося та яких наслідків очікувати

Ще у неділю вранці в результаті ДТП в одну з приток річки Рось, що протікає Вінницькою, Київською та Черкаською областями, потрапила майже 1 тонна хімікатів, які застосовуються у сільському господарстві. Одразу ж після інциденту, міста, що отримують воду з Росі – у першу чергу Біла Церква та Умань – вимкнули водопостачання. Щоправда і досі достеменно невідомо які саме речовини потрапили у воду і який збиток це завдасть природі.

Чим забруднена вода?

9 червня поблизу села Збаржівка Погребищенського району Вінницької області в одну з приток річки Рось – річку Фоса – потрапили інсектициди, простою мовою – засоби захисту рослин. За попередньою інформацією, яку розповсюдили в органах державної влади, а згодом і в ЗМІ – у річку потрапив інсектицид «Нурал Д». Майже тонну цієї речовини перевозили в автомобілі, водій якого не зміг справитися з кермуванням. Автомобіль з'їхав з дороги і загорівся. Частина ємкостей, в яких були хімічні речовини, опинилися у воді.

річка рось

Фото Євгена Жукова

За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, у річку потрапило загалом 860 літрів речовин та стимулятори росту рослин. У річці виявили 11 хімічних сполук.

Однак згодом начальник управління екологічного нагляду (контролю) у Черкаській області Олександр Позняков повідомив, що насправді у воду потрапив не «Нурал Д», а декілька інших хімікатів, які належать до 3-го класу токсичності (помірно небезпечні). Загальний об'єм хімікатів, що опинилися у воді, оцінюють у приблизно 750 літрів.

Зрештою перелік речовин, які потрапили у водне середовище, опублікували у ДУ Вінницький лабораторний центр МОЗ України. В організації встановили, що у річку потрапили з десяток різних засобів захисту рослин, а саме: Майстер Паур, Кіл Мор, Рет Пал та інші.

У лабораторії визначили значне перевищення концентрації двох речовин: азоту амонійного (8,5 при гранично допустимій концентрації (ГДК) – 2) та нітритів (5 при 3,3).

Цю інформацію підтвердив і Олександр Позняков: «За інформацією колег (дані попередні) на місці аварії виявлено перевищення по азоту амонійному в 4 рази, нітритам незначне, зменшення кисню від норми 4 мг/дм.куб. Масового загибелі риби та загибелі тварин не виявлено».

Ближче до вечора 10 червня у Вінницькій обласній державній адміністрації повідомили, що у річку потрапили гербіциди та фунгіциди і що «небезпечних інсектицидів серед них не було».

За словами першого заступника голови Вінницької ОДА Андрія Гижка, аналіз води вже не фіксує перевищень гранично допустимих концентрацій хімічних сполук у Росі. Щоправда, на місці аварії досі концентруються перевищені норми концентрацій хімічних речовин.

Річка під загрозою?

Одразу ж після інциденту, у Міністерстві охорони здоров'я попередили, що купатися в річці заборонено. «Вже за кілька годин інсектицид досягне Білоцерківщини. Виловлювати рибу, купатися та випасати худобу в акваторії річки Рось небезпечно», – написали на ФБ-сторінці відомства.

Згодом, щоправда, представники влади заспокоїли – мовляв, вплив цих речовин буде нетривалим, тож заборона діятиме недовго. Так, за словами директора Українського гідрометеорологічного інституту Володимира Осадчого, вплив цих хімікатів на природу буде нетривалим, оскільки вони швидко розпадаються. «Ці речовини є фосфор-органічними сполуками, тобто вони не стійкі. Період їхнього розпаду на вуглець і азот – до 3 діб. Вони дуже швидко абсорбуються», – зазначив Осадчий.

Таким чином, зазначив він, оскільки хімікати потрапили в притоку Росі, а не безпосередньо в неї, з 150 літрів небезпечних речовин до річки Рось надійде не більше 10 літрів.

Однак, хоча на перший погляд ситуація може здатися під контролем, насправді це черговий серйозний негативний вплив на навколишнє середовище, особливо на водні екосистеми.

Еколог Максим Сорока зазначає, що ряд речовин, які потрапили у річку, класифікуються як дуже небезпечні. Наприклад, фунгіцид Кіл Мор (на прикладі схожого фунгіциду Тілмор) містить речовину протіоконазол, яка за рівнем токсикологічної небезпеки відноситься до речовин, що є дуже небезпечними для водних організмів.

«Код H410 (96 %) дуже небезпечно для водних організмів з довгостроковими наслідками, небезпечно для водного середовища, довгострокові наслідки», – пише еколог.

Також шкідливими для водних організмів є речовини форамсульфурон, йодосульфурон-метил-натрій та тієнкарбазон-метил, що містяться в препараті Майстер.Пауер.

Цей та інші препарати, за словами Максима Сороки, є високотоксичними для водних організмів.

Таким чином, на його думку, вплив цих речовин на природу значно серйозніший, ніж заявляють в органах влади.

«Усі ці речовини є небезпечними для водного середовища, мають значний період напіврозпаду, абсорбуються рослинами та у донних відкладеннях, токсичні для живих водних організмів мають переважно 2-3 клас небезпеки для людини та … Назвати емісію цих речовин «безпечною» якось важко», – переконаний Максим Сорока.

За словами голови Асоціації рибалок України Олександра Чистякова, це не далеко не перший випадок, який призводить до загибелі риби. Масовий мор риби спостерігається у Київській, Черкаській, Харківській, Одеській, Запорізькій, Херсонській, Житомирській та Полтавській областях. В Асоціації називають декілька причин, наприклад, неналежне ставлення до водойм, незадовільна робота природоохоронних організацій, потрапляння у водойми, побутових та промислових стоків і хімікатів.

На його думку, покладатися на організації, що здійснюють екологічний контроль зараз не має сенсу, оскільки вони можуть лише фіксувати факти.

«Масова загибель риби в різних регіонах країни – це не природний відбір… У кожного випадку є конкретне людське ім'я. На жаль, природоохоронні та контролюючі державні структури демонструють повну неспроможність по боротьбі з цим явищем. Як показала практика, вони можуть тільки зафіксувати факт події», – вважає Олександр Чистяков.

6656

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: